Hlavní navigace

45nm Phenomy až příští rok

28. 8. 2008

Sdílet

Zdroj: Redakce

Co se procesorů týče, není na tom AMD zrovna nejlépe. Phenomy dokáží stěží konkurovat starším čtyřjádrům Intelu vyráběným 65nm technologií, natožpak novějším 45nm modelům; Nehalem pak nasadí laťku ještě o něco výše. Původně se spekulovalo (a AMD to zřejmě i tak plánovalo), že Phenomy a Opterony vyráběné 45nm postupem (jádra Deneb/Shanghai, architektura K10.5) budou vydány ve čtvrtém kvartálu roku 2008. Server X-bit labs nyní tvrdí, že datum oficiálního vydání sklouzlo až na rok 2009.

Phenomy X4 s jádrem Deneb prý budou vydány na veletrhu Consumer Electronics Show (CES) 2009, nejpravděpodobněji hned v první den jeho konání, 8. ledna/januára. První modely by měly pracovat na frekvencích 2,8 a 3 GHz. V kombinaci s větší L3 cache (6 MB oproti dnešním 2 MB) a vylepšením v architektuře by AMD konečně mohlo soupeřit s Intelem alespoň ve vyšším středním segmentu. Vylepšen bude také paměťový řadič, takže až bude AMD přecházet na paměti DDR3, nebude muset měnit návrh čipů a postačí změnit balení – to v případě, že Socket AM3 nebude zpětně kompatibilní.

Dnešní Phenomy trápí vysoká spotřeba a nepříliš velká rezerva pro přetaktování. Zatím víme pouze to, že zmíněné dva modely dostanou typicky high-endové TDP 125 wattů. Reálná spotřeba se ale podle TDP nedá odhadnout a tak si budeme muset počkat na testy a měření – stejné je to v případě potenciálu pro přetaktování.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku