Hlavní navigace

Acer Aspire 1825PT: je libo Tablet PC klasiku?

30. 5. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled, kvalita zpracování a použité materiály, hardwarová konfigurace

Mohlo by se zdát, že s příchodem tabletu iPad od společnosti Apple, který nadopoval zájem o kategorii Slate tabletů, rychle opadne zájem o konvertibilní tablety. Je to pravděpodobné. Hlavně v komerční oblasti. Nesmíme ale zapomenout na firemní sféru. Kombinace dotykového  displeje s relativně pohodlnou hardwarovou klávesnicí ve spojení se zavedeným operačním systémem z něj činní stále velmi atraktivní položku zájmu silné skupiny firemních zákazníků. Ty jej mohou využít pro specializované aplikace napsané na míru tomuto druhu zařízení.

 

 

Vzhled

Vzhled Tablet PC Acer Aspire 1825PT nijak nevybočuje ze standardního vzhledu malých notebooků společnosti Acer. Podstatný rozdílem je přítomnost speciálního otočného kloubu. Ten umožňuje nejen klasické otevření displeje, ale také jeho otočení o 180 stupňů v jeho vertikální ose.

Barevné provedení 1825tky může být celé černé nebo v kombinaci černé a tmavě modrého či vínového vrchního dílu těla notebooku. To z něj činí velmi elegantní stroj, podpořený imitací chromovaných dílů. Kovový vzhled mají potvrzovací klávesy touchpadu, dále silný, ale decentní rám víka displeje a mohutný kloub otočného víka. Naštěstí jedinou lesklou plochou notebooku je vrchní víko displeje. Ta je bez výrazných tvarových nerovností a lze ji tak lehce zbavit nečistot.

 

 

Kvalita zpracování

Kvalita zpracování je dobrá. Plasty dobře lícují a jsou pevné. Otočný displej má pomocná záchytná sedla. Ta jsou umístěna po jeho krajích na těle notebooku. Pomáhají udržet displej ve standardní  poloze při otevírání víka. Až pří větším tlaku, krutu po směru hodinových ručiček displej vyskočí ze sedel a lze jej lehce otočit podle potřeby. Aretace víka funguje spolehlivě jak v poloze uzavřeného displeje, tak i v poloze s otočeným displejem. Jakákoliv manipulace s notebookem nevedla k vyluzování nepříjemných zvuků. A to jak při vyklápění či otáčení displeje, ale ani při krutu těla nebo víka displeje. Mechanika kláves při poklepu jemně šustí, ale při psaní není její zvuk nikterak rušivý.

 

Konfigurace

Konfigurace tabletu AcerAspire 1825PT má shodnou konfiguraci, jako před pár dny testovaný Sony Vaio VPC Y11S1. CULV procesor Intel  Core 2 Duo SU7300 (2 MB L2 cache, 1,30 GHz, 800 MHz FSB), operační paměť 4GB DDR3 1066 SDRAM, pevný disk 320 GB 5400 ot./min., dotykový displej 11,6" rozlišením 1366 × 768 bodů a LED podsvícením. Grafická karta Intel GMA 4500MHD, čtečka paměťových karet 5v1 podporující SD, MMC, MS, MS Pro a xD.

Klávesnice, touchpad, ostatní ovládací prvky a porty

Klávesnice

Chicklet klávesnice je kvalitní s maximalizovanými klávesami a malými mezerami. Blok kláves je pevný a neprohýbá se ani při větším tlaku. Klávesy mají příjemný, krátký, ale jistý chod. I přes malé rozměry těla má klávesnice velké klávesy Backspace, Enter a Shift. To přispívá k pohodlnému psaní i v tomto malém podání.

Touchpad a další ovládací prvky

Touchpad odpovídá rozměrům tabletu. Ovládání kurzoru přes touchpad je však dobré, ovládání posuvu stránek je umístěný až na samý okraj touchpadu. Reakce na poklep je dobrá, touchpad podporuje i ovládání gesty.

Další ovládací prvky, které naleznete na těle tabletu jsou vlevo dole na straně displeje tlačítko P. V tablet modu simuluje Ctrl+Alt+Del. Díky tomu v případě nutnosti nemusíte displej odklápět a vyvolávat příkaz klávesnicí. v jeho blízkosti na těle notebooku je tlačítko zálohovací aplikace. Na levé části přední hrany těla naleznete mechanický vypínač bezdrátových sítí. Zprava pak jen hlavní vypínač, který je nezvykle posuvný, ale toto řešení umožňuje zapnutí stroje i v tablet modu.

 

 

U tabletu by jste mohli očekávat i ovládací pero. To však v balení nenaleznete. Displej je kapacitní a umožňuje tak ovládání prsty. Pero lze doobjednat. Pokud nebudete chtít pořídit originál Acer, měly by jste se poohlédnout po peru s širším hrotem.

 

 

Konektivita

Portová výbava 1825tky obsahuje standardní VGA výstup pro externí monitor, HDMI výstup a 1 USB 2.0. To vše naleznete na levé straně těla. V pravé části je umístěna čtečka paměťových karet podporující SD, MMC, MS, MS Pro a xD, následuje výstup sluchátek či externí reproduktory, který je kombinován s digitálním optickým výstupem SPDIF pro externí D/A převodník, vstup pro mikrofon, další dva USB 2.0 porty a zcela v zadní části ethernetový RJ-45 konektor. Mezi ním a USB porty je umístěn Kensington zámek.

Displej, multimedia (webkamera, zvuk), bezdrátová rozhraní (Wi-Fi + Bluetooth)

Displej

Displej je u zařízení tohoto typu velmi důležitou částí. Nejen, že má splňovat požadavky na kvalitní zobrazování na denním světle, ale zároveň jako vstupní zařízení dobře reagovat na dotykové ovládání. Obraz tohoto tabletu je na hony vzdálen tmavým dotekovým displejů z počátku éry tablet pc zařízením, nicméně jistá omezení nalezneme i zde. Nemá tak široké pozorovací úhly, kontrast zobrazení je také nižší. Barevné podání displeje je vyvážené, bez zjevných odchylek k některému ze tří barevných kanálů. Nejedná se ale o závažné odchylky a práci s tabletem rozhodně nekomplikují. Tělo stroje má zabudovaný akcelerometr a displej dokáže otáčet obraz podle vodorovné i svislé polohy displeje. Otáčení probíhá s malým zpožděním a trochu trhaně.

 

 

Ovládání prsty je poněkud vláčné. Přestože je Windows 7 defaultně podporuje, je potřeba většího soustředění. Vyplývá to hlavně z toho, že dost aplikací není pro dotykové ovládání prsty uzpůsobené. Ikony a další ovládací prvky jsou malé a správně se trefit prstem může být někdy obtížné. Situace se o něco zlepší po kalibraci dotykového ovládání displeje. Doporučuji však použít systémovou kalibraci. Na rozdíl od Acerem dodávané utility je přesnější.

Tento závěr je však konfrontací s dnešní ikonou v dotykových displejích. Mám na mysli zařízení společnosti Apple. Jak na iPhone, tak hlavně novinku na trhu, tablet iPad. Rychlost reakce na ovládání je úžasná. Samozřejmě to vychází z výborného odladění celého zařízení. Hardwaru i softwaru a přesnému přizpůsobení aplikací pro toto zařízení. Výsledek pak tomuto odladění odpovídá. Ve srovnání tabletu Aspire 1825 s jeho předchůdci s Windows XP je posun ohromný a kdyby neexistoval iPad, prohlásil bych ovládání Aceru za výborné.

 

 

Multimédia

Multimediální výbava tabletu je standardní. Tedy odpovídající dnešní běžné výbavě u levných notebooků. Webová kamera s rozlišením 0,3 MPx má ve své kategorii slušný obraz. Je však důležité dobré osvětlení snímaného obličeje nebo objektu, zabudovaný mikrofon se slušnou citlivostí a dva reproduktory na přední straně spodního víka těla notebooku. Díky odrazu od pracovní desky stolu je zvuk nepatrně zesílen. U takto malého těla neočekávejte výrazný zvukový projev, na druhou stranu je zvuk srozumitelný. Po mírném utlumení vyšších středů a výšek lze hovořit o uspokojivém zvukovém projevu v této kategorii. Digitální optický výstup je příjemným bonusem, troufám si však tvrdit, že jej ocení pouze úzká skupina specializovaných uživatelů.

 

 

Bezdrátové připojení

Bezdrátové sítě zastupuje neodmyslitelný Bluetooth ve verzi 2.1+EDR a Wi-Fi karta Intel Wireless Wi-Fi Link 5100 s podporou 802.11 a/b/g/n/Draft-n. Wi-Fi nemá problém připojit se i na slabý signál a udržet si spojení i při přemísťování notebooku po místnosti. Příjemnou záležitostí je možnost mobilní komunikace díky přítomností UMTS/HSPA a GSM/GPRS/EDGE karet.

Výkon, baterie a výdrž, celkové zhodnocení

Výkon

Výkon notebooku je subjektivně velmi dobrý. Rychlost odezvy aplikací je dostatečná. Jak jsem zmínil, Acer Aspire 1825PT má shodnou základní konfiguraci s nedávno testovaným Sony Vaio VPC Y11S1, ale výsledky benchmarků ukazují, že je Aspire o něco rychlejší. Rozdíl není propastný, ale může být pro někoho rozhodující. I vzhledem k tomu, že cenový rozdíl také nahrává do karet Aceru. Na druhou stranu ten, kdo preferuje klasicky notebook s větším displejem, upřednostní zřejmě Vaio. Ten za cenu o zhruba 2 500 Kč vyšší právě toto nabídne. Navíc přidá kvalitnější klávesnici, která je i přes chválu té Acerovské o patrný kus dále. Nicméně rozhodování, zda tablet pc nebo klasický notebook ovlivní více jiné aspekty, než jen samotný výkon.

 

 

Baterie a výdrž

Jedním z nich by mohla být i hodnota výdrže chodu na šestičlánkovou baterii s kapacitou 5600 mAh. Ta je u Aceru hlavně v multimediích výrazně lepší, než jakou předvedl Sony. Zde Acer ukazuje, že se svým slibům dokáže přiblížit. Při našem testování byl Acer nastaven v režimu Rovnováha a jas podsvětlení displeje na poloviční úroveň bez dalších voleb, které by mohl příznivě ovlivnit výdrž. Dá se tedy podle takto naměřených časů předpokládat, že v ideálním případě Aspire dosáhne bez větších obtíží na udávanou dobu 8 hodin provozu. Využívání tabletu na jednoduchou kancelářskou činnost, kombinovanou s prohlížením internetu, nebude baterii činit žádné problémy. A to i v případě stránek přeplněných flashovými animacemi. S využíváním usínání a dobře nastaveným power managementem výdrž baterie s přehledem pokryje celodenní potřeby.

Zahřívání stroje se v podstatě nekoná. Tedy výraznější zahřívání. Vyšší teplotu pozorujete, ale vysloveně horké části spodního víka nebo dokonce klávesnice jsou u moderních procesorů minulostí. Větráček se spíná minimálně a jeho hluk zapadne mezi běžné ruchy klidného domácího pokoje o kanceláři nemluvě. V nočních hodinách slyšíte jen mírné ševelení.

 

 

Závěr

Acer Aspire 1825PT bude doménou hlavně firemních zákazníků. Díky své univerzálnosti ovládání vyhoví různým podnikovým aplikacím. Od administračních až například po skladové hospodářství. Na druhou stranu je škoda, že se Aceru nepodařilo vměstnat například i letitý serial port. Určitě by jej ocenila další nezanedbatelná část zákazníků pro připojení specializovaného příslušenství či dalších přístrojů. Hmotnost tabletu 1,72 kg není nikterak přehnaná, nicméně představa delšího držení na levé ruce při pohybu po skladu nebude vzbuzovat mnoho příjemných pocitů. Je to daň za solidní konstrukci složitějšího mechanického řešení.

Oproti zmíněnému Apple iPad bude mít Acer jednu velmi výraznou výhodu a to hlavně pro firemní sektor. Tou výhodou je dostupnost specializovaných aplikací. Pro iPad jich v nejbližším období několika měsíců (při opravdu optimistickém odhadu) nebude dostupných ani zlomek.

[pagebreak title=Kompletní fotogalerie]

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

[pagebreak title=Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže]

 

 


Acer Aspire 1825PT 11,6"

Cena

cca 17 699 Kč s DPH

Zapůjčil

Acer CZ, www.acer.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core 2 Duo SU7300 1,3 GHz, 800 MHz

Operační paměť (vestavěná)

4 GB DDR3, 1066 MHz

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

-

Optická mechanika (rychlost)

-

Velikost displeje (palců)

11,6" LED, dotykový

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel GMA 4500MHD

Grafická paměť

-

Wi-Fi

802.11 a/b/g/n-draft

Bluetooth

2.1+EDR

Mobilní komunikace

UMTS/HSPA, GMS/GPRS/EDGE

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, audio

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC, MS, MS Pro, xD

Rozměry

285 × 208,9 × 28,5 - 34,5 mm

Hmotnost

1,72 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

-

3DMark03 (body)

1515

3DMark05 (body)

1021

3DMark06 (body)

583, CPU 1174

PCMark05 (body)

-, CPU 3229, Mem 3198, GPU 1133, HDD -

PCMark Vantage

2687; Mem 1750; TV & Mov 1896; Gaming 1450; Music 3284; Communication 2544; Productivity 2272; HDD 2949

HDTune (MB/s; ms)

53,6 MB/s, 17,4 ms

SiSoft Sandra 2010

CPU - GOPS; Mem - GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq 60,30 / 58,56 MB/s; 512k 21,72 / 34,23 MB/s; 4k 0,286 / 0,974 MB/s, 4k-QD32 0,885 / 0,992

Devil May Cry 4

-

Cinebench R11.5

-

x264 BenchMark HD v3.0

-

Divx Converter

-

Windows 7 Experience Index

-

Výdrž web* (čas)

6:07 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

6:58 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

5:35 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

 


 

 

 

 

 

 

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?