Hlavní navigace

8 věcí, kterými mě štve Spotify [komentář]

13. 2. 2017

Sdílet

Zdroj: logo: Spotify | koláž: Petr Urban / Cnews
Obecně mám hudební streamovací službu rád, někdy mi však pokazí den. Co dělá Spotify špatně?

Příchod Spotify do Česka byl trochu jako příchod Spasitele. Hudební legenda nabídla to, co jsme některým zahraničním zemím záviděli. Spotify nás naučilo poslouchat hudbu jinak. Levné předplatné vám zprostředkuje neomezený a reklamou nerušený přístup k rozsáhlému hudebnímu katalogu. Zvlášť Spotify pak staví na sociálních zážitcích, k tomu výborně zvládá doporučování nové hudby. Když nevíte, co si pustit, můžete zkusit rádio, nebo vybrat jeden z mnoha tematických seznamů stop. Zatímco na řadě rovin Spotify funguje a z mého ohledu naplňuje hlavní účel, tedy mohu poslouchat hudbu a služba mi dokáže poradit se hledáním nových interpretů a interpretek, někdy mě používání Spotify bolí. Okouzlení do jisté míry pominulo a dnes již Spotify odhaluje své slabiny. Konkurence totiž nespí a usnout na vavřínech se vyplatit nemusí. Zdůrazňuji, že výčet výtek není drtivým hodnocením služby. Jak jsem naznačil, Spotify má také řadu kladných vlastností. Dnes se však podíváme na to, co do kladů nepatří.

1. Tmavý vzhled

Začnu zdánlivou banalitou. Spotify je oblečené do tmavého kabátu. Působí efektně a elegantně, ale po čase také nudně. Nepodporuje motivy vzhledu a mně osobně by stačilo, kdyby existovala aspoň světlá varianta. Černá mnohdy stěžuje navigaci v aplikaci.

Prostředí přehrávače je totiž silně nekontrastní, a tak pokud se nacházíte v ne zcela ideálních světelných podmínkách, kde např. silně svítí slunce, může být problém na obrazovce počítače nebo mobilu rozeznat jednotlivé prvky aplikace. V takových případech bývají světlé motivy vzhledu praktičtější. Proč by nám Spotify nemohlo dát na výběr?

Spotify se umí člověku trefit do hudebního vkusu. Topí se však v černé barvě a trápí ho nekontrastní prostředí Spotify se umí člověku trefit do hudebního vkusu. Topí se však v černé barvě a trápí ho nekontrastní prostředí

2. Navigace a filtrování

S tím souvisí ne zcela propracované ovládání a navigace. Spotify pro mě představovalo jiný svět, než na jaký jsem byl zvyklý. Každý má preference jiné a já byl zvyklý třídit pečlivě štítky opatřenou kolekci pomocí klasických filtrů jako interpret či album. Spotify dnes tyto kategorie obsahuje, filtry však nelze kombinovat. Tento způsob navigace je dnes v klientu stále nepraktický, navíc zcela chybí třídění podle žánrů. Práce se žánry vůbec považuji za achillovu patu hudební služby.

Spotify bylo postaveno na seznamech stop, které dodnes tvoří hlavní způsob, jak hudbu kategorizovat a jak se k ní vracet. Ke kritice ovládání by mohlo patřit rovněž pochybné integrování lokální importované hudby. Pomocí zmíněných filtrů jako album se k ní nedostanete. Vidíte ji buď v nepřehledném zobrazení jako prostý seznam všech obsažených písní, nebo si pro ni musíte vytvořit samostatné seznamy stop. Pokud vám seznamy nevyhovují, utečte.

3. Nepodpora nejen Windows 10

Na to, že je Spotify nejrozšířenější službou svého druhu, nepřesvědčuje v oblasti podporovaných platforem. Kdysi slibovalo klienta pro Windows 8, z toho ovšem očividně sešlo. Stále ignoruje Windows 10, přitom odlehčený svižnější klient s podporou dotekových obrazovek by neuškodil. Existuje aspoň verze pro mobily s Windows, která však platí za značně osekanou a extrémně pomalou. Používat ji znamená propadnout šílenství.

Vy nastavíte umístění mezipaměti, Spotify ji ignoruje. Nelze ani určit, kam bude klient nainstalován Vy nastavíte umístění mezipaměti, Spotify ji ignoruje. Nelze ani určit, kam bude klient nainstalován

Menší služby jako Deezer se musí více snažit, Spotify nám až příliš ukazuje, že to nemá zapotřebí. (Podle mě se plete.) A co hůř, ani stávající klienty nepovažuji za ukázku excelentní práce. Na počítači s Windows i na smartphonu s Androidem mi Spotify připadá pomalejší, než by mohlo být, byť se neopakuje tragédie, jakou si pamatuji z Windows Phonu. Klienty působí neoptimalizovaně a trápí je chyby. Nedávno navíc např. klient pro Android dostal novou fazónu a vypadá jako ten pro iOS. To není pochvala, tak má vypadat klient pro iOS, ne pro Android.

4. Umístění aplikace a mezipaměti

Ke zmíněným chybám patří jedna zásadní, která se projevuje minimálně ve Spotify pro Windows. Služba přirozeně ukládá písně do mezipaměti, takže nestahuje vše stále znovu. V mezipaměti se nachází písně, které přehráváte často nebo které jste přehráli nedávno. Dává to smysl, skutečně není nutné, aby se každá skladba stahovala znovu doslova při každém přehrání.

Spotify umožňuje zvolit si umístění vyrovnávací paměti, bohužel ho okázale ignoruje. Proč je to problém? Modelová situace: máte omezený rozpočet, ale chtěli jste zrychlit počítač. Jako kompromis jste si koupili výkonné a kvalitní, nicméně kapacitně omezené SSD. Na něm máte systém a základní programy, data však z větší části skladujete na klasickém pevném disku. Spotify raději ukládá data stále na SSD, i když jste v nastavení aplikace vybrali složku na pevném disku. Tím pádem jste nuceni mezipaměť občas ručně promazat.

Procházení alb by bylo ještě lepší v kombinaci s jiným filtrem Procházení alb by bylo ještě lepší v kombinaci s jiným filtrem

Za hloupé ostatně považuji také to, že si nelze vybrat umístění, kam se klient nainstaluje. Být to na mě, rovnou ho nainstaluji na pevný disk, protože zrovna Spotify na SSD tak nutně být nemusí. Mimochodem, kdyby existoval klient pro Desítky, bylo by možné jej přesunout z SSD na pevný disk, protože Windows takovou manipulaci s aplikacemi podporuje.

5. Texty k písním

Nebudu to příliš rozvádět. Zkrátka byly doby, kdy Spotify podporovalo doplňky a jeden z nich umožňoval zobrazovat v klientu texty k písním. Doplňky časem zmizely a texty písní se staly základní výbavou Spotify na počítačích. Jenže ty po více než roce od integrace z klienta zase vypadly a slíbené náhrady jsme se dodnes nedočkali. Deezer nabízí texty na počítačích i mobilech. Jeho databáze není největší, aspoň se však snaží. Na Spotify snaha není vidět.

6. Limity

Běžný posluchač či posluchačka na strop pravděpodobně nenarazí, ti náročnější se ale mohou setkat s tím, že si do vlastní knihovny už nebudou moct uložit další alba. Maximum je 10 000 písní. Pakliže si předplácíte tarif Premium, můžete na každé připojené zařízení k poslechu bez připojení uložit 3 333 skladeb. Taková zařízení pak mohou být až tři, takže se můžete dostat až na 9 999 skladeb.

Síla Spotify spočívá rovněž ve výběru tematických seznamů stop. Proč nepřidat podcasty? Síla Spotify spočívá rovněž ve výběru tematických seznamů stop. Proč nepřidat podcasty?

Opět platí, že za běžných okolností na stropy nenarazíte, proč ale neumožnit ukládání více písní? Spotify se brání tím, že nemá cenu se snažit, když by aspoň v prvním případě zvednutí stropu přineslo užitek jen minimu lidí. Tato argumentace ale není zcela dobrá. Z mého pohledu jde spíše o výmluvy, ne nepodobné tomu, co říkají čeští mobilní operátoři. Neexistuje důvod, abyste si do své knihovny nemohli uložit více alb, něž kolik služba nyní dovoluje. Existují jen výmluvy.

Se zvednutým limitem by se Spotify naopak otevřelo těm, kdo se mu vyhýbají. Lze oprávněně předpokládat, že se jedná o jedince, kteří si službu rádi předplatí. Nebo může Spotify zavést další a dražší variantu předplatného, pokud má pocit, že by se mu za současných podmínek změna přístupu nevyplatila.

7. Podcasty

iTunes podporuje podcasty a nejen já bych ocenil, kdyby na tom bylo Spotify podobně. Ono dokonce podcastovou sekci obsahuje, nikoli však v Česku. Nerovnoměrnost v distribuci funkcí bude něčím, co nám bude vždycky vadit. Kdy už budeme žít ve světě, kde nebudou existovat umělé hranice a regionální omezení? Spotify v tomto případě škodí samo sobě. Propojit hudební službu s dalším audio obsahem vůbec není špatná strategie, právě naopak.

MMF24

Správa lokálních souborů je slabá Správa lokálních souborů je slabá

8. Upozornění na nová alba

Např. loni to z jistého úhlu pohledu šlo se službou z kopce. Kromě zmizelých textů k písním z klienta pro počítače vypadla upozornění na nová alba. Nikdo mi nedokázal vysvětlit, jaký důvod to má. Otravovalo to někoho? Těžko. I kdyby, je vždycky možné učinit funkci volitelnou. Mě ale samozřejmě nová produkce oblíbených interpretek a interpretů zajímá. Jaké máte v takovém případě možnosti, pokud to cítíte stejně?

Spotify umožňuje odebírat novinky e-mailem. Aspoň něco, že? Nedává to ale smysl. Hudbu mám ve Spotify a na tomto místě chci sledovat novinky z hudby. E‑maily představují zbytečné spamování e‑mailové schránky a objevují se nelogicky v prostoru, který k tomu z mého pohledu nebyl určen.