Hlavní navigace

3D obraz jako z videohry. Canon vyvinul technologii, která vás při fotbalu dostane přímo na hřiště

26. 9. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Free Viewpoint Video System od Canonu je řešení, které má přenos sportovních utkání přenést na novou úroveň. Doslova. Diváci by doma u obrazovek mohli libovolně plout hřištěm, virtuální kamera je přenese přímo mezi hráče. Ideálně ve virtuální realitě.

Stadion totiž bude snímat systém přesně seřízených kamer ve vysokém rozlišení, jejichž obraz pak superpočítač složí do 3D modelu. Aplikace u vás doma vám následně dovolí měnit si různé úhly pohledu jako ve Fifě nebo Pro Evolution Socceru.

canon-free-video-viewpoint-system Canon Free Viewport Video System

Technologie připomíná „jestřábí oko“ používané například v tenisu. U něj seřízený kamerový systém přesně sleduje pohyb míčku, takže lze zpětně prohlédnout, jestli skončil za lajnou, nebo nikoliv. Free Viewport Video System ale sleduje kromě míče i 25 lidí na hřišti, navíc v reálném čase.

Canon jako ukázku prezentoval video z loňského utkání první japonské fotbalové ligy mezi mužstvy Kawasaki Frontale a Gamba Osaka, odehraném na stadionu Kawasaki Todoroki v prefektuře Kanagawa.

MMF24

Obraz má zcela zřetelné artefakty, takže se hráči občas „rozpadají“. Rozlišení navíc není dostatečně vysoké a snímkovací frekvence dostatečně rychlá na to, aby byl výsledek ostrý. Stadion je pouze statický. Těchto (ne)detailů si však všimnete hlavně při zpomaleném přehrávání.