Hlavní navigace

Aby byl notebook ještě více přenosný...

4. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

USB disky mají mnoho funkcí: můžete je využít jak k občasnému elegantnímu přenosu dat mezi notebookem a počítačem, tak i k synchronizaci pracovních dokumentů s druhou pracovní stanicí. Rovněž mohou sloužit i jako "pevný disk", ze kterého spouštíte aplikace v případě nedostatečně prostorného interního pevného disku. Možností využití je opravdu hodně.

PortableApps: ušetřete místo na pevném disku

"Portable applications", česky "přenositelné aplikace", jsou programy, které není nutno instalovat a jejich primární využití spočívá v možnosti provozovat je i na počítačích, kde není dovoleno instalovat nové programy. S příchodem minibooků a jejich mnohdy neuspokojivě prostorných Solid State Disků přišla i potřeba mít programy uloženy někde jinde - flash disky byly jasná volba.

Právě toto řeší aplikace vtipně nazvaná PortableApps. S ohledem na spotřebu volného místa ji najdete ve dvou variantách: verze Light si ukousne pouze 150 MB, zatímco notně vybavenější varianta Standard již 355 MB (důvodem je integrace portable balíčku OpenOffice.org). Vzhledem ke skutečnosti, že 355 MB je v době laciných 8GB flash disků relativně zanedbatelné množství dat, pravděpodobně nebudete dlouho přemýšlet a sáhnete po variantě Standard.

Z obrázku lze pěkně vidět, které programy budete mít k dispozici. Pokud by vám takovýto relativně obsáhlý výběr nestačil, na www.PortableApps.com lze nalézt další přenositelné verze oblíbeného software. Za zmínku stojí zejména oblíbený program Blender (3D modeling), grafický všeuměl GIMP, oblíbený Google Chrome či etalon mezi IM, Miranda. K integraci aplikací a vytvoření vlastního balíčku aplikací použijte program PortableApps.com Installer.

Stáhnout PortableApps Light / Standard | Cena: zdarma

TrueCrypt: šifrování citlivých dat

Pokud na flash discích (či jiných externích úložných zařízeních) přenášíte citlivá pracovní data, měli byste zvážit jejich zašifrování. Oblíbeným programem v této kategorii je TrueCrypt, který vám umožní pohodlně a účinně ochránit data v případě zcizení média. Na to, že je zdarma, zvládne překvapivě hodně: už jen podpora silného šifrování přes AES-256 (mimochodem užívaného i americkou NSA) dostatečně ochrání vaše data před zraky nepovolaných.

Vytvoření zašifrovaného flash disku je velice jednoduché. V hlavním okně TrueCrypt zvolte Volumes -> Create New Volume. V nabídce následně vyberte možnost "Encrypt a non-system partition/drive", což je volba stvořená přímo pro flash zařízení. Na další obrazovce ponechte předvolené "Standard TrueCrypt Volume" a směle pokračujte dále. Nyní si musíte zvolit jednotku, kterou chcete zašifrovat, ze seznamu vyberte váš flash disk. Po tomto kroku již jen zvolte "Create encrypted volume and format it", ponechte šifrování AES a zvolte si šifrování hashe (např. SHA-512). Potvrďte velikost vašeho zařízení, nastavte heslo, zvolte si souborový systém (NTFS) a směle naformátujte.

Po naformátování je celá procedura u konce. Nyní je třeba váš disk načíst pomocí TrueCryptu: v hlavním okně programu si vyberte písmenko, které na vašem počítači nepoužíváte, vpravo si zvolte flash disk přes kontextovou nabídku "Select Device" a stiskněte tlačítko "Mount". Zadejte heslo a směle užívejte váš zašifrovaný flashdisk (objeví se pod písmenkem, které jste si navolili výše).

O TrueCryptu jsme již psali na sesterském webu ExtraWindows.cz, za dalšími informacemi vás tedy odkážu tam.

Stáhnout TrueCrypt | Cena: zdarma

USBDriveFresher: nechť je vaše "fleška" čistá

Užíváte-li flashdisky intenzivně, jistě jste již zažili existenci spousty nepotřebných dat. Typicky jsou to *.db soubory, ve kterých si Windows ukládají informace z důvodu zobrazování náhledů obrázků. Takové a mnoho jiných umí odstranit právě prográmek USBDriveFresher.

CS24

Nastavení programu vám umožní ošetřit pravidla, dle kterých bude probíhat mazání nepotřebných dat. Zároveň lze nastavit chování aplikace: klidně může běžet zcela skrytá po startu Windows, tiše čistit veškeré připojované flash disky a dělat to automaticky po jejich připojení k počítači. Po jejich vyčištění si můžete prohlédnout statistiky a ušetřené místo.

Stáhnout USBDriveFresher | Cena: zdarma