Hlavní navigace

Acer Aspire One E100 míří do škol

26. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acer v rámci projektu EU představil svůj notebook Acer Aspire One E100, s E jako Education. Ano, hádáte správně, modrý netbook se má, alespoň podle Aceru, stát oficiální učebnicí a sešitem pro evropské studenty. Díky kovově modrému zbarvení jej snadno poznáte, navíc má i místo na štítek s podpisem studenta, aby se minibooky ve třídě nepomíchaly. Víko může být samozřejmě opatřeno místo nápisu Aspire One Education třeba logem školy.

Jde o 10,1" netbook s lesklým displejem s rozlišením 1024 × 600 a hmotností kolem 1 kg, šestičlánková baterie prý zajistí 8 h výdrže. Dodává se i s gumovým zapouzdřením proti škrábancům a každodennímu poškození. Aspire One E100 je sice vybaven Windows 7 (Starter?), ale mnohem rychleji můžete spustit Google Android pro okamžitý přístup k webu.

Uvnitř tepe nespecifikovaný Intel Atom s 1 GB pamětí DDR3, nejspíše tak půjde o model N455 (1× 1,66 GHz) nebo N550 (2× 1,5 GHz), osobně bych si tipl na první jmenovaný. E100 je také vybaven 250GB diskem a čtečkou paměťových karet. Pochopitelně nechybí Wi-Fi, Bluetooth, rozhraní Ethernet nebo webkamera.

Na netbooku je předinstalován software Education, učitelé si v něm najdou třeba Acer Classroom Manager, chytrý nástroj na sledování aktivity svých studentů a komunikaci s nimi. Dále je přítomen třeba program Fourier Multilab Lite, jednoduchý software, který by měl simulovat fyzikální laoratoř, ve třídě by tak prý mělo být možné experimentovat s jevy jako kyselé deště či fotosyntéza.

KL24

Není pochyby, že digitální přístroje brzy nahradí klasické sešity a učebnice, osobně sázím spíš na dotykové smartbooky nebo tablety s procesorem ARM a Windows 8. Platforma Intel Atom je přeci jen dražší než dostatečný ARM a navíc by se právě u těchto zařízení užila extrémní výdrž na baterku. Ale je možné, že i Education E100 se brzy rozšíří v pár školách.

Zdroj: Notebook Italia

Byl pro vás článek přínosný?