Hlavní navigace

90letý kapitán Kirk ze Star Treku poletí příští týden do vesmíru s Jeffem Bezosem

4. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Blue Origin
Herec William Shatner ztvárnil kapitána J. T. Kirka v populárním seriálu Star Trek. Příští týden se do vesmíru podívá dopravdy. Místo USS Enterprise ovšem na palubě New Shephard NS-18 společnosti Blue Origin Jeffa Bezose.

Shatner se zároveň stane nejstarším člověkem, který kdy byl ve vesmíru. Jako herec létal za hranici známého vesmíru, s Bezosem se podívá na orbitu a zpět. Skok bude opět trvat asi deset minut. Sto kilometrů je obecně unávaná hranice vesmíru (Kármánova hranice) a raketa New Shephard se na ní dokáže udržet po omezenou dobu. Start je naplánovaný na úterý 12. října.

William Shatner hrál v prvních sériích Star Treku označovaných jako TOS (The Original Series) v letech 1966 až 1969 a v několika navazujících filmech. Jako Kirk se objevil naposledy ve filmu Generations spolu se svým „nástupcem“ Picardem.

Z dalších členů bývalé posádky by se teoreticky mohli přidat už jen Uhura, Čechov a Sulu. DeForest Kelley zemřel v roce 1999, James Doohan v roce 2005 a Leonard Nimoy v roce 2015. Dašími členy čtyřmístné posádky tak podle zprávy budou Glen de Vries, Chris Boshuizen (bývalý zaměstnanec NASA) a Audrey Powers.

Herec uvedl „I’ve heard about space for a long time now, I'm taking the opportunity to see it for myself. What a miracle.“

KL24

https://twitter.com/blueorigin/status/1445013102873899013

zdroj: The Hill, AP

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.