Hlavní navigace

Absurdní zákon: Britové už zase nemohou dělat hudební kopie pro osobní potřebu

1. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nahrávací průmysl si v Británii opět prosadil svou. Od loňska na ostrovech platila výjimka z autorského zákona, která uživatelům povolovala vytvořit si kopii díla (nejen hudby, ale i filmů, e-knih apod.) pro vlastní potřebu. Organizace BASCA (něco jako naše OSA) se tato výjimka nelíbila, nechala ji přezkoumat u nejvyššího soudu a ten ji opět zrušil.

Teď tedy v Británii znovu platí, že vytvoření legální kopie je protizákonné. Těžko bude někdo všechny případy monitorovat a postihovat. Kde není žalobce, není ani soudce. Pokud by někdo zákon vyložil do extrému, mělo by to velmi nepříjemné důsledky.

V Británii už znovu není možné vytvořit kopii díla pro osobní potřebu
V Británii už znovu není možné vytvořit kopii díla pro osobní potřebu (foto: Pixabay)

Samozřejmě není možné ripovat CD nebo DVD a dělat si jejich digitální kopie. Je též zakázáno hudbu koupenou například v iTunes zkopírovat do jiného přehrávače, protože i tím se vytvoří kopie. Záloha disku na domácí server nebo do cloudu? Čerta na vás! Ve skutečnosti i streamování z internetu musí být nelegální, protože se data nejdříve ukládají do vyrovnávací paměti v počítači. Autorské svazy zkrátka chtějí, abyste za stejné dílo platili několikrát.

Je třeba poznamenat, že v Británii se neplatí automatické výpalné za prázdná média jako u nás. Poplatky za CD, DVD, flashdisky, pevné disky apod. v Česku navyšují cenu zařízení. Tyto peníze pak svazy přerozdělují autorům jako kompenzaci za to, že si kopie pro osobní potřebu můžeme vytvořit. Těžko říct, která varianta je horší.

KL24

 

Zdroj: ArsTechnica, Lotsol via Reddit

Byl pro vás článek přínosný?