Hlavní navigace

Názor k článku 6 GHz pro LGA 1700. Intel vydává desktopové procesory Core 14. generace Raptor Lake Refresh od Jan Olšan - Technická - Intel 7 není přejmenovaný 10nm SuperFin,...

  • 18. 10. 2023 0:09

    Jan Olšan

    Technická - Intel 7 není přejmenovaný 10nm SuperFin, ale "10nm Enhanced SuperFin", měl by tam být celkem výrazný rozdíl v dosahovaných parametrech proti 10nm SF.

    Jinak můj názor na to a důvod, proč akceptujeme to přeznačení - už jsem to psal víckrát, tak zkopíruju:

    Podle mého názoru nebo podle toho, co ty čipy předvádí ten proces Intel 7 opravdu je srovnatelný se 7nm procesem TSMC. Předtím +- procesy Intelu byly o generaci napřed před stejně číslovaným procesem TSMC (v případě toho 10nm procesu ve verzi SuperFin a Enhanced SuperFin - předchozí verze 10nmm procesu použitá u Ice Lake srovnatelná nebyla). Tudíž přejmenování na 7nm proces dosáhlo toho, že má ten "Intel 7" zhruba stejné nanometrové číslo jako 7nm proces TSMC, s kterým je ale skutečně +- konkurenceschopný. Ten proces se nedá srovnávat s 10nm procesem TSMC.
    Kvůli tomuhle jsme pořád museli psát, že to je "10nm proces, ale 10nm technologie Intelu je zhruba srovnatelná se 7nm technologií TSMC". Teď po přejmenování tohle odpadá, takže podle mě je dobře, že se ten název změnil a i z toho důvodu proti tomu nebudu protestovat.
    Ideální by bylo, kdyby to Intel sladil od začátku a ne až po nějaké době, ale i tak. Ten problém také do značné míry ani nevznikl u Intelu.

    18. 10. 2023, 00:11 editováno autorem komentáře