Hlavní navigace

Názor k článku Podvádění Huaweie má první dohru. 3DMark jej vyřadil z výsledků od Gildor - Výrazně snížený výkon kvůli nemožnosti uchlazení komponent, je...

  • 7. 9. 2018 12:39

    Gildor

    Výrazně snížený výkon kvůli nemožnosti uchlazení komponent, je dnes problém u obrovského množství zařízení.
    U notebooků je to do očí bijící - do zařízení tenkých tak, že by se do nich před lety zdráhal výrobce dát 15W CPU se nacpe 35W CPU a GTX 1050, do notebooků kde by dřív bylo 5W CPU se dnes dá 15W + třeba i nějaká základní dedikovaná grafika, pasivně chlazené 2in1 a podobné věci s 5W procesory zas neuchladí ani to.
    Samozřejmě, že se vyvíjí i ta řešení chalzení, ale zdaleka ne tolik, o kolik se ztenčily a zlehčily notebooky. Takže se pak obrovské množství zařízení přehřívá, throttluje a výrobcům to vůbec nevadí.
    Do mobilů tolik nevidím, ale tam to není asi tak o zmenšování, ale spíš o tom, že výrobci tam prostě cpu čím dál výkonnější, ale i zahřívající se jádra.

    Takovéto podvádění v benchmarcích je už ale extrém a asi nejdrzejší věc, kterou jsem v tomhle ohledu viděl.

    Ale v jistém smyslu je podvod, i když Apple všude inzeruje výkonné i9 CPU u svého "papírového" MacBook Pro a v praxi to tak příšerně throttluje, že reálný výkon je o desítky procent nižší, než teoretický ono CPU.
    Nebo když výrobci dělají 14"/15" "slim" herní notebooky s "H" třídou CPU a GTX 1070, tak to je podobný případ. Grafika tam pojede na třeba 1200MHz v reálu, CPU pod 3GHz v plném zatížení a teploty na maximu, co firmware dovolí.

    Výrobci jednoduše ignorují fakt, že není možné donekonečna ztenčovat a zlehčovat notebooky při stejném příkonu a zákazníci jim to baští, neboť o tom nemají ponětí a tenké notebooky jsou praktické.