Hlavní navigace

AC Accelero Xtreme 4870X2: víc škody jak užitku?

1. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Extrémní Accelero pro R700, seznamte se

Vývoj alternativního vzduchového chladiče pro Radeon HD 4870 X2 zřejmě nebyl ničím jednoduchým. Výrobce musel při návrhu zohlednit nejen chlazení dvou výkonných grafických jader RV770, ale také spojovacího můstku (PLX) a na chlazení tradičně náročné napajécí části karty (VRM).

Účinné chlazení by se u úspěšného chladiče mělo snoubit s tichým chodem a uživatelsky přívětivou montáží. Při tom všem se zvláště v dnešní době, kdy samotné grafické karty stojí méně než kdykoli dříve, musí vejít do pro kupce atraktivní ceny. O tom, že to nebylo jednoduché, svědčí také prodleva mezi uvedením Radeonu HD 4870 X2 (srpen 2008) a jeho alternativního chladiče od tradiční výrobce: Arctic Coolingu.

Hongkongská centrála Arctic Coolingu, s níž většinou při zápůjčkách komunikujeme, navíc ještě požádala o počkání na novou sadu šroubů. První emise Accelera 4870 X2 totiž z velké míry využívala šroubů z referenčního chladiče Radeonu HD 4870 X2. Arctic Cooling zřejmě kvůli prvním reakcím zjistil, že šrouby se u karet liší a nemusí tak být kompatibilní s Accelerem. Aktuálně prodávaná Accelera 4870 X2 by už měla mít šrouby, které nám došly před pár týdny jako dodatečná zásilka.

V návodu tedy ignorujte jeden z posledních kroků a u křížových zadních výztuh nahraďte původní krátké šroubky s pružinkami za dodané delší 8 mm dlouhé šroubky (M2). Pro odmontování těch původních se hodí použít třeba kombinované kleště, jimiž si přidržíte pružinky, zatímco šroubovákem uvolníte šroubky.

Od detailu, který ještě prodloužil datum uvedení recenze zdánlivé hlukové spásy majitelů Radeonu HD 4870 X2, se vraťme zpět k celému Acceleru. Jeho rozměry, hmotnost i chladící parametry jsou totiž opravdu působivé. Zatímco s referenčním chladičem by při 2800 ot./min měl být žhavější ze dvou čipů RV770 (typicky ten, přes který už jde teplý vzduch) dosahovat až 96 stupňů Celsia (zřejmě se jedná o údaj z FurMarku), s Accelerem na 2000 rpm by stejné měření údajně mělo dopadnout se 46 stupni Celsia na GPU. Namísto hlučnosti 4,5 Sone byste si měli užívat relativního ticha tří nízkoprofilových 92mm větráků (0,5 Sone).

Accelero Xtreme 4870 X2 v kostce

  • rozměry: 295 × 96 × 54 mm
  • hmotnost: 680 g
  • ventilátory: 3× 92 mm, 1000 až 2000 ot./min (PWM), FDB (fluidní ložiska)
  • max. průtok vzduchu: 81 cfm (138 metrů krychlových za hodinu)
  • uchladitelná tepelná kapacita: 320 wattů
  • hlavní pasiv s celkem osmi heatpipe
  • předpřipravená pasta Arctic Cooling MX-2 (u novějších MX-3)
  • pasivní chladiče pro napájecí obvody (VRM) součástí balení
  • zachovaná kompatibilita s CrossFire
  • hlučnost do 0,5 Sone i při max. otáčkách (2000 rpm)
  • cena: 54,90 EUR či 78,90 USD (doporučená), 1285 Kč s DPH (alfacomp.cz)

Chladič v detailech, montáž a její smutný výsledek

Montáž a její smutný výsledek

Balení takřka přesně kopíruje roměry hlavního chladiče, v mezírkách najdete pasivy na VRM, redukční kabely pro napájení, šroubky, manuál a teplovodivé oboustranné samolepky na napájecí obvody a paměťové moduly.

Tři 92mm větráky určují rozměry celého chladiče. Předchozí Accelera Xtreme mohla být menší právě díky třem pouze 80mm ventilárům.

Celkem osm heatpipe protíná desítky hlínkových lamel.

V místě styku s oběma GPU RV770 je už na měděných základnách připravena teplovodivá pasta. Zřejmě už Arctic Cooling MX-3.

Na následující sérii obrázků už vidíte nejen hlavní chladící část Accelera, ale také spodní stranu původního (referenčního) chladiče Radeonu HD 4870 X2.

Po sejmutí chladiče je třeba, abyste očistili obě GPU od zbytků původní pasty a paměťové čipy i napájecí obvody zbavili zbytků lepu a odmastili (Arctic Cooling pro tento účel v návodu doporučuje použít gumu).

Jakmile to budete mít, olepte dle návodu napájecí obvody oboustrannými samolepkami a pomocí vždy dvou šroubů přichyťte dva pro napájecí část karty speciálně určené pasivy.

 

Dva dodávané kabely pro napájení musíte osadit ještě před připevněním hlavní části Accelera, jinak byste se k napájecím konektorům už nedostali. Z kombinace 1× 6-pin a 1× 8-pin vám po redukci zůstanou dva šestipinové konektory.

Paměti z druhé strany karty chladí původní chladič, využity jsou i křížové výztuhy z referenčního chlazení. U nich musíte ale vyměnit zmíněné šroubky, ty původní jsou příliš krátké. Za dodané 8mm šrouby jsem musel vyměnit i některé původně držící velký černý rozvaděč tepla.

A takto už vypadá Radeon HD 4870 X2 s komplet namontovaným Accelerem Xtreme.

Nemalým problémem budou asi rozměry. Zatímto tříslotovou výšku nového chladiču asi většina majitelů přežije, necelých 30 cm délky karty s Accelerem Xtreme (o tři více než bez něj) nadělá vrásky už kdekomu. Do skříně Cooler Master Centurion 534 (běžný middle tower, na stejné platformě je postaveno mnoho skříní dalších výrobců) kartu bez úplného odstranění koše na disku nenacpete ani omylem, kolizních skříní bude zřejmě dlouhá řada. Před koupí tedy měřte a přemýšlejte.

Kartu s namontovaným chladičem jsem v naprostém klidu osadil do slotu volně položené testovací desky s platformu AMD Dragon, abych před odnesením domů na noční měření hluku otestoval funkčnost chlazení, jenže ouha. Počítač nabíhá, ale karta neposílá žádný signál do monitoru.

Zkouším druhý výstup, zkouším analog i digitál (DVI-D), zkouším druhou základní desku (tentokrát s Intel X48) a stále nic. Jen zabliknutí prostřední ze stavových červených diod na opačné straně karty. Demontuji tedy Accelero a hledám poškozené jádro RV770 (uražený rožek není u tohoto GPU s ochranným rámečkem pod úrovní čipu ničím vzácným), ale opravdu tam žádné není. Prohledávám i další čipy na kartě a napájecí obvody, nikde ani škrábaneček. Paměti i všechny chlazené součásti se naopak poměrně přesně otiskly do teplovodivých polštářků či předem nanesené pasty.

Nemohu tedy přesně vysvětlit, co se s kartou stalo, ale nepracovala ani po zpětném nasazení původního (referenčního) chladiče. Jelikož nám AMD tuto kartu před časem zanechala pro účely referenčních měření a stále má hodnotu kolem 8000 Kč (a stále platí za nejvýkonnější Radeon), ztráta mě kvůli ještě k tomu nekončitelné recenzi chladiče dost mrzí. Jelikož jsem ale při montáži rozhodně nic nezanedbal a mechanické poškození není na kartě patrné, musím další uživatele před Accelerem varovat. Alespoň dokud nezískám nějaké vyjádření k možné příčině od Arctic Coolingu.

Odkazy na měření teplot, verdikt

Odkazy na měření teplot a dojmy z chladiče v provozu

Vinou smrti karty použité pro test vám samozřejmě nemohu přinést vlastní měření teploty. Naštěstí tento test už provedli někteří kolegové a mohu je tedy odkázat. Při sledování teplotních grafů určitě nebude na překážku ani angličtina (nebo slovenština):

Jak vidíte, rozdíl 50 stupňů Celsia oproti referenčnímu chladiči se nepodařilo naměřit asi nikomu, ale i tak je efektivita Accelera 4870X2 násobně lepší. Zvláště, když vezmete v úvahu hluk.

To, že chladič nefouká teplý vzduch přímo ven ze skříně je výhoda i nevýhoda současně. Samozřejmě tolik tepla skříň uvnitř počádně ohřeje, na druhou stranu už není chlazení GPU blíže výstupům na monitor ofukováno ohřátým vzduchem z druhého grafikého čipu a jeho napájecích obvodů.

Verdikt

V poslední době mám z produktů Arctic Cooling trochu rozpačité dojmy. Zatímco Frezeera Pro (ať už 7 či 64) lze bez debaty považovat za úžasnou (a dlouhodobě úspěšnou) kombinaci nízké ceny a velmi slušné účinnosti, pasivní Accelera S1 a S2 si nemohou majitelé hlučnějších grafik vynachválit (a předchozí aktivní verze X1/X2 byly též velmi dobré), nové produkty jako Freezer Xtreme či Freezer 7 Pro rev. 2 s neuvěřitelně hloupým upevňovacím systémem se nikomu moc asi nelíbí.

Výjimkou byl za dané peníze velmi slušný a tichý zdroj Fusion 550R s vnitřnostmi Seasonic (AC jej osadil dobrým systémem chlazení a naopak trošku zmršil kabely), problematické Accelero Xtreme 4870X2 však doplňuje trojici rozpačitých produktů z poslední doby. Na uvedení se čekalo dlouho a vinou šroubů se tak úplně nepovedlo.

Co mě však znervózňuje více, je smrt drahé karty použité pro otestovaní tohoto chladiče a to i při opatrné montáži. Dejme tomu, že se jednalo o skutečnou náhodu a ostatní recenze dokazují použitelnost Accelera 4870X2. Jsou tu ale i další negativní faktory: zvětšení rozměrů už tak dost velké karty (tři sloty a skoro 30 centimetrů délky už je opravdový problém) a rovněž cena chladiče.

Třináct stovek je podstatný díl ceny nové grafické karty. Pravdou ale samozřejmě je, že vodní bloky začínají na ceně minimálně dvakrát vyšší a že za oněch 1285 Kč či 55 EUR dostanete pořádný kus chladiče, několik decimetrů heatpipe a tři ventilátory s fluidními ložisky.

Mezi pozitiva bych nebýt nutnosti vyměny šroubků u křížových výztuh určitě zařadil opravdovou jednoduchost montáže a především možnost chladit Radeon HD 4870 X2 i v zátěži potichu. Doporučení ale recenzent musí dělat na základě vlastní zkušenosti a ta vinou zmíněné nehody nebyla dobrá.

MMF24

Arctic Cooling Accelero Xtreme 4870X2

+ oproti ref. chladiči tichý i v zátěži
+ účinné chlazení GPU (dle jiných recenzí)
+ rychlá montáž (velké a už složené díly, předaplikovaná pasta)

- extrémní rozměry
- vyšší cena
- zřejmě můžete i při opatrné montáži přijít o svůj Radeon HD 4870 X2

Za zapůjčení tentokrát neděkujeme společnosti Arctic Cooling.