Hlavní navigace

Acer Aspire S5: první třináctipalcový Ultrabook s Thunderboltem v prodeji

15. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acer Aspire S5, nový prémiový Ultrabook, který byl poprvé k vidění na veletrhu CES 2012 v lednu, jde konečně do prodeje. Novinka přináší jednu opravdu zajímavou vlastnost, kterou se odlišuje od téměř veškeré konkurence, a tou je rozhraní Thunderbolt pro extrémně rychlý přenos dat.

Ultrabook Acer Aspire S5

Model S5 bude jinak konfigurací velmi podobný již existující řadě Aspire S3. Půjde o třináctipalcový Ultrabook klasického střihu, vybavený nízkonapěťovým dvoujádrovým procesorem Intelu (opět Core i7-3517U, které jsme pro vás již otestovali), integrovanou grafikou Intel HD Graphics 4000 a 256GB SSD úložištěm. Displej bude mít rozlišení standardních 1366 × 768 bodů, což notebooku trochu ubere na atraktivitě, ale Thunderbolt by to měl spravit.

Zajímavostí bude také umístění konektorů. Ty budou ukryty za malým panelem, který bude připojen k posuvnému mechanismu poháněnému malým motorkem; po stisku tlačítka by se panel měl sám otevřít a konektory odhalit. Řešení to bude nepochybně efektní, jeho užitečnost už ale asi bude trochu diskutabilní – se soudy ale počkáme, dokud se nám S5 nedostane do rukou. Jinak půjde o velmi tenký Ultrabook, dost možná i nejtenčí ze všech – pokud jsou naše informace přesné, měla by novinka v nejtlustším bodě měřit pouhých 15 mm.

 

Zahrnutí Thunderboltu má také jednu poněkud nepříjemnou vlastnost. Rozhraní není podporováno přímo čipovou sadou, takže výrobci musí používat externí řadiče; ty jsou ale drahé a cena nového Aspire se tak vyšplhala na doporučených 1400 amerických dolarů (cca 28 000 Kč bez DPH) za konfiguraci s Core i7-3517U, 4 GB operační paměti, 256GB SSD a integrovanou grafikou. To notebook řadí zhruba na úroveň Asusu Zenbook Prime; tomu chybí Thunderbolt, ale za to má výrazně lepší displej.

Ultrabook Acer Aspire S5 Ultrabook Acer Aspire S5 Ultrabook Acer Aspire S5

CS24

Využitelnost nového rozhraní navíc poněkud omezuje alespoň v současnosti malá nabídka periferií a jejich vysoká cena, pohybující se ve stovkách dolarů – uvidíme, zda ceny s větším rozšířením tohoto standardu půjdou dolů. Acer Aspire S5 nicméně v každém případě vypadá zajímavě a na motorizovaný kryt konektorů jsme obzvlášť zvědaví.

Zdroj: TechSpot News

Byl pro vás článek přínosný?