Hlavní navigace

Odpověď na názor

Odpovídáte na názor k článku Zpoždění nových výrobních procesů? TSMC naopak bude mít 4nm proces dřív, než byl plán. Názory mohou přidávat pouze registrovaní uživatelé.

  • Tento text je již více než dva měsíce starý. Chcete-li na něj reagovat v diskusi, pravděpodobně vám již nikdo neodpoví.
  • 8. 6. 2021 9:10

    JirkaK

    Měl jsem na mysli Qualcomm QM215. Sorry, nemá v názvu Snapdragon, to měli předchůdci jako 210. QM215 je o 100MHz níž taktovaný Snapdragon 425 a vyšel 3Q 2019, je na 28nm a pořád se v nějakých nejlevnějších telefonech (třeba Alcatel) najde. Tři roky zpět byl Snapdragon 425 hojně užívaný pro telefony nižší střední třidy.

    4nm se zmiňoval pro nejvýkonnější verze M procesorů. Dává to smysl. Letos vyjdou M1 na stereoidech a v lepším případě použijí ten 5nm vylepšený proces. Na 4nm začne riziková výroba letos, série v průběhu příštího roku, tzn. na podzim má Apple krásně připravené 4nm čipy pro Iphony a nejvýkonnější Macy, to jde i ruku v ruce s oznýmeným dvouletým přechodovým odbdobím na čistě vlastni čipy. Někde se spekuluje o 3nm pro 2022, ale fakt budou a budou v masové produkci? Apple potřebuje těch iPhone čipů desítky milionů měsíčně. Samozřejmě je jasné že Apple zvolí to co bude fakticky nejlepší a v dostatečném množství. To dostatečné množství je právě často limitem, jde to krásně vidět na současné nedostupnosti a dlouhých čekačkách na 12.9" iPad Pro, ty MiniLed displeje prostě nejsou. Když objednám dnes, Apple slibuje dodání v první půlce července :)

    A ano Apple by to mohl použít i pro něco jiného, ale co? Pro S7, i když na to je asi pozdě, takže S8? Může být, aktuálně S6 a S5 vzniká na 7nm. Stejně jako A12, který nově třeba zavítal do AppleTV, takže 7nm pro Apple rozhodně není mrtvý.

    iPhone 11, 12, HomePod Mini, Watch 6 a letošní AirTagy mají v sobě U1 čip, což je 16nm FinFET, klidně to mohli drtit na 5nm, jsou to pidi čipy. Může na to jít následník W3 nebo H1, tzn wifi a bt moduly pro hodinky a procesory do sluchátek, ale to jsou extrémně malé čipy s plochou někde kolem 10-15mm plochy, wearables navíc ztrácí marketshare, pokud se nepletu nedávno Apple omezoval výrobu sluchátek, byť toho jsou stále vyšší desítky milionů za rok, čínská levná konkurence to tlačí rapidně dolů. Taky jsem si do Apple ekosystému pustil Niceboye za 16 stovek které mají krabičku s bezdrátovým dobíjením. 16 set je sotva u Apple sotva na tu bezdrátovou krabičku k Airpodům :)

    Nepředpokládám že do těhle drobností pustí "to nejlepší"