Hlavní navigace

46nm DDR3 od Qimondy

5. 2. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když Qimonda vyhlásila bankrot, mnozí se ptali, co bude dál? Ohrozí tato událost ATI, pro kterou je Qimonda jedním ze tří dodavatelů pamětí GDDR5 pro její Radeony? Skutečnost je taková, že ani po vyhlášení platební neschopnosti Qimonda nezastavila výrobu a práci na nových projektech. Takovým je například DDR3 čip s kapacitou 2 Gbit (256 MB) vyrobený 46nm postupem s využitím technologie Buried Wordline.

Tyto nové DDR3 čipy jsou zatím ve fázi prvních vzorků. Výrobce tvrdí, že oproti starší 75nm technologii, kterou pro DDR3 používá, se na wafer vejde trojnásobný počet čipů. Pokročilejší výrobní proces společně s technologií Buried Wordline pak mají snížit spotřebu až o 75 %.

CS24

S 46nm Buried Wordline DDR3 pamětmi má Qimonda určitou konkurenční výhodu a hlavně o důvod více, proč by o ni mohl mít zájem nějaký investor. Nenechte se ale mýlit, situace je velmi vážná a ani tisková zpráva se netváří, že je všechno v naprostém pořádku. Qimonda přiznává, že nemá peníze na modernizaci továrny v Richmondu ve státě Virginia, a tak zde výroba bude utlumena a větší procento objemu výroby tak bude pokrývat továrna v Drážďanech. A nakonec je ve zprávě natvrdo napsáno, že pokud nebude nalezen investor, čeká firmu likvidace. Na pomoc Evropské unie se výrobce DRAM evidentně spoléhat nemůže.

Zdroj: Qimonda

Autor článku