Hlavní navigace

45nm Phenom FX příští rok

29. 2. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Včera vám kolega přinesl roadmapu procesorů AMD na zbytek letošního roku. V tabulce ale nebylo vyznačeno, které modely budou používat nový 45nm výrobní proces. Ten totiž nepřináší pouze vyšší dosažitelné takty, ale také nějaká vylepšení v jádře, díky čemuž budou Deneb, Regor, Propus, Sargas a serverová Shanghai prý o 10-20% rychlejší, než jejich 65nm předchůdci. AMD chce první 45nm čtyřjádra dodat na trh ještě tento rok, high-endová série Phenom FX ale bude používat starší technologii ještě bezmála půl roku poté.

Až ve druhé čtvrtině roku 2009 má být totiž vydán Phenom FX s jádrem Deneb. Oproti svým starším sourozencům ale bude pasovat do nového Socketu AM3 a bude používat paměti DDR3. Na CeBIT 2009 je také naplánováno vydání další generace čipových sad AMD (tedy řady AMD 800), které dohromady s CPU do scAM3 vytvoří platformu 'Leo Refresh'.

Když AMD přecházelo na 65nm výrobu, high-endové Athlony také zůstaly věrné staršímu výrobnímu procesu, v tomto případě 90nm. Zde ale hrál roli hlavně fakt, že pro 65nm postup nemělo AMD navržené dual-core s 1MB L2 cache na jádro, nemluvě o tom, že 65nm modely mají při přístupu do cache vyšší latence, což nepatrně snižuje výkon na stejném taktu.

Zdroj: TechConnect Magazine, Fudzilla

Autor článku