Hlavní navigace

Acer C720P: Chromebook je lepší než tablet s klávesnicí (recenze)

19. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, parametry

Chromebooky se u nás oficiálně neprodávají, přičemž na vině je hlavně Google, který prodej z nejrůznějších důvodů brzdí. Sehnat se však dají, buď ze zahraničí, nebo je u nás prodává například CzC.cz. Momentálně jsou takto ke koupi Samsung a Acer. U Samsungu dokonce včetně českých popisků kláves, jenže zase se slabším procesorem Exynos. Acer C720P je zajímavou volbou.


 

 

 


 

Acer C720P
displej 11,6" (1366 × 768 px), lesklý dotykový TN
procesor Intel Celeron 2955U na 1,4 GHz
grafický čip
RAM 4 GB DDR3
SSD 32 GB flash paměti
úložiště
optická mechanika nemá
akumulátor 3950 mAh
rozměry a hmotnost 288 × 204 × 20 mm, 1,35 kg
OS Chrome OS
Rozhraní
sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
USB USB 3.0, USB 2.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI
další audio, webkamera
Cena a záruka
zahájení prodeje červenec 2014
záruka 2 roky
zapůjčil
cena 9 990 Kč

 

Nejsem úplně vzorový příklad, na hlavní práci mám stále stolní počítač se třemi monitory, ale tím spíš mi Chromebook celkem bez problémů nahradí sekundární mobilní nástroj – notebook. Je pravda, že byste měli být nejlépe pořád online, avšak i notebook se bez internetu často stává těžítkem.

Chromebooky jsou levné, rozhodně nemají zpracování z prémiových materiálů, ale prostě to na nich nevadí. Pevné a dobře slícované plasty působí dobře. Acer seženete i bez dotykového displeje, ovšem jen s poloviční pamětí. Model C720P má už 4 GB RAM a 32 GB SSD, přičemž váží jen 1,29 kg a stojí 9 990 Kč. Je to o dost více, než za kolik se Chromebooky prodávají v zámoří, ale stále jde o levný stroj.


Displej, klávesnice, zhodnocení

Displej je typu TN, takže pozorovací úhly jsou dost špatné. Na malou úhlopříčku téměř stačí i zatracované rozlišení 1 366 × 768 px, ale 1 600 × 900 px bych ocenil více. Chrome OS navíc nemá s vysokým rozlišením takové problémy jako Windows.

jas 0,013 až 206 cd/m2, střed 120 cd/m2 na 13/16 jasu
kontrast 335:1
rovnoměrnost podsvícení 135 134 140 cd/m2
127 133 130 cd/m2
121 117 126 cd/m2
kolorimetrická sonda

 

Dotykovou vrstvu, kterou u notebooků občas zavrhuji, na Chromebooku najednou intuitivně používám. Plynulé přiblížení map v prohlížeči za pár šmouh na displeji stojí. Chromebook pro mně totiž zcela vytlačuje kategorii tabletů s klávesnicemi, které se najednou zdají překombinované.


Nevýhody lesklého displeje jsou vidět na fotce – odrazy všeho z okolí

 

Zastane notebook

Na klávesnici se píše pohodlně, zdvih je podařený a klávesy velké. Zvláštní tvar šipek, který vídáme u notebooků HP, se mi moc nelíbí a samozřejmě chybí některé klávesy z Windows. Místo horní řady F-kláves jsou zde funkce prohlížeče: zpět, vpřed, obnovení, jas, hlasitost. Kromě 32 GB (22 GB volných pro vás) paměťového místa dostanete na dva roky ještě 100 GB v Google Drive, využijete i svůj Dropbox či jiné datové služby.

Nejlepší na C720P je touchpad. Gesta dvěma prsty zvládá plynule, jako jsme zvyklí jen z některých drahých notebooků a MacBooků. Proč to Acer umí takto dobře za pár korun tady, ale ne dráž u notebooků, je otázkou.

Díky SSD a optimalizovanému Chrome OS je Chromebook velmi svižný. Otevřete víko a hned se můžete přihlásit. I tvrdý restart trvá jen pár sekund. Kdo potřebuje na počítači více upravovat fotografie či stříhat video, ten spokojený nebude. Naopak pokud hlavně píšete a jiný obsah jen konzumujete, může být Chromebook plnohodnotným nástrojem, který spojuje výhody notebooků a tabletu.


Dovnitř C720P se bez porušení záruky nedostanete

Chrome OS zatím neumí Sambu (nepřipojíte se snadno k NASu), a pokud nějaká aplikace nemá webovou verzi, nespustíte ji. Omezení ale postupně padají a již dnes lze zadarmo využívat třeba Pixlr na úpravu obrázků. Zato dvoupanelový správce souborů tu jen tak nebude.

 

Ani sledování filmů není vůbec komfortní, i když Full HD jako takové zvládne. Vydrží jej přehrávat nadstandardních 6:20 h. Hudbu můžete poslouchat přímo z Google Music. A místo Office se dají používat Google Docs, případně webové Office.

MMF24

Přihlásíte se přes svůj účet Google a pracujete v cloudu. Operační systém je vlastně jen prohlížeč. Používáte Gmail, mapy, Google Plus, Twitter a další aplikace přes Chrome Store. Na ploše máte variaci na nabídku start, tapetu i dolní lištu, kam si můžete natahat zástupce aplikací. Takto svižný notebook s Windows byste koupili až tak za dvacet tisíc, spíše dráž. Chromebook od Aceru je dobrá koupě, ale zatím ne pro každého.

Plusy / mínusy
  velmi svižný
  vysoká výdrž
  skvělý touchpad
  kvalitní šasi
  nemá české popisky kláves (zatím)
  nízké rozlišení, TN displej
  rozměrný adaptér
Hodnocení 90 %

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.