Hlavní navigace

5× pracovní notebooky, 2.díl testu (dokovací stanice)

19. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Zajeďte s notebookem do doků

První díl testu si přečtěte zde: 5× pracovní notebooky: nic pro děti (test notebooků do 26 000 Kč) 1.díl

Protože periferie jsou pro práci s notebookem doma nebo v kanceláři kruciální, otestovali jsme i dokovací stanice. Strkat do notebooku každý den (i víckrát) myš, napájení, externí monitor a rychlou síť vás nebude dlouho bavit a Cimrmanova rada „zkuste to bez drátů“ zde opravdu není nejlepším řešením.

OneLink, řešení Lenova

Dokovací stanice je šikovné rozšíření portů pro notebook. Nastálo umístěná krabička na vašem stole, do které vedou kabely od periferií, monitorů i napájení. Jakmile k ní svůj notebook jednoduše přicvaknete, jako byste současně připojili vše ostatní.

Jenže dokovací porty různých značek notebooků nejsou kompatibilní a i v rámci jedné značky dojde čas od času ke změně. „Dokinu“ tak často využijete s jediným notebookem.


 Běžný dokovací port, zde od HP

Zajímavou alternativou jsou dokovací stanice do portu USB 3.0. Měly by jít bez problémů zaměnit a používat i s dalšími notebooky, což je dobře, jelikož rozhodně nejsou levné. Stojí zhruba stejně jako klasické dokovací stanice. Jejich nevýhodou je určitá zátěž procesoru plynoucí právě z použití rozhraní USB. Výkonu je sice alespoň u procesoru již nadbytek, jenže klasický dokovací port napojený přímo na sběrnici je z hlediska počítače zkrátka lepší.

zapůjčili:
Dell Euro2 Simple E-port 100Mega
Fujitsu USB 3.0 Port Replicator PR08 Alza.cz
HP 3005pr USB 3.0 Port Replicator HP
HP 2012 Advanced Docking Station
Lenovo ThinkPad OneLink Pro Dock Lenovo
Toshiba Dynadock U3.0 Toshiba
Toshiba Hi-Speed Port Replicator III 120W

Trochu jinak na to jde Lenovo se svým OneLink konektorem, které sdružuje napájecí konektor s datovým v jeden obdélníkový port na boku notebooku. Nakonec je ale hlavní to, abyste připojili co nejvíce periferií co nejméně kabely.

Dokovací stanice (familiárně dokina) z vašeho notebooku udělá napůl stolní počítač. Do notebooku z ní vede jediný kabel, zatímco sama připojí všechny periferie. V zásadě jsou dvě možnosti: buď máte dokovací stanici přes proprietární port, který ovšem ani v rámci jedné značky nebývá stejný, nebo používáte univerzální dok přes USB 3.0. Přes ten ale nefunguje napájení a je o něco více zatěžován procesor. Doky přes USB 3.0 můžete mezi notebooky zaměňovat, ty s proprietárním konektorem ne.

  Dell Euro2 Simple
E-port
Fujitsu USB 3.0
Port Replicator
PR08
HP 3005pr
USB 3.0 Port
Replicator
HP 2012
Advanced
Docking Station
připojení
k notebooku
dokovací konektor Dell USB 3.0, 100 cm USB 3.0, 50 cm dokovací
konektor HP
napájení externí adaptér,
19,5 V, 90 W
externí adaptér,
5 V, 20 W
externí adaptér,
18,5 V, 65 W
externí adaptér,
19,5 V, 230 W
výstupy
na monitory
(nejvyšší
rozlišení)
DisplayPort,
DVI-D, VGA
DisplayPort, DVI-I
(2 560 × 1 600 px)
DisplayPort, HDMI 2× DisplayPort,
2× DVI-D, VGA
síť gigabit LAN gigabit LAN gigabit LAN gigabit LAN
počet USB 2× USB 3.0, 4× USB 2.0 2× USB 3.0,
2× USB 2.0
2× USB 3.0,
4× USB 2.0
4× USB 3.0,
2× USB 2.0
audio 2× jack na sluchátka
a mikrofon
2× jack na sluchátka
a mikrofon
2× jack na sluchátka
a mikrofon
2× jack (vstup a výstup)
další eSATA LPT, COM, 2× PS/2,
eSATA, slot na optickou
mechaniku
kompatibilita
s jinými
notebooky
Některé
notebooky Dell
Latitude a Precision
ano, přes USB 3.0 ano, přes USB 3.0 některé notebooky
HP ProBook
a EliteBook
příslušenství DVI-I na VGA
rozměry 200 × 170 × 55 mm 40 × 190 × 78 mm /
350 g
220 × 25 x 69 mm /
235 g
260 × 66 × 270 / 1,63 kg
cena 3953 Kč 4738 Kč 3593 Kč 4728 Kč

 

Dokovací stanice (familiárně dokina) z vašeho notebooku udělá napůl stolní počítač. Do notebooku z ní vede jediný kabel, zatímco sama připojí všechny periferie. V zásadě jsou dvě možnosti: buď máte dokovací stanici přes proprietární port, který ovšem ani v rámci jedné značky nebývá stejný, nebo používáte univerzální dok přes USB 3.0. Přes ten ale nefunguje napájení a je o něco více zatěžován procesor. Doky přes USB 3.0 můžete mezi notebooky zaměňovat, ty s proprietárním konektorem ne.

  Lenovo ThinkPad
OneLink
Pro Dock
Toshiba
Dynadock
U3.0
Toshiba Hi-Speed
Port Replicator
III 120W
připojení
k notebooku
OneLink, 100 cm USB 3.0, 50 cm dokovací konektor Toshiba
napájení externí adaptér, shodný s napájením pro notebook, 20 V, 90 W externí adaptér,
19 V, 45 W
externí adaptér, 19 V, 120 W
výstupy
na monitory
(nejvyšší
rozlišení)
DisplayPort, DVI-I (2560 × 1600 px) HDMI, DVI-I (2048 × 1152 px) 2× DisplayPort, HDMI, DVI-D, VGA
síť gigabit LAN gigabit LAN gigabit LAN
počet USB 4× USB 3.0, 2× USB 2.0 4× USB 3.0, 2× USB 2.0 4× USB 3.0, 2× USB 2.0
audio 1× jack na sluchátka s mikrofonem 2× jack na sluchátka
a mikrofon, vzadu
3× audio (5.1)
2× jack (mikrofon,
line-out
další zapínací tlačítko indikační dioda pro
připojené USB zařízení
kompatibilita
s jinými
notebooky
některé notebooky Lenovo ano, přes USB 3.0 některé modely
Toshiba Portégé
a Tecra
příslušenství DVI-I na VGA CD s ovladači
rozměry 92 × 134 × 48 mm / 480 g 114 × 236 × 129 mm / 540 g 381 × 31 × 149 mm /
720 g
cena 4777 Kč 3588 Kč 4296 Kč

Žádná dokovací stanice ale není dokonalá. Tři monitory přes DisplayPort bez doplňkových rozbočovačů nepřipojíte a vyšší výkon třeba s externí grafickou kartou také nezískáte. Ani průchozí napájení pro verze s USB 3.0, kde by napájení procházelo dokovací stanicí tenkým kabelem do notebooku, zatím nikdo nevyrobil, a stále tak potřebujete dva externí adaptéry.

Dokovací stanice přes USB 3.0 mají svá omezení. Je to, jako byste připojovali monitor přes USB: také možná nebude stíhat náročné video nebo rychlou hru. Přesto se hodí dokinu doma mít, velmi usnadňuje práci.

Pro Toshibu Portégé Z30

Toshiba Hi-Speed Port Replicator III 120W

Velká dokina od Toshiby na první pohled ohromí konektorovou výbavou. Portégé Z30 do ní zacvaknete na
první pozici označenou jako A, další jsou určené pro větší notebooky. Zacvaknutí přesto není příliš snadné a notebook nedrží v doku úplně pevně.


 Výstupy na monitory čítají dva DisplayPorty, HDMI, DVI-D a VGA, multimonitoroví nadšenci si tedy mohou výskat… až do prvního zapojení. Na notebooku totiž vyskočí hláška o omezení. Videoporty jsou rozděleny do dvou skupin (VGA, DVI, DP a HDMI, DP), přičemž lze z každé skupiny využívat jen jeden port.


 

Nejvíce tedy získáte třeba dva DisplayPorty. I to je však docela úspěch a možná by fungoval i rozbočovač, který Toshiba na rozdíl od Lenova nezmiňuje. Nelze současně využít videokonektory na notebooku.

 

Zbytek portů čítá gigabitovou síť, čtyři USB 3.0 namačkané u sebe, dvojici USB 2.0 a audiojacky. Síťový konektor je při zapojení přemostěn z notebooku a LAN v notebooku v ten moment nelze současně používat; což je normální funkce. Zvukový čip je v doku samostatně. Pro odpojení slouží mechanická páčka a trochu nezvyklé odpojovací tlačítko pro „bezpečné odpojení“.

 

Toshiba Dynadock U3.0

Nejlépe zpracovanou dokovací stanici má Toshiba. Je orientovaná na výšku na těžším podstavci, takže je dostatečně stabilní, přitom nezabírá na stole mnoho místa. Provedení simuluje broušený hliník a o napájení se stará drobný adaptér.


 

Na přední straně nabídne dvojici USB 3.0 a dva jacky pro sluchátka a mikrofon, současně zde jsou i dvě indikační diody. Vzadu má Dynadock tři jacky pro reproduktory, přes které zapojíte i více než dva reproduktory. K dokonalosti ovšem chybí DisplayPorty, takto zapojíte jen dva monitory současně. Lze ovšem využít i videokonektorů na notebooku.

Stejně jako Dell využívá i Toshiba ovladače DisplayLink a nejvyšší rozlišení činí také stejných 2048 × 1152 px. Dynadock toho nabídne hodně, kromě krásného zpracování se liší také podporu reproduktorů 5.1. Dynadock je pro Toshibu lepší volbou než velká dokovací stanice.

 

Pro Lenovo ThinkPad E440

Lenovo ThinkPad OneLink Pro Dock

Lenovo se vydalo zcela novou cestou a do některých nových modelů svých notebooků prosazuje konektor OneLink. Jde o rozšíření hranatého napájecího konektoru o datovou část, která je na notebooku jinak zaslepena. Velmi malá krabička orientovaná na výšku se k notebooku připojuje metr dlouhým neodpojitelným kabelem s koncovkou OneLink.


 

Vpředu má dvojici USB 3.0 a jack na sluchátka, nahoře zapínací tlačítko. Vzadu jsou potom všechny USB dostatečně daleko od sebe. To je rozhodně dobře, protože jinak stačí jeden tlustší kabel nebo zařízení s širokým tělem kolem konektoru a rázem je několik okolních USB nepoužitelných.


 

Vedle gigabitové sítě zde najdete DVI-I a DisplayPort. Lenovo má i levnější OneLink dokinu pro běžné notebooky, kde je místo DisplayPortu HDMI, ale také méně USB. Proto rozhodně doporučím verzi Pro. Uvnitř jsou i samostatné čipy pro audio a gigabitovou síť, což je ale i u většiny ostatních.


 

DisplayPort zde nabídne nejvyšší rozlišení 2 560 × 1 600 px, při zapojení dvou monitorů přes rozbočovač pak dvakrát 1 920 × 1 200 px. DVI poskytne dalších 1 920 × 1 200 px. OneLink je vlastně proprietární konektor, jen se zapojuje z boku, místo klasického portu zespodu. Jeho velkou výhodou je možnost pracovat i při zavřeném notebooku a lze využít i další videokonektor z notebooku, třeba HDMI.


 

Napájecí konektor pro OneLink má stejný tvar jako pro samotný notebook, lze tedy využívat jednu společnou nabíječku. V balení i tak dostanete napájecí adaptér, takže ten druhý nemusí opustit cestovní brašnu. Snad se OneLink prosadí i do ostatních notebooků Lenova, protože jeho princip je opravdu povedený a kompatibilita do budoucna by se určitě hodila. Pokud bude váš příští notebook Lenovo, dbejte na to, aby měl OneLink. K dokonalosti mu chybí ještě aspoň jeden DisplayPort.

 

Pro Dell Latitude E5440

Dell Euro2 Simple E-port

Rozměrově ideální bytelná dokovací stanice, se kterou lze pracovat i se zavřeným notebookem. Dostanete k ní velmi tenký napájecí adaptér. Dok poskytne na levém boku trojici USB 2.0 a dva audiojacky pro běžné periferie, pravý bok je vyhrazen odaretování. Zackvaknout Dell to této stanice je velmi snadné a pohodlné.


 

Výstupy na monitory jsou vzadu zastoupeny jedním DisplayPortem, DVI-D a VGA. Pro druhý monitor vám tak zbyde „jen“ DVI, případně lze využít výstup na notebooku. Dok nepotřebuje ovladače a má průchozí gigabitovou síť; konektor LAN v notebooku bude odpojen. Zbytek portů obstarají dva USB 3.0 a eSATA společná s dalším USB.


 

Dell má v nabídce i větší dok, se dvěma DisplayPorty, ale také se zastaralými LPT, COM a PS/2. Euro 2 se Dellu povedla, snad jen další DisplayPort nebo třeba HDMI místo jiného portu bych ocenil více.

 
 

 

Pro HP ProBook 640

HP 3005pr USB 3.0 Port Replicator

Drobná dokovací stanice orientovaná na šířku nabídne na přední straně dva starší porty USB 2.0. Vzadu potom další pár USB 2.0 a dvojici rychlých USB 3.0. Nechybí ani gigabitová LAN. Po připojení k notebooku se objeví nový disk, dokina obsahuje malou 120MB flashovou paměť (chráněnou proti přepsání), na které najdete potřebný ovladač.


 

Výstup na monitory zajišťuje HDMI a DisplayPort, což je mezi malými dokinami to nejlepší. Oba dva nebo třeba dvojici DisplayPortů totiž nikdo jiný nemá; pokud nepočítáme velkou dokinu opět od HP. Reproduktory připojíte jen přes sluchátkový port.

 

HP 2012 Advanced Docking Station

HP Advanced je opravdu velká dokovací stanice a je k ní i obří externí napájecí adaptér o výkonu 230 W. HP má v nabídce i 120W model. Notebook nacvaknete do konektoru lehce a v pantech poté drží pevně. Pro domácího uživatele však už příliš určená není.

Mezi porty je řada na dnešní dobu řada již hodně zastaralých konektorů, například paralelní a sériový (LPT a COM) či dvojice PS/2. Na druhou stranu nechybí dva DisplayPorty a vedle nich dvojice DVI-D, které s nimi ovšem nefungují současně. Současně zapojíte dva monitory do DisplayPortů, třetí by možná fungoval při zapojení přes DP na těle notebooku nebo přes VGA.

Na pravém boku najdete čtveřici USB 3.0, které jsou ale příliš natěsno u sebe. Na levém boku je kromě audia a konektoru eSATA také prázdný rámeček, místo kterého lze vložit DVD mechaniku. Uvnitř je úzký SATA konektor. Přesně tu, kterou odpojíte z notebooku, můžete používat v dokině, zatímco do notebooku si vložíte druhý disk. Naprosto ideální řešení, nebýt toho, že DVD z našeho ProBooku 640 do slotu úplně nepasovala. Kutil s pilníkem by si poradil, my radíme dotázat se HP na kompatibilitu. Místo DVD by zde mohl být i 2,5" disk na data.

Dvě velká tlačítka na horní straně slouží pro zapnutí (funguje stejně jako tlačítko na notebooku), druhé potom pro odjištění a odpojení notebooku z dokovací stanice. Nabíjení notebooku přes dokovací konektor funguje stejně rychle jako přes nabíječku.

 

Pro Fujitsu Lifebook U554

Fujitsu USB 3.0 Port Replicator PR08

Na výšku orientovaná dokovací stanice je podobná Dynadocku od Toshiby, ale nabídne navíc užitečný DisplayPort. Vedle něj můžete využít DVI-I pro druhý monitor, gigabitovou síť a dva USB 2.0. Vpředu je potom dvojice rychlých USB 3.0 a jacky pro audio.

CS24

Pro síť a audio využívá Fujitsu čip DisplayLink DL3900 a také potřebuje ovladače. DisplayPort nabídne rozlišení až 2 560 × 1 600 px, DVI zvládne 1 920 × 1 200 px.

 

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.