Hlavní navigace

7 nástrojů pro tvorbu myšlenkových map

2. 8. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Ačkoliv se Tony Buzan nechal v jednom z rozhovorů slyšet, že techniku myšlenkových map vynalezl on sám, raději mu přisuďme jen statut jednoho z nejviditelnějších propagátorů a zdokonalitele starověké metody. Od prvního vydání Buzanovy knihy Use Your Head v sedmdesátých letech se další techniky mapování prosadili v několika různých směrech: pro příklad uvedu jen argument mapping, hypotesis mapping, concept mapping nebo decision mapping. Ačkoliv je každý druh mapování definován vlastními, více či méně ustálenými pravidly, postupy a vizuálními konvencemi, jde vždy jen a pouze o vyjádření komplexních struktur informací pomocí uzlů a spojnic.

Přestože se aktuální období vývoje aplikací pro mapování vyznačuje především přesunem do on-line prostředí, stále existuje bezpočet desktopových nástrojů dostupných zdarma nebo s otevřeným zdrojovým kódem, které často nabízejí možnosti, na které jsou i tolik opěvované webové aplikace krátké. Jednotliví vývojáři i týmy, často z akademické sféry, pracují na programech od jednoduchých utilit pro základní myšlenkové mapy až po komplexní uživatelská prostředí ke strukturování, prezentování a sdílení informací s funkcemi mapování pojmů, argumentů i hypotéz a ve finále, pokud se odvážíme využít výše zmíněnou definici s uzly a spojnicemi, i nástroje pro mapování sítí, tedy vztahů mezi jednotlivými subjekty. V dnešním příspěvku vám představím volně dostupné nástroje pro nejvýraznější a nejznámější linii mapování: pro tvorbu myšlenkových map.

Jednoduché nástroje

Cayra

Cayra je jednoduchý nástroj umožňující zaznamenávat a organizovat myšlenky, úkoly a nápady ve vizuálně přehledné struktuře. Nabízí jeden jediný vzhled pro finální mapu, nulové nastavení fontů a minimalistické prostředí s občas až přehnaně dynamickým pohybem uzlů na ploše (které lze ovšem vypnout ikonou špendlíku v nástrojové liště). Ve finále je simplicita Cayry spíše na škodu, protože znatelně omezuje kreativitu tvorby – což je zrovna v případě myšlenkových map jeden z důležitých faktorů hodnocení aplikace.

Několik pozitiv přeci jen má: dovolí vám vytvářet na jedné ploše více map, integruje vcelku obstojné vyhledávání a filtrování, které v případě komplexních map značně usnadní práci, disponuje základními nástroji pro pojmové mapování a kromě vlastního formátu obsluhuje i formáty .mm (FreeMind) a .mmap (MindManager). Jelikož lze k uzlům nalinkovat nejen webové stránky, ale i soubory, lze předpokládat, že se měla Cayra stát nástrojem vhodným i k projektovému řízení. Její vývoj se bohužel zastavil před třemi lety na verzi 0.9.5 a v této fázi postačí, pokud potřebujete vytvořit myšlenkovou mapu s menším počtem uzlů a exportovat ji jako obrázek. Jestliže plánujete věnovat se myšlenkovým mapám podrobněji a využívat je pro hlubší mapování, raději se Cayře vyhněte.

Bookvar

Dalším nástrojem, jehož vývoj byl již ukončen (tentokrát ovšem akvizicí vývojářského týmu jinou firmou a jeho zapojením ve větším projektu), je Bookvar. Svou jednoduchou sestřičku trumfne několika užitečnými vylepšeními, krev rodu nízkých nástrojů je však stále jasně identifikovatelná. Vzhled map lze měnit pouze dávkově pomocí motivů a funkčnost aplikace by měla jít rozšiřovat doplňky. Obojí, tedy jak vzhledy, tak doplňky, přijímá Bookvar i z rukou třetích stran a autoři na webových stránkách schopné uživatele/programátory zatím bezvýsledně vyzývají k činnosti. Na otázku, proč bezvýsledně, je jasná odpověď: tři doplňky, které na ukázku integrovali sami páni výrobci a je mezi nimi i jakási speciální vizualizace Facebooku, jednoduše nefungují.

Pozitiva? Kromě vkládání obrázků, dokumentů a poznámek můžete k uzlům přiřadit i video (podporován je pouze formát WMV), aplikace obsahuje i velmi užitečný prezentační mód, možnost vzdálené kolaborace s kolegy, nahrávání map rovnou na SharePoint Server a intuitivní prostředí ve stylu nového Microsoft Office. Vcelku dobrý celkový pocit tak nakonec kazí jen malé bugy, na které při práci jistojistě narazíte - Bookvar je totiž mapovací software několika skvělých funkcí a tisíce malých bolestí.

FreeMind a jeho deriváty

FreeMind

FreeMind je jedním z nejvyspělejších, kontinuálně se vyvíjejících produktů open source „trhu“ mapovacích nástrojů. Multiplatformní gigant je ve verzi pro Windows distribuován ve dvou instalačních variantách: MIN a MAX, lišících se podporou SVG a PDF exportu. Stabilita prostředí, desítky geniálních funkcí a rozšířujících nastavení jsou vykoupeny příliš technicky vypadajícím GUI a složitějším ovládáním. Kromě toho nepodporuje multimapy a také design samotných map načichl strohostí uživatelského prostředí.

Na druhou stranu přeci jen stojí za to udělat si na zorientování ve FreeMindu chvíli času: možnost tvorby zašifrovaných uzlů i celých zaheslovaných map, jednoduché linkování souborů (předurčující FreeMind ke kvalitnímu řízení projektů), HTML editor a vyčerpávající možnosti exportu (kromě obligátních obrázků i užitečný a skvěle funkční Flash a Java Applet). Freemind je jasná volba, pokud potřebujete vytvářet rozsáhlé mapy, exportovat je do rozličných formátů a nemáte problém s technicky chladným prostředím.

Tip: Hledáte způsob, jak ve FreeMind načrtnout šipkou vztah mezi uzly v rozdílných větvích? Stiskněte klávesy Shift i Control a současně tažením přeneste uzel na uzel související. Tvar vzniklé šipky jednoduše upravíte pohybem kurzoru spolu s držením levého tlačítka myši.

Freeplane

Někteří z vývojářů FreeMindu se po neshodách o dalším vývoji programu odtrhli a od roku 2007 budují na kódu původní aplikace další software pro myšlenkové mapy. Pod rukama šestičlenného týmu tak vzniká Freeplane, který je poněkud jednodušší, rychlejší a omezil několik neduhů svého dospělejšího bratříčka. Nelze bohužel identifikovat, které oblasti se od FreeMindu zásadně liší a jaké budoucí cíle a funkce jsou pro vývojáře alternativy primární. Hlavním nedostatkem je tedy fakt, že ani sami tvůrci pravděpodobně netuší, jakým směrem a proč se vydali.

SciPlore

Ještě jeden nástroj vychází z kódu FreeMind. Jde o především na vědce a výzkumníky zacílený SciPlore, který ale neméně ocení i vysokoškolští studenti. Kombinuje myšlenkové mapy s funkcemi referenčních manažerů - v jedné mapě tak můžete ukládat a strukturovat kromě myšlenek i citace a záložky PDF souborů. Malý nápad, velký pomocník.

Vizuálně zdatní: XMind a Blumind

XMind

Ačkoliv jsou některé z funkcí dostupné pouze v PRO verzi, řadím open source XMind do nástrojů dostupných zdarma – ony zpoplatněné funkce (prezentační a brainstormingový mód či některé formáty exportu) totiž nejsou pro samotnou tvorbu kriticky důležité. Pro XMind mluví hlavně elegantní vzhled výsledných map upravitelný integrovanými motivy vzhledu, možnost vytvářet shrnutí, vztahy mezi položkami a vizuálně vymezovat hranice souvisejících uzlů. Jednotlivé odnože uzlů lze dokonce schematizovat devíti motivy struktur (například rybí kost, organizační diagram nebo stromový diagram a dokonce i tabulka). Čisté a jednoduché rozhraní aplikace je nečekaně funkční.

XMind v současnosti patří mezi špičku nástrojů pro myšlenkové mapování a to především díky tomu, že jeho autoři pochopili, co je očividnou podstatou mind mappingu jakožto formy vizualizace – vizualita.

Blumind

Malý, přenosný a jednoduchý. Takový je Blumind, nástroj čínské provenience s prostředím nápadně kopírujícím XMind (což ovšem není na škodu) a dokonce i s obdobnými, vždy však nějak ořezanými funkcemi: například motivy struktur lze aplikovat pouze na celou mapu. Desítky přednastavených barevných motivů fungují skvěle a kromě myšlenkových map lze proto Blumind využít i jako jednoduchý editor organizačních diagramů. Zavádí také jedinečnou funkci pro řízení projektů - k uzlu lze přiřadit procentuální ukazatel postupu. Pro tyto účely mu ale na druhou stranu chybí linkování na soubory. Hodí se, pokud hledáte jednoduché, přehledné a stabilní řešení.

KL24

Závěr

V přehledu zazněla jména všech důležitých hráčů freewarové tvorby myšlenkových map. Existují desítky ještě jednodušších nástrojů než jsou Cayra a Bookvar (většinou nestabilní, ukončené nebo experimentální projekty) a také několik větších, než je FreeMind. Tato rozsáhlá a komplexní prostředí určená ke strukturování, prezentování a sdílení informací (jako je například VUE nebo Compendium podporující i další druhy mapování) jsou pro účely tvorby myšlenkových map až příliš obsáhlá, a proto je v přehledu neuvádím.

Nejlepší volbou mezi jednoduchostí, vzhledem a mírou funkčnosti je bezpochyby bravurně vybalancovaný XMind, a to i přes částečnou zpoplatněnost, hned za ním v závěsu FreeMind a jeho klony, především pak pro akademickou sféru jedinečný SciPlore.

Byl pro vás článek přínosný?