Hlavní navigace

Acer Aspire 3810T: zrodila se legenda

25. 5. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce
Plusy a mínusy
+ provedení, hmotnost
+ výdrž na baterie
+ cena/užitná hodnota

- horší barvy displeje
- slabší reproduktory i zvukový výstup
- hlasitější chlazení

Rychlé parametry (přejít na podrobné)
Procesor Intel Core 2 Duo SU 9400 (1,4 GHz, ULV)
Paměť/Rozšiřitelná do 4 GB / 8 GB
Pevný disk/rychlost 320 GB / 5 400 ot./min
Displej rozměry/rozlišení 13,3" / 1 366 x 768
Rozměry 322 x 228 x 29 mm
Hmotnost 1,6 kg
Cena 21 670 Kč

Úvod, vzhled

Profi notebook za padesát? Ne!

Když v dubnu Acer představil novou řadu Timeline, žádný velký povyk se nekonal. Na fotografiích vypadal docela obyčejně, oproti předchozí designové řadě Gemstone, to byl krok spíše k manažerskému notebooku. Když se k tomu přidaly zvěsti o nízké ceně a dlouhé výdrži na baterie, očekávali jsme nějaký marketingový trik. Minulý týden nám však české zastoupení Aceru předalo finální kousky do rukou - sami jej měli v rukou jeden den a téměř nemohli uvěřit tomu, že Timeline je opravdu takový, jak se v oficiálních materiálech píše.

Nový design si většina novinářů okamžitě zamilovala - nejsympatičtější ze všech je pak určitě třináctipalcový 3810T (řada Timeline nabízí ještě 14 a 15" modely v různých konfiguracích). Novinka je neuvěřitelně tenká - přitom pevná a poctivě zpracovaná. Díky svým kompaktním modelům a také velmi sympatické váze (1,6 kg) by jej většina lidí na první pohled typovala spíše na zástupce ne zrovna laciné manažerské třídy. To je jistě i zásluha elegantního víka vyrobeného z kovové slitiny (model tak trochu připomíná drahé manažerské HP EliteBooky).

Klávesnice, porty

Za ty prachy?

Překvapením byla také celková kvalita zpracování. Hned při prvním otevření si všimnete zejména výrazné tlačítkové klávesnice. Nejedná se o žádnou rachotivou klaviaturu, tak typickou pro levné notebooky. Tlačítka jsou přesná, díky tomu, že jsou hladká po nich při psaní příjemně kloužou prsty. Je roztažena od kraje do kraje, takže její velikost vyhovuje i zkušeným psavců. Efektní lesklé černé provedení však může trochu trápit uživatele, jejichž ruce se nadměrně potí. Ženské osazenstvo naší kanceláře si zase bystře povšimlo, že kvůli velkým viditelným mezerám mezi klávesami budou brzo a hodně vidět nejrůznější drobky a nečistoty, které mohou do klávesnice napadat. I tak ale rozhodně tato klávesnice patří k nadstandardnímu vybavení a nemusel by se za ni stydět ani mnohem dražší notebook.

Také touchpad je z dobrého těsta. Má příjemný, jemně zdrsněný povrch a tlačítka jsou přesná - ačkoli z počátku určitě trochu vyvedou uživatele z konceptu. Jsou totiž vyrobena z jediného kusu plastu, který se nedá stisknout uprostřed, ale jen v krajích. Touchpad ale zvládá i multidotykové ovládání, což je příjemný a užitečný trend. Body navíc si notebook určitě zaslouží za možnost touchpad vypnout pomoc šikovného tlačítka umístěného vpravo nahoře vedle samotné dotykové plochy. To se hodí zvláště když používáte externí myš a na klávesnici notebooku intenzivně píšete.

Odkládací plochy pro dlaně vedle notebooku jsou z velmi příjemného hladkého materiálu, navíc v barvě, na které rozhodně nějaký ten flek přehlédnete. Celý notebook je prostě na míle vzdálen šílenému trendu klavírního laku, který je ohromě nepraktický. Stylový vzhled přitom stroj dokáže dohnat díky zkoseným hranám a celkově velmi tenkému tělu. Kvalitně je proveden také pant víka notebooku s displejem - jen maximální úhel pod který jde sklopit nemusí vždy dostačovat.

Královská výbava

Očekávali jsme, že notebook nachytáme na švestkách alespoň v některé disciplíně - někde přeci ušetřit museli. Tipovali jsme zejména konektorovou výbav a možnosti další konektivity a hluboce jsme se mýlili. Na třináctku dostačující tři USB porty rozložené prakticky po obou bočních hranách, doplňuje standardní síťový konektor (RJ-45), multiformátová čtečka paměťových karet (SD/MMC, MS/MS Pro, xD), VGA a samozřejmě konektory pro mikrofon a sluchátka. Standardní sadu však doplňuje v digitální době nepostradatelné HDMI, bonusem je možnost použít sluchátkový výstup jako zdroj digitálního zvukového signálu (S/PDIF). Obdobně je na tom i konektivita, nechybí gigabitová síťová karta (s funkcí Wake-on-Lan) - více v kapitole o bezdrátové konektivitě.

Displej, zvukové možnosti, datové úložiště

Filmy bez pruhů

Na třináctipalocvý displej se podařilo vměstnat základní HD rozlišení (1 366 × 768), takže si užijete i kvalitně ripované filmy. V tomto ohledu je na tom 13" Timeline nejlépe, obě větší úhlopříčky mají totiž stejné rozlišení. U širokoúhlého 15,6" stroje to už nemusí každému vyhovovat, na třináctce je to však rozlišení optimální. Tenoučký displej je samozřejmě podsvícený pomocí LED diod, díky tomu je velmi úsporný, přitom v případě potřeby dokáže vyvinout dostatečný jas, aby i za slunečného počasí vyvinul dostatečný jas. Také proto není možné tomuto modelu standardně lesklý displej příliš vyčítat.

Jedinou větší slabinou tohoto notebooku je nakonec asi barevné podání. Není sice horší, než u jiných levných notebooků, kvůli vysoké laťce, kterou laptop sám nastavuje, jsme však čekali trochu víc. Pro běžnou práci a sledování filmů na cestách to rozhodně není žádná tragédie, občas by se ale hodila možnost rozeznat ve tváři hlavního protagonisty více než jeden odstín, zvláště když v originále není mandarinkově oranžový, ale pleťově béžový.

Třistadvacet jako základ

Zvuk je na poměry vysoce mobilních notebooků naprosto standardní, malé repráčky příliš silný zvuk nevyvinou, přesto že se notebook chlubí nálepkou Dolby Sound Room. Toho je ale evidentně možné dosáhnout jen přes digitální zvukový výstup. Pokud jej totiž použijete jako analogový, příliš silný signál také nevyloudí - v rušném vlaku budete mít občas problémy vašeho oblíbeného zpěváka ve sluchátkách zaslechnout.

Hned potom ale notebook opět boduje - všechny konfigurace, nejlevnější počínaje jsou vybaveny 320GB diskem. To přitom není žádný louda, čtení se pohybuje kolem 50MB/s, zápis překonává slušných čtyřicet. K tomu přidává 4 GB pamětí typu DDR3 - v této cenové kategorii opět věc nevídaná.

Výkon, provozní hluk a chlazení

Jedním ze základních stavebních kamenů úspěchu tohoto modelu je určitě jeho procesor. Místo běžného dvojádrového procesoru, který okupuje většinu běžných počítačů, byla použita spořivá verze Core 2 Duo (tzv. ULV, tedy Ultra Low Voltage procesor). Ten nabízí dostatečný výkon pro běžné aplikace (zvládne dokonce bez větších problémů akcelerovat Full HD video), výrazně ale odlehčí spotřebu celého notebooku. Všechny modely nové řady Timeline jsou navíc nabízeny také s jednojádrovým ULV procesorem Core 2 Solo (SU3500, 1,4 GHz) - tuto verzi modelu 3810T díky tomu koupíte na internetu už od šestnácti tisíce s DPH s plnohodnotnou výbavou. Verze která se liší jen dvoujádrovým procesorem je však bohužel o pět tisíc dražší. Acer hodně zapracoval, aby Intel ULV procesory, dříve výsadu drahých manažerských strojů, dodal za běžné procesorové ceny. U Core 2 Solo se to povedlo skvěle, Core 2 Duo se v ULV verzi do ceny notebooky stále promítne trochu více, než by bylo ideální.

Chyby jsme na tomto stroji hledali doslova mikroskopem, proto jsme si všimli mírně vyšší hlučnosti větráčku. Pří srovnání s jinými notebooky jsme však zjistili, že je vlastně vše úplně v pořádku. Notebooku opět málem přitížilo, že ačkoli patří do nejlevnější kategorie, působí dojmem stroje s dvojnásobnou cenou - a podle toho byl také posuzován. Hlučnost je tedy na levný notebook naprosto standardní, oproti mininotebookům stejné značky je Timeline doslova tichošlápek.

Další technologickou peckou je systém chlazení - řada Timeline je vybavena chlazením využívajícím laminární proudění vzduchu. Jedná se o koncept, který navrhl Intel, inspiroval se přitom motory proudových letadel. Tato technologie je navržena speciálně pro tenké notebooky, kde klasické chlazení komponent dobře nefunguje. V tomto případě se chladí i samotný plášť notebooku, což má dvě velké výhody. Nejen, že tento princip v praxi skvěle funguje, ale tělo notebooku je i v zátěži příjemně chladné, nebude vám tak do kolen vypalovat díru.

Bezdrátová konektivita, Napájení a výdrž

Bude také s 3G

Klasická minibooková b/g Wi-Fi je nahrazena modulem podporujícím všechny čtyři bezdrátové standardy (802.11a/b/g/n), v oficiálních specifikacích se dokonce dočtete, že bude k dispozici také model s Wi-Fi/WiMAX modulem a 3G modemem - jestli i u nás je však zatím nejasné. Wi-Fi je u Aceru, díky technologii SignalUp tradičně spolehlivá a má dlouhý dosah. Ani v nejlevnější konfiguraci navíc nechybí Bluetooth 2.0 (s EDR), nezapomnělo se ani na webkameru podporující technologii Acer PrimaLite, která zajistí, že budete na druhé straně komunikačního spojení vidět i ve zhoršených světelných podmínkách.

Celodenní kompjůtrování

Nový Acer je unikátní zejména díky přístupu k napájení. Řadu Timeline nepostavili jen na úsporném procesoru, na nízkou spotřebu brali ohled i výběru dalších komponent - paměti DDR3, LED displej a podobně. Za zmínku stojí také speciální spořivý režim, který jednoduše aktivujete dotykovým tlačítkem nad klávesnicí. Ten odpojí všechny aktuálně nepotřebné komponenty (v případě větších modelů například i mechaniku, která zde z pochopitelných důvodů chybí), podtaktuje sběrnici a přizpůsobí jas displeje.

Díky tomu jsme se při měření dostali v různých režimech zátěže až na šest hodin, pokud navíc úplně ztlumíte jas displeje, můžete se při nenáročné práci dostat i k magické hranici osmi hodin - to vše se standardní šetičlánkovou baterií, která zbytečně netrčí ani z třináctipalcového modelu a drží váhu této řady pěkně při zemi. Díky celodenní výdrži s sebou navíc často nemusíte tahat adaptér, čímž se průměrná cestovní váha notebook ještě o něco snižuje. Adaptér je přitom relativně skladný, hlavně ale disponuje novou spořivou technologií - pokud je notebook vypnutý a nabitý, přepne se do spořivého módu. V tom spotřebuje zhruba 0,1 W, což je výrazně nižší hodnota, než požaduje standard Energy Star.

Dodávaný software, Zhodnocení

Těšte se na sedmičku

Po prvním zapnutí se spustí automatická instalace Windows Vista Premium, příjemné je, že se natáhnou také všechny ovladače a spousta softwaru. Toho je možná snad až příliš - nechybí klasické trial verze Office 2007, antivirového balíku McAfee Securite Suite či CyberLink PoweDirector. Všechny si ale budete muset po čase zakoupit nebo odinstalovat. Zajímavější je tak software dodávaný přímo Acerem. Najdete zde eRecovery Managment pro vytvoření vlastního záchranného média, ze kterého můžete obnovit systém se všemi programy a nastaveními. Backup Manager zase umí zálohovat důležitá data na nějaké externí úložiště - po nakonfigurování zálohu spustíte speciálním dotykovým tlačítkem nad klávesnicí. Jednoduché a praktické. Nechybí mnoho dalších programů pro správu webové kamery, či napájecích režimů. Vše je provedeno v příjemné, přehledné grafice a samozřejmě česky. V nejbližší době se navíc Acer jako první zapojí do speciálního upgrade programu - pokud si koupíte jejich notebook s Windows Vista, budete moci bezplatně přejít na Windows 7, až budou oficiálně dostupné.

Lehčí už to nebude

Když zástupci Aceru na prezentaci hřímali, že jejich nová řada je o generaci dál, než všichni ostatní konkurenti, brali jsme je trochu s rezervou. Přeci jen jsou to obchodníci, kteří se snaží prodat své zboží. Po necelém týdnu intenzivního testování modelu 3810T však musíme přiznat, že tomu tak je. Notebook je výborně zpracovaný, lehký a pevný, má vyvážený hardware, spoustu zajímavých technologií a to vše za více, než příznivou cenu. V Aceru vědí, že by tento model mohli prodávat o mnoho dráž, rozhodli se však trh zaplavit kvalitním a dostupným modelem. Pokud tedy hledáte levný stroj do školy, na cesty nebo nechcete za pracovní stroj dát tři výplaty, určitě zkuste nový Acer, design Timeline si jistě zamilujete.

Kompletní fotogalerie

MMF24

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Acer Aspire 3810T

Cena 21 670 Kč
Zapůjčil Acer (www.acer.cz)
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.

Specifikace

Procesor Intel Core 2 Duo SU 9400 (1,4 GHz, ULV)
Operační paměť (vestavěná) 4GB (DDR3)
Operační paměť (rozšiřitelná do) 8 GB
Pevný disk (velikost) 320 GB
Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
Pevný disk (typ připojení) SATA
Optická mechanika (typ) není
Optická mechanika (rychlost) není
Velikost displeje (palců) 13,3
Rozlišení displeje (bodů) 1 388 x 768
Grafická karta Intel GMA4500MHD
Grafická paměť sdílená
Wi-Fi a/b/g/n
Bluetooth 2.0 (+EDR)
Mobilní komunikace není
Operační systém Windows Vista Premium
Porty (s výjimkou USB) 1× D-Sub, 1× RJ-45, 2× audio (S/PDIF), 1× HDMI
Počet USB portů 3
Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC
Rozměry 322 x 228 x 29 mm
Hmotnost 1 614 g (včetně akumulátoru)

 

Výsledky testů

3DMark01 (body) 4 023
3DMark03 (body) 1 765
3DMark05 (body) 985
3DMark06 (body) 687
PCMark05 (body) 2 348
HDTune (MB/s; ms) 50,1; 18,5
CrystalDiskMark (MB/s) 51,57 (čtení); 43,65 (zápis)
SuperPI 1M (čas) 0:34
Cinebench R10 (body) 1 324 / 2 758
Sandra 2009 (procesor, body) nepodařilo se spustit
Sandra 2009 (multimédia, body) nepodařilo se spustit
Sandra 2009 (paměť, GB/s) nepodařilo se spustit
Výdrž web* (čas) 5:37
Výdrž kancelář** (čas) 6:05
Výdrž multimédia*** (čas) 4:42

Poznámka: * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní