Hlavní navigace

Acer Aspire V3-571G: s kvalitním displejem za dvacítku (recenze)

11. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, displej, konstrukce

Tělo patnáctipalcového notebooku je oproti dnes moderním ultrabookům samozřejmě větší a hlavně těžší, ovšem jako pracovní stroj zastane svou funkci lépe. Tělo je kompletně z plastů, na víku a kolem klávesnice lesklých, nicméně celkem odolných proti otiskům prstů.


 

Víko displeje jde otevřít pohodlně jednou rukou a v otevřené poloze drží pevně. Displej je velkým trumfem Aceru, jelikož jde o matný Full HD panel s IPS matricí, což v této cenové hladině nemá konkurenci. Nepatří sice mezi ty nejlepší IPS a v levém dolním rohu při zobrazen černé trochu prosvítá podsvětlení, jenže ostatní výrobci mají za 20 000 Kč pouhé TN. Svítivost i kvalita barev je však na dobré úrovni. Displej není dotykový, což určitá skupina uživatelů stále preferuje a díky tomu může být i matný. Displej je u Aspire V3 rozhodně velké plus.

parametry (Acer Aspire V3-571G V3-571G-53218G1TMaii (NX.RZPEC.006) 
cena 19 990 Kč
zapůjčil Acer
operační systém Windows 8
příslušenství nabíječka
rozměry a hmotnost 381 × 253 × 25,2 - 33,2 mm / 2,6 kg
hardwarová výbava  
displej 15,6", 1920 × 1080 px,  IPS (ComfyView), matný
procesor Intel Core i5-3210M / 2,5 GHz (3,1 GHz), 2(4) jádra
operační paměť 8 GB DDR3
pevný disk 1 TB 2,5" HDD 5400 ot./m (Toshiba MQ01ABD100)
grafický čip Intel HD 4000 / Nvidia GeForce GT640M
baterie 4400 mAh (šestičlánková)
rozhraní 
klávesnice nepodsvícená, s numerickým blokem
USB USB 3.0, 2× USB 2.0
čtečka karet SD/MS
výstupy na monitor HDMI, VGA
sítě Wi-Fi 802.11n (2,4 i 5 GHz), Bluetooth 4.0, 1 GB/s LAN
další webkamera, sluchátka, mikrofon, DVD vypalovačka

O něco hůře je na tom samotné šasi víka, které jde shora velmi snadno promáčknout a v místech rámečku okolo displeje příliš netěsní – časem se tam mohou usazovat nečistoty. Víko bude každopádně lepší zvedat uprostřed, jelikož dochází i ke známému kroucení. Tyto nedostatky znamenají, že Aspire V3 nelze ve srovnání s hliníkovými a karbonovými konkurenty nazvat odolným notebookem, ovšem přítomnost IPS tento problém stejně zastiňuje.


 
 

Plnohodnotná ostrůvková klávesnice patří kvalitou mezi průměrné. Zdvih kláves by mohl být o něco jistější, ale píše se na ní dobře.  Jednoznačně kvituji numerický blok. Acer tradičně slévá klávesy Enter a levý Shift v jeden blok spolu se sousedícími klávesami, na což jsem si dosud nezvykl, a přijde mi, že oddělené by byly lepší. Ale pokud již na nějakém Aceru píšete, budete mít snazší přechod. Bohužel není klávesnice nijak podsvícená – kdyby byla, těžko byste hledali za pouhých 20 000 Kč lepší 15" notebook.


 

Přídavné funkční klávesy na F-klávesách ovládáte na klávesnici klasicky přes Fn, přičemž hlasitost a jas nalezly své zástupce na kurzorových šipkách. Acer jistě potěší zastánce tradičního touchpadu s oddělenými tlačítky, současně na něm fungují multidotyková gesta. Povrch touchpadu je spíše hrubší a ovládání tak není stoprocentně přesné, nicméně dostačující.

 

Indikační diody mají své umístění na přední hraně. Signalizují stav notebooku, činnost disku, zapnutou Wi-Fi a probíhající nabíjení. Jejich umístění je na očích a přitom neruší. Nad klávesnicí najdete zapínací tlačítko a širokou mřížku reproduktoru s označením Dolby Home Theater.


 

Konektorová výbava zahrnuje po levé straně napájení a síť LAN, výdech ventilátoru a dva výstupy na externí monitor: VGA a HDMI. Následují ještě jeden USB 3.0 a audiokonektory. Na pravé straně jsou dvě starší USB 2.0 a DVD vypalovačka. K síti se můžete připojit přes nkovou Wi-Fi i gigabitovou LAN a pro připojení bezdrátové myši může sloužit Bluetooth 4.0. Zepředu vedle indikačních diod se nachází ještě čtečka SD karet.

Výkon, verdikt

V testované konfiguraci je osazen procesor Core i5 na frekvenci 2,5 GHz a 8 GB operační paměti spolu s 1 TB pevným diskem. Jako u většiny notebooků zde chybí pořádné SSD, které bohužel najdete až v dražších noteboocích zhruba od 25 000 Kč výše. Grafický čip Intel HD4000 doplňuje druhý čip GeForce GT640M poskytující zhruba dvojnásobný herní výkon. Grafiky se přepínají přes ovladač Optimus: během práce ve Windows jedete na HD4000 a při spuštění hry dojde k automatickému přepnutí na GeForce.


 

Procesorový i grafický výkon je na dostatečné úrovni a brzdí jej pouze pevný disk. Klasický 2,5" disk totiž dnes už nemůže podávat očekávaný výkon, nicméně jde jej velmi snadno vyměnit. Po sundání krytu, který drží jen dva šroubky (díky plastovým západkám drží pevně), se dostanete ke 2,5" disku, dvou slotům pro paměti a kartě Wi-Fi. Koupit a osadit SSD disk rapidně zlepší výkon celého notebooku. Výměnou HDD za SSD neztrácí zákazník u Aceru záruku!


 

Na spodní straně se ještě nachází ventilátor pro nasávání vzduchu a oranžový zámek akumulátoru. Škoda rozměrného napájecího adaptéru. Výdrž na šestičlánkový akumulátor o kapacitě 4400 mAh je proti ultrabookům slabší a ve své kategorii také spíše podprůměrná. Nejlépe si Aspire V3 vedl při přehrávání filmu, což dokázal vydržet něco přes tři hodiny. Při osazení SSD by se měla výdrž o něco zlepšit. Proklamované 4,5 hodiny zřejmě vydrží jen při běžném nenáročném používání.

 

Notebook v zátěži příliš netopí a ventilátor také nejede úplně naplno, i mimo zátěž je však stále slyšet. Přehřívání však s tímto Acerem nehrozí. Reproduktory hrají dostatečně nahlas, ale silné basy ani výrazně prokreslené středy v nich nehledejte. Přesto neurazí.


 

V operačním systému Windows 8 najdete několik předinstalovaných bloatwarů, například McAffee. Na ploše je také několik aplikací přímo od Aceru, z nichž některé trochu nahrazují nabídku Start. Většina je jich spíše nadbytečných.


 

komplexní testy 
PCMark Vantage (celkem)
PCMark 7 (celkem) 2 906 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,6 (grafika)
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 2,86 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,21 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody 16 fps
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr 83 MB/s
AS SSD Benchmark
CrystalDiskMark sekvenční čtení 104 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 97 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 36 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 30 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 0,5 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 1,0 MB/s
testy grafiky 
3DMark Vantage (celkem) 7 141 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 6566 / 9684 bodů
3DMark 11 (Performance) 1847 bodů
Crysis, max. detaily 12 fps
World in Conflict, max. detaily 23 fps
Stalker: Call of Pripyat, max. detaily 25 fps
Trackmania, max. detaily 43 fps
testy výdrže 
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 2:38 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 3:12 h

Verdikt

Model V3-571G se prodává v mnoha konfiguracích, ale pokud počítám jen ty s Full HD displejem, nabízí jich Acer čtyři. Testovaný V3-571G-53218G1TMaii je z nich nejlevnější a ostatní se liší jen o kousek rychlejším procesorem či výkonnějším grafickým čipem, případně jinak velkou operační pamětí; cenově vychází až na 25 000 Kč. Tento model se mi však zdá nejvýhodnější. Mám nutkání porovnávat se Sony Vaio S15 s podobným displejem, které je sice celkově lepší, jenže stojí o zhruba sedm tisíc korun více.


 

V3-571G v testované konfiguraci je pro středně náročného uživatele dobrou koupí s dostatečným výkonem vhodným i na hry, kvalitním displejem a plnohodnotnou klávesnicí. Pokud překousnete slabší plastové šasi, získáte slušný notebook, který jde navíc levně vylepšit SSD diskem (a na prodej vám zbyde 1TB HDD).

Nedotykový matný IPS displej je zkrátka u klasické konstrukce notebooků mnohem použitelnější. Pokud přeci jen preferujete dotyk, podívejte se po řadě Aspire V5. Aspire V3 se dostalo do naší displejové síně slávy a za dvacítku lepší pracovní stroj momentálně nepořídíte.

Plusy / mínusy
slušný IPS Full HD matný displej příliš plastové šasi
plná klávesnice hrubý touchpad
nízká cena slabší akumulátor
Hodnocení 90 %

 


Graf ceny produktu Acer Aspire V3-571G NX.RZPEC.006 poskytuje server Heureka.cz

Kompletní galerie

KL24

 

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.