Hlavní navigace

Acer chystá LCD s rozlišením 2560 × 1440 bodů na 23,8" panelu AHVA

5. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

V poslední době jsme tu psali zejména o monitorech s rozlišením 4K. Ty na sebe logicky strhávají pozornost, nicméně jak nedávno kdosi poznamenal v diskusi, například pro hraní jsou dnes vzhledem k výkonu GPU lepší volbou LCD s nižším rozlišením, tedy zejména 2560 × 1440 bodů. S jedním takovým monitorem se nyní chystá vytasit Acer. Zajímavé bude, že nepůjde o 27" obrazovku, jak je pro toto rozlišení obvyklé, ale toliko o čtyřiadvacítku. Přesněji řečeno, úhlopříčka bude mít 23,8 palce, tedy 60,4 cm.

Toto rozlišení u čtyřiadvacítek není vůbec běžné, monitor Acer G247HYU bude naopak téměř unikátem. Obrazovka díky němu bude mít jemnější rastr (123 DPI), byť samozřejmě ne tak jemný, jako při rozlišení UHD. Kombinace menší úhlopříčky a vyššího rozlišení by mohla být atraktivní zejména pro ty, kdo nemají na stole či pracovišti dost místa na monitor s větší úhlopříčkou. Menší úhlopříčka také nevyžaduje tolik pohybu očí a hlavy pro sledování plochy/obsahu.

Monitor Acer G247HYU   

Základem monitoru G247HYU je panel typu AHVA (jde ve skutečnosti o druh technologie IPS), který má jak již bylo řečeno úhlopříčku 23,8 palce a rozlišení 2560 × 1440 bodů. Podsvícení bílými LED dosahuje jasu až 300 cd/m², pozorovací úhly 178°/178° jsou stejně jako kontrast 1000:1 na typických hodnotách, které udává většina monitorů s panelem IPS. Monitor má běžný gamut sRGB a na rozdíl od v současnosti přicházejících 4K monitorů nepodporuje 10bitové barvy, takže zobrazí jen klasických 16,7 milionu odstínů. Papírová odezva má odpovídat hodnotě 6 ms (pro přechod šedá-šedá).

Monitor Acer G247HYU Monitor Acer G247HYU

Pro připojení k počítači nabídne Acer G247HYU konektor dual-link DVI jakož i HDMI a přestože nejde o 4K obrazovku, je přítomen i vstup DisplayPort. Stojan bohužel neumožňuje rozšířené polohování jako nastavení zdvihu a otočení na výšku, zřejmě také chybí příprava pro upevnění do držáku VESA. Pokud se na to ovšem podíváme optimistickýma očima, mohla by absence těchto funkcí zase vést k nižší finální ceně monitoru. Z fotografií na webu Aceru to vypadá, že napájecí zdroj je u tohoto modelu externí. To na jednu stranu znamená, že nebudete moci vypínačem zcela vypnout napájení, na druhou stranu toto dnes bohužel neumožňuje ani většina LCD s interním zdrojem.

 

KL24

Acer už má monitor G247HYU vystaven na svém webu, zatím k němu ale neuvádí příliš mnoho informací. Model by měl podle webu TFTCentral přijít na trh relativně brzy, nicméně přesné datum dostupnosti známo není. Známá není ani jeho eventuální cena.

Zdroje: TFTCentral, Acer

Byl pro vás článek přínosný?