Hlavní navigace

Acer a Lenovo budou mít Tegra smartbooky

3. 9. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nvidia Tegra, univerzální čip s ARM procesorem, GPU od Nvidie a mnohým dalším, slibuje 150 mW TDP a přijatelný výkon pro dnešní notebooky. Zatím je na něm postavený nový Microsoft Zune HD, dočkáme se ale i smartbooků.

Podrobné informace o Tegře, včetně ukázky jejích možností a fotografie konkrétních notebooků na ní postavených najdete zde.

Smartbook má kombinovat výdrž smartphonu a výkon a velký displej notebooku. Nvidia Tegra 650 je v podstatě malá destička, na které najdete ARM procesor, GPU, flash paměť, RAM, a mnoho dalšího, přičemž to celé má mít teoreticky spotřebu do 150 mW.


asi šesticentimetrová destička se schopnostmi dnešního netbooku

Asi nejpalčivější nevýhodou Tegry je nemožnost použití klasických Windows. Tegra není x86 procesor, takže sice dosahuje skvělého výkonu při extrémně nízké spotřebě, ale Windows na ní prostě nerozjedete. Maximálně spartánské Windows CE.

Až dosud byly zvěsti o použití Tegry docela nekonkrétní, až nyní se ozvaly společnosti Acer i Lenovo, že postaví smartbook s použitím novinky od Nvidie. Ten nebude prý používat ani Windows CE, ani populární Google Android, ale zbrusu nový OS od Google, Chrome. Ano, Chrome není jen prohlížeč, ale i celý operační systém.

CS24

Další vývoj budeme nadále sledovat a informovat vás. Zatím si můžete představit, jak vypnete displej svého notebooku, a hudbu do sluchátek vám přesto vydrží přehrávat přes tři neděle čistého času na baterii. Rajská hudba? Ne, Tegra.

Zdroj: TweakTown