Hlavní navigace

45nm Opterony jsou už dostupné

13. 11. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

AMD dnes oznámila, že čtyřjádrové 45nm Opterony (Shanghai) jsou ode dneška dostupné v širším měřítku. Změny v architektuře mají Opteronům pomoci k až o 40 % vyššímu výkonu při virtualizaci oproti předchozí generaci (Barcelona, měřeno ve VMware VMmark).

Americký výrobce procesorů zdůrazňuje především další zlepšení v serverovém segmentu důležitého poměru výkon na watt. Mezi nejdůležitější inovace patří:

  • vyšší frekvence při nezvýšené maximální spotřebě procesorů díky novému 45nm výrobnímu procesoru (imerzní litografie)
  • L3 cache narostla ze 2 na 6 MB (má pomoci nejvíce v databázích, při virtualizaci a s Javou)
  • připravenost na do druhého kvartálu 2009 plánovanou architekturu AMD Direct Connect Architecture, která má pomocí HyperTransport 3.0 zajistit komunikaci procesorů po sběrnici s propustností až 17,6 GB/s

Podpora DDR2 není novinkou (tou je pouze podpora vyšší frekvence: namísto 667 MHz je to nyní 800 MHz), ale AMD ji uvádí jako výhodu. FB-DIMM jsou dražší a energeticky náročnější. Čtyřjádrové Opterony s ACP 75 W o frekvenci 2,3–2,7 GHz jsou dostupné okamžitě, Opteron HE (55 wattů) a SE (105 wattů). Mezi společnostmi, které budou nové Opterony v některých svých řadách používat patří mimo jiné HP, Dell a IBM.

MMF24

Do desktopu má architektura 45nm procesorů AMD dorazit v prvním kvartálu 2009 v podobě platformy Dragon. Ta nahradí dosavadní Spider, kolem srdce v podobě procesorů Phenom II X4 by nadále měly svou úlohu plnit čipové sady AMD 7xx a grafické karty Radeon HD 4xxx.

Zdroj: AMD 

Autor článku