Hlavní navigace

A-Data S592: rychlý SSD za pěknou cenu?

6. 7. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo nedělá SSD, jako by nebyl. A-Data, jakožto jeden z největších výrobců paměťových modulů na světě, se tento trh nechce také nechat jen tak ujít. Vývojový cyklus SSD je u ní podobný, jako u mnoha dalších společností: vytvoříme vlastní vcelku levné a papírově obstojné (ve skutečnosti pomalé) SSD, po všech stránkách výkonnou řadu vytvoříme licencováním SSD disků Intelu a časem přijdeme s něčím vlastním dobrým (anebo to koupíme alespoň od někoho, kdo to nebude chtít tak okatě prozrazovat).

Série 500 od A-Data by měla spadat do třetí jmenované kategorie a právě uváděný model S592 vypadá více než slibně. Rozhraní SATA 3 Gb/s, kompatibilita s Windows 7 :-) a kapacity 32, 64, 128 a  256 GB se tak nějak daly čekat. Co už se dalo čekat méně, to jsou hodnoty (trvale udržitelné) čtení (230 MB/s) a zápisu (170 MB/s). Vysoké přenosové rychlosti pořád ještě neznamenají v praxi operační systém rychlý SSD. Dalším pomůckou má být cache (SDRAM) o nezveřejněné velikosti (zřejmě 64 MB).

MMF24

Co je ale ze všeho nejdůležitější, A-Data se dokonce chlubí výkonem v počtu provedených transakcí za vteřinu. 6740 IOPS při čtení a 2851 IOPS při zápisu zní skvěle, a to i bez ohledu na fakt, že oficiální TZ zapomněla na zveřejnění podmínek testu s takovým výsledkem. Zato nezapomněla na to, že s S592 můžete nastartovat Windows 7 pod dvacet sekund. Jestli se něco nezkomplikuje, měl by S592 být od zítřka na cestě z Tchaj-wanu do redakce EHW a na test se asi netěším jen já.

Zdroj: TZ, A-Data

Autor článku