Hlavní navigace

5K monitory už konečně i za nižší ceny. 27" Iiyama vyjde jen na dvacet tisíc a má DP 1.3

18. 1. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce

Myslím, že jsme poměrně dlouho nepsali o monitorech Iiyama. Zrovna tento výrobce teď ale začíná prodávat něco, co by mohlo být s troškou nadsázky hitem. Uvádí totiž na trh monitor s rozlišením 5K, jakých v obchodech po regálech ještě moc nespočívá. A navíc se zdá, že cenově hodně podtrhne dosavadní zástupce této kategorie a stáhne toto rozlišení do cenových vod, které už jsou relativně dostupné.

Tato novinka se zove Iiyama ProLite XB2779QQS a jako u ostatních příslušníků 5K klubu se jedná o LCD s úhlopříčkou 27 palců, použita je technologie IPS. Rozlišení 5120 × 2880 bodů dává rozteč pixelů 0,116 mm, a patrně by mohl být použitý stejný panel jako v předchozích případech. Statický kontrast je udáván pro IPS dost nadstandardních 1200:1, monitor má mít jas neblikajícího podsvícení až 440 cd/m² a standardní obnovovací frekvenci 60 Hz. Papírová odezva má činit 4 ms.

Slabina je pravda v tom, že toto LCD nemá podporu pro 10bitové barvy, což zatím u 5K obrazovek bylo a je to celkem běžná funkce i v kategorii 4K. Iiyama také neuvádí pokrytí barevných prostorů sRGB, natož AdobeRGB nebo DCI-P3, takže bych počítal s tím, že k dispozici je jen standardní, nerozšířený gamut. Tento monitor nebude tedy pro fotografy. Ovšem uživatelům, kteří chtějí toto rozlišení hlavně kvůli velké pracovní ploše a jemnému rastru, to asi nemusí vadit.

Jak se sluší na LCD vyšší třídy, je ve výbavě polohovatelný stojan s možnost nastavení výšky v rozsahu 13 cm. Ovšem není zmíněn pivot pro vertikální orientaci, takže ten asi chybí. Je ale možná VESA montáž. Iiyama integruje také 2W stereo reproduktory.

KL24

Co potěší progresivisty, jsou vstupy. ProLite XB2779QQS prý používá pro připojení k počítači DisplayPort 1.3 či 1.4, a tedy mu stačí jen jeden kabel (byť vstupy DisplayPort má připravené dva). To je pokrok proti předchozím 5K LCD vyžadujícím dva kabely DisplayPort 1.2. Monitor Iiyamy by také zřejmě měl být složen z jediného monolitického segmentu a nemít „dlaždicové“ uspořádání MST, jako oni vícekabeloví předchůdci. Jelikož MST může vytvářet různé potíže a nepříjemnosti, je toto krok vpřed. Kromě DisplayPortu 1.3 má monitor navíc také trojici portů HDMI 2.0, které ale stačí jen na 3840 × 2160 bodů při 60 Hz. HDCP je podporováno, ale bohužel nevíme, v jaké verzi.

5K poprvé okolo dvaceti tisíc

Nejlepší zprávou by na tomto LCD měla být ovšem cena, jak už bylo předestřeno. Iiyama ProLite XB2779QQS se v Evropě údajně má prodávat za cenu okolo 799 euro, což by zřejmě mělo už být s DPH. To dnes vychází jen na nějakých 20 300 Kč. Jiné monitory s tímto rozlišením stojí od 28 až 30 tisíc, takže pokud se takto výhodná cena potvrdí, není asi moc co dodat. Nejde sice o nijak levnou záležitost, ale s přihlédnutím k parametrům to vypadá dost atraktivně. Momentálně monitor je v katalozích mnoha menších českých obchodů za cenu kolísající od 20 až do 26 tisíc. ovšem v Německu už zdá se jsou prodejci nabízející ceny pod 800 €, takže ona výhodná koupě by měla být možná.

Byl pro vás článek přínosný?