Hlavní navigace

Acer Aspire E 15: pracovní patnáctka s rychlým SSD (recenze)

11. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Acer Aspire E15 je na trhu v mnoha verzích. My jsme se rozhodli otestovat variantu za 22 000 Kč, ve které najdete posílené dvoujádro Broadwell, grafiku Iris a slušné SSD. Potěší zde Full HD displej, hlavní otázkou pro recenzi pak zůstává kvalita.

Acer Aspire E15
Acer Aspire E15

Design a zpracování

Vzhledově je Aspire řady E opravdu velmi konzervativní. Zatímco vnější plochy jsou černé a jejich povrch je texturován jako látka, vnitřek je potom šedý a mřížkovaný. Celý přístroj je kompletně matný, a to velice hrubě – díky tomu na těle neulpívají žádné otisky. Hrany byly pouze obligátně zakulaceny, jinak je notebook hranatý.

Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 

Celé zpracování je pochopitelně vyvedeno z plastu. Základna drží poměrně spolehlivě a neprohýbá se, zato tenké víko je ohebné ažaž – výsledné deformace se potom přenáší do obrazu. Když je řeč o víku – notebook otevřete jednou rukou až na solidních 150 °, klouby udrží pouze mírné vibrace. Při jízdě vlakem budete displej stále rovnat.

Hmotnost svými 2,4 kg na 15,6" počítač nepřekvapí, tloušťka 29 mm také není žádný zázrak.

 

Specifikace

Acer Aspire E 15 (E5-573-56D2) NX.MVHEC.001
displej 15,6" Full HD (1920 × 1080 px), matný TN, 141 ppi
procesor Intel Core i5-5257U na 2,7 GHz (3,1 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 28 W
grafický čip Intel Iris Graphics 6100 (integrovaná)
RAM 8 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika DVD-RW
akumulátor 37 Wh
rozměry a hmotnost 382 × 256 × 29,2 mm, 2,4 kg
OS Windows 8.1 64-bit (+ zdarma upgrade na Windows 10)
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 1× USB 2.0, 2× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, D-Sub (VGA)
další webkamera, 3,5mm jack, síťový konektor RJ-45
Cena a záruka

Graf ceny produktu Acer Aspire E15 NX.MVHEC.001 poskytuje server Heureka.cz
zahájení prodeje květen 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Acer ČR
cena 21 990 Kč vč. DPH

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Většina portů se nachází na levé straně, najdete zde slot pro zámek Kensington, výdech chlazení, konektor D-Sub (VGA), porty HDMI, dva USB 3.0 a 3,5mm jack pro připojení zvuku. Přední strana obsahuje pouze slot na SD karty a kontrolky – stavovou a dobíjecí.

Pravou stranu zabírá mechanika DVD-RW, nalevo od ní port USB 2.0, napravo potom napájecí konektor. Zadní strana je prázdná, v otevřeném stavu ji zakrývá spodní část víka.

Co do bezdrátové konektivity podporuje notebook Wi-Fi 802.11ac  (Qualcomm Atheros QCA9377) a Bluetooth 4.0.

Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 

Klávesnice

Klávesnice typu chiclet má hranaté ploché klávesy s mírně zakulacenými rohy. Klávesy mají průměrný zdvih s poměrně malým odporem stisku, zarážky jsou citelné a píše se tak vcelku dobře. Problém je s hlukem psaní – podložka mírně pruží a při psaní slyšíte individuální otřesy všech kláves, což nezní příliš kvalitně.

Nechybí numerický blok, šipky nahoru a dolů jsou sloučeny do rozměru jedné klávesy, nechybí kontextová klávesa, nenajdete tu ale Insert. V pravém horním rohu je vypínač – stejně měkká klávesa, která ovšem při omylném stisknutí nic neudělá – pouze delší stisk vyvolá nabídku, co chcete s počítačem udělat.

Acer Aspire E15
Acer Aspire E15

Touchpad

Rozměrný clickpad s dunivým stiskem jde sepnout téměř po celé ploše. Dotyková plocha je hladká, prsty na ní ovšem lepí jen mírně. Za větší problém považuji občasné zaseknutí touchpadu při používání více prsty – pokud necháte jeden prst stát a druhým se pohybuje, touchpad někdy zaznamená pohyb a někdy ne – a to až do opětovného puštění a „rozhýbání“. Jde o častou vadu levných notebooků.

Další nepříjemností je občasné dvojité zaznamenání prudšího klepnutí.

 

Displej

Osazen je 15,6" TN panel s rozlišením Full HD, tedy 1920 × 1080 px. Displej má matný povrch.

Barvy jsou nevýrazné a pozorovací úhly vysloveně špatné. Černá prosvítá po celém povrchu panelu a kontrast je tak dost nízký. Na této cenovce bych už očekával IPS displej – nekvalitní TN matrice vynáší notebooku významné mínus.

Podsvícení není příliš silné, což ovšem z části zachraňuje právě matný povrch.

Acer Aspire E15

Svítivost: 15–174 cd/m2 (120 nit v 70 %)
Kontrast: 1:79 

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Core i5-5257U, dvoujádro Broadwell na 2,7–3,1 GHz. CPU podporuje Hyper-Threading, to z něj dělá virtuální čtyřjádro. V čipu najdeme integrovanou grafiku Intel Iris Graphics 6100 s 48 EU (shadery). Navzdory příponě U má celý procesor TDP 28 W – to znamená vyšší spotřebu v zátěži, ale také větší prostor pro současné využití CPU i GPU i vyšší běžně dosahované takty. 

 

Operační paměti tu je  8 GB pamětí DDR3L na 1600 MHz ve dvoukanálovém zapojení.

Úložištěm je 256GB SSD – LiteOn IT LCS-256L9S.

 Acer Aspire E15Acer Aspire E15Acer Aspire E15 Acer Aspire E15    

Výkon

Výkon je až na herní/grafickou složku vyvážený a příjemně vysoký. Procesor běží prakticky vždy v zátěži stabilně na 3,1 GHz, což u Broadwellu není špatné, 8 GB RAM je víc než dost a jak se můžeme přesvědčit v následujících benchmarcích, SSD od LiteOnu není žádné ořezávátko.

Iris Graphics 6100 už známe – byl jí věnován zvláštní test. Jeho závěrem bylo, že ačkoli je grafika parametrově dvojnásobná, oproti HD Graphics 5500 podává jen zhruba o 10–30 % vyšší výkon. Dokonce ani v testech OpenCL se neukázala být Iris 6100 nijak pozoruhodně rychlá. Starší hry na nižší detaily si zahrajete, počítejte ale s podobně nízkým výkonem, jako mají všechny integrované grafiky na trhu.

 

Testy procesoru

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 FHD benchmark 1.0.1 64-bit

Cinebench R15 64-bit

Benchmark výkonu v Cinema 4D. Testy s použitím jednoho jádra uvádíme spíše jako zajímavost.

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3. Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Winrar 4.20

Používáme vestavěný benchmark se zapnutou volbou multi-threading.

Testy úložiště

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Acer Aspire E15

Acer Aspire E15

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

 Acer Aspire E15  

 

Acer Aspire E15

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

PCMark 7, PCMark 8

PCMark 7 je celkem spolehlivý ukazatel praktické rychlosti celého počítače. Do výsledku hodně zasahuje rychlost úložiště – stejně jako v reálném použití.

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

 

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

3DMark 11

3DMark 11

Ještě před nedávnem nejnovějším testem grafiky od Futuremarku byl 3DMark 11. Ten už používá DirectX 11 (Shader Model 5.0) a žádnou fyziku pouze pro jednu značku. Nyní Futuremark vydal nový 3DMark (bez číselného označení verze) a my začínáme sbírat výsledky z něj.

Opět používám referenční nastavení a profil Performance (skóre je ve tvaru Pxxxx), 1280 × 720 px.

 

Opět samozřejmě přikládám i graf s výsledky skóre grafického výkonu.

3DMark (2013)

Nejnovějším benchmarkem od Futuremarku je letošní 3DMark, tentokrát bez označení verze. Jeho velkou novinkou je přítomnost hned tří sad testů, z nichž výsledky té nejnižší jsou srovnatelné i s výsledky 3DMarku pro Android a iOS. Ačkoli výsledky vypadají značně divoce a zatím máme k dispozici jen značně omezený počet výsledků, pro informaci sem dávám grafy. Jakmile bude možné sehnat k testu i nějaký top-model konkurence, začnu ze skóre vyvozovat závěry, zatím ale 3DMark v průměrných výsledcích započítán není.

Nvidia GeForce GTX 780M

Testuji vždy s referenčním nastavením, pokud používám benchmark Fire Strike, tak s připojeným displejem alespoň s rozlišením Full HD.

3DMark: Ice Storm

Prvním testem je velmi nenáročný Ice Storm. Krásně plynule jej umí vykreslit i mobilní telefony. Výsledky bohužel nejsou příliš přesně vypovídající.

3DMark: Cloud Gate

Cloud Gate je poněkud náročnější a už vázán na platformu x86 a Windows. S výsledky je to stejné jako u Ice Stormu – staré technologie brání reálnému promítnutí výkonu.

3DMark: Sky Diver

Sky Diver je nová část 3DMarku, která vstupuje mezi Fire Strike a Cloud Gate.

3DMark: Fire Strike

Pekelně náročná část Fire Strike je pravým nástupcem 3DMarku 11. Spouštíme ji v referenčním nastavení a tedy v rozlišení 1920 × 1080 px.

 

Aliens vs. Predator, Bioshock Infinite

Aliens vs. Predator

Pro testy používáme benchmark, který je na internetu k dispozici ke stažení zdarma. Běží v režimu DirectX 11 a jde o test, který není ani zdaleka limitovaný procesorem a dobře v něm škálují i řešení postavená na multi-GPU. Průběh testu na videu (YouTube EHW).

Pro snadnější testování existuje utilita AvP benchmark tool. Testujeme v maximálním nastavení při rozlišení 1366 × 768 px bez AA.

Bioshock Infinite

Stejně jako další nové hry z AMD Game Evolved (či přímo Never Settle) i BioShock Infinite obsahuje docela hezký zabudovaný benchmark, který odzkouší několik lokací. Nastavení Ultra (DX11) zajistí využití všech moderních ve hře využitých technologií kromě DDOF (Diffusion Depth Of Field). Výsledkem v grafu jsou průměrná fps napříč všemi lokacemi (průměr průměrných fps). Testujeme s detaily nastavenými na maximum.

 

     

Crysis 2, Far Cry 2, Mafia II

Crysis 2

CryEngine 3 s DirectX 11 je občas kritizován za přehnanou teselaci, jde ale o relativně populární a náročnou hru, která očividně nijak moc nediskriminuje ani jednu značku, alespoň, co se grafiky týče. Používal jsem Adrenaline Benchmark.

Jako vždy, testoval jsem v 1366 × 768 px, 4× MSAA a maximálních detailech (Ultra a jednotlivě nastavená maxima), testovací sekvenci Central Park a průměr ze dvou průchodů.

Far Cry 2

Far Cry 2 s enginem Dunia na DirectX 10 je starší hrou, v dnešním testu je už pouze ze setrvačnosti. Používal jsem Far Cry 2 Benchmark Tool.

V benchmarku jsem nastavil Ranch Small, 1366 × 768 px, 4× MSAA, maximální (Ultra) detaily a zapisoval jsem průměr ze dvou průchodů.

 

Mafia II

Nejen v ČR populární druhý díl Mafie sice staví na DirectX 9.0c, ale i přesto je docela náročný. Navíc je tu podporovaný fyzikální model APEX, který GeForce umí akcelerovat přes PhysX. Do celkového hodnocení jsem počítal pouze výsledky s vypnutým APEXem (první graf).

Rozlišení 1366 × 768 px, bez AA, maximální detaily a APEX vypnuto. Měřil jsem v demoverzi vestavěným benchmarkem, zapisoval jsem druhý průchod.

Stalker: Call of Pripyat, World in Conflict

Stalker: Call of Pripyat


Ke třetímu dílu Stalkera naštěstí existuje volně šiřitelný benchmark, v něm používáme k testům pouze čtvrtou, nejnáročnější část (nastavení se slunečními paprsky – SunShafts). Vše je nastaveno na naprosté maximum (DX11 funkce jako teselace nebo CHS), MSAA pak na stupeň 4×.

World in Conflict

World in Conflict s API DirectX 10 (možno i DirectX 9.0c) už je taky docela stařečkem, ovšem relativně náročným na procesor i grafickou kartu. Testoval jsem ve vestavěném benchmarku.

 

Nastavil jsem detaily very high, anizotropní filtrování jsem zvedl na 16× a měřil jsem v rozlišení 1366 × 768 px s 4× MSAA.

Výdrž, provozní vlastnosti, software

Výdrž, hluk a zahřívání

Vestavěný akumulátor má kapacitu pouze 37 Wh, výdrž na baterku byla ovšem poměrně snesitelná – v našem testu jsme naměřili téměř 5 h, v běžném nenáročném používání jsme se dostali i na hodnoty blízko 6 h.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 4:43 h

S hlukem vs. teplotami na tom není Aspire E15 úplně špatně. Teploty se pohybují kolem 40 °C v klidu a pod 80 °C v zátěži, přičemž o nějakém throttlingu nemůže být ani řeč – ve čtyřvláknovém Prime95 po pěti minutách jel procesor stále na 3,1 GHz. Regulace otáček ventilátoru je plynulá podle teploty, v klidu se větráček sice nezastaví, ale zpomalí na stěží slyšitelné hodnoty. V zátěži je notebook průměrně hlasitý.

Acer Aspire E15 Acer Aspire E15

Spotřeba:

  • v klidu: 8 W 
  • v Prime95: 34 W

Zvuk

Tablet má reproduktory 2.0 na spodní straně. Zvuku tak pomáhá, když je počítač položen na tvrdém povrchu, např. na stole, naopak postavení na měkkém má horší vliv. Zvuk je průměrně hlasitý. Basy prakticky chybí a výšky jsou silně ořezány, středy zůstaly ovšem v poměrně čisté kvalitě.

 

Software

Operačním systémem je tu Windows 8.1 64-bit, samozřejmostí je upgrade zdarma na Windows 10. Coby antivirus je nainstalovaný poměrně netradiční Avast.

Závěr, plusy a mínusy

Verdikt

Acer Aspire E 15, nebo chcete-li, E5-573-56D2, je na pohled poměrně nudným kancelářským notebookem. V „přijatelně“ zpracovaném 15,6" šedém plastovém šasi ale najdete slušné dvoujádro Broadwell s grafikou Iris, velkou RAM a rychlým 256GB SSD – to už zní zajímavěji, ne?

Acer Aspire E15
Acer Aspire E15

Pracovní přístroj má ale i řadu nedostatků: vyloženě špatný displej (i když s dobrým rozlišením), hůře provedenou klávesnici a touchpad, malý nevyměnitelný akumulátor a v neposlední řadě cenu přes 20 tis. Kč. To z něj i přes pěkné parametry dělá „šedý průměr“, a to obrazně i doslova.

Jiné konfigurace jsou zajímavé, naši verzi ale sráží zejména vysoká cena. Nedostatky, které bychom za 15 tisíc ignorovali, jsou zde podstatné, a zpracování, ač ne úplně zlé, za 22 000 Kč není už nic moc. Uděluji 70 %.

Plusy / mínusy
  slušný procesor, velká RAM
  rychlé a velké SSD
  matné tělo, matný displej
  Full HD
  špatné barvy i pozorovací úhly LCD
  nevelký vestavěný akumulátor
  problémový touchpad
  „rozhrkaná“ klávesnice
Cena 21 990 Kč vč. DPH
Hodnocení: 70 %

 

Specifikace

Acer Aspire E 15 (E5-573-56D2) NX.MVHEC.001
displej 15,6" Full HD (1920 × 1080 px), matný TN, 141 ppi
procesor Intel Core i5-5257U na 2,7 GHz (3,1 GHz Turbo), 2/4 jádra, TDP 28 W
grafický čip Intel Iris Graphics 6100 (integrovaná)
RAM 8 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 256GB SSD
optická mechanika DVD-RW
akumulátor 37 Wh
rozměry a hmotnost 382 × 256 × 29,2 mm, 2,4 kg
OS Windows 8.1 64-bit (+ zdarma upgrade na Windows 10)
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0
USB 1× USB 2.0, 2× USB 3.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI, D-Sub (VGA)
další webkamera, 3,5mm jack, síťový konektor RJ-45
Cena a záruka

Graf ceny produktu Acer Aspire E15 NX.MVHEC.001 poskytuje server Heureka.cz
zahájení prodeje květen 2015
záruka 2 roky
zapůjčil Acer ČR
cena 21 990 Kč vč. DPH

Galerie fotografií, screenshoty

Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15

CS24

 

Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15 Acer Aspire E15