Hlavní navigace

Aby těch náhrad H.264 nebylo málo, Cisco chystá bezplatný a otevřený videoformát Thor

12. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

H.264 se stalo průmyslovým standardem využívaným ve spotřební elektronice, televizi i na internetu. Šlo o proprietární a placený formát, na jehož úspěšnosti nezvrátil nic ani Google, když uvolnil zdarma svůj konkurenční formát VP8.

Jenže postupně přichází nová generace kompresí. Nástupcem H.264 je H.265 (HEVC), jenž jeho roli převezme ve spotřební elektronice i televizi, ale bitva o internet ještě jednoznačného vítěze nemá. Licencovat si použití dekodérů H.265 je totiž dražší než u H.264. Síťová jednička Cisco tvrdí, že až šestnáctkrát. Licence se totiž platí dvěma patentovým skupinám (u H.264 jen jedné – MPEG LA, u H.265 ještě přibyla HEVC Advance) a neexistují cenové stropy, kolik může výrobce ročně zaplatit.

 

Žádný současný webový prohlížeč zatím H.265 nepodporuje, ale dá se očekávat, že jej časem nasadí Microsoft i Apple. Google, Opera a Firefox ale zůstanou u googlovského bezplatného VP9. Mozilla navíc spolu s Xiph.org vyvíjí open source alternativu Daala.

No a v tom přispěchalo ještě Cisco se svým formátem Thor. Bude také pro všechna použití zdarma a navíc open source (kódy jsou už na GitHubu). Ciscu s návrhem pomáhají experti Gisle Bjøntegaard a Arild Fuldseth, kteří dělali také na H.264. Firma už poslala současný draft standardizační autoritě IETF, která by za dva roky chtěla vydat nový videostandard NetVC.

Kandidátem na NetVC je kromě Thoru také zmíněná Daala. Vzhledem k otevřenosti obou kompresí se dá očekávat, že se oba projekty navzájem ovlivní, ne-li sloučí v jeden. Prosadit zcela nový formát totiž bude těžké. Cisco má šanci jej používat ve svých aplikacích pro videokonference, ale pro běžné (ne)komerční použití možná přijde až po válce. Softwarovou i hardwarovou podporu H.265 a VP9 připravuje čím dále více výrobců, Daala ani Thor přitom ještě ani nejsou dokončené.

KL24

A kvalita? Cisco pochopitelně mluví o vysoké „novogenerační“, ale přímé srovnání například s H.265 nemáme. Jeden z dokumentů odhaluje, že Thor využívá entropii CAVLC místo CABAC, takže papírově bude méně efektivní, ale zase rychlejší na zpracování.

Zdroj: Cisco, IETF

Byl pro vás článek přínosný?