Hlavní navigace

Acer eMachines E640: dvoujádrový Athlon za jedenáct

13. 9. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ Příznivá cena

+ Tichý chod

+ Numerický blok

- Lesklý displej

- Slabší výdrž

Na dolní straně cenového spektra notebooků (netbooky nepočítaje) stojí malé přenosné modely s CULV procesory a 11,6" displeji a současně velké notebooky s 15,6" displeji, numerickým blokem a relativně výkonným procesorem. Takové modely pořídíte za cenu lehce přes devět tisíc s daní, pokud vám nebude vadit, že nemají operační systém. Pokud si ale připlatíte dva tři tisíce, získáte plnohodnotnou mašinu s 64bitovými Windows 7, k níž už nemusíte vůbec nic přikupovat - snad jen myšku.

Jedním z takových notebooků je Acer eMachines E640, který pořídíte už za 11 300 Kč a získáte velký displej s HD ready rozlišením, klávesnici s numerickým blokem, dvoujádrový procesor AMD Athlon II X2 P320 s frekvencí 2,1 GHz, dva gigabajty paměti a disk s velikostí 320 GB. A k tomu ještě 64bitové Windows 7 Home Premium - tedy kompletní výbavu pro takové to "domácí používání". Řada eMachines poněkud konkuruje řadě Aspire, v níž se v této cenové kategorii také najdou zajímavé modely, nicméně E640 je nejlevnějším notebookem Aceru s procesorem AMD a tedy solidní grafikou Radeon 4250.

 

 

S trochou leštěného kovu

Notebook je designově poměrně nenápaditý, rozhodně ale nepůsobí vzhledem k ceně nijak levně. Celý povrch víka má lesklé provedení, část je černá, část tmavě šedá - jde o imitaci titanu. Spodek notebooku je potažen matnou černí - zkrátka klasika. Rohy notebooku jsou oblé, ve spodní části je pak okolo celého notebooku prohyb, který trochu vytahuje jinak průměrný design z nudy. Baterie je umístěna pod displejem, pod plochou, o kterou si opíráte dlaně, je kryt, pod kterým se skrývá paměť a disk (který po delší době začne trochu hřát).

Okolí klávesnice je z imitace tmavého leštěného kovu, pod klávesnicí je pak matná stříbrná plocha - také plastová. Stejné provedení má i touchpad, jenž je lehce zapuštěný pod úroveň okolí, takže jej snadno nahmátnete prstem. Okolí displeje má dekor z černého plastu v provedení piano black, takže na něm zůstávají otisky prstů v místech, kde víko chytnete při otvírání. Zkrátka vzhled notebooku je celkem líbivý a rozhodně se za něj nebudete muset stydět.

 

 

Displej, klávesnice

Velké puntíky

Hledat v této levné kategorii patnáctipalcových notebooků něco jiného než displej s rozlišením HD ready, tedy 1 366 × 768 bodů, se míjí účinkem. Stejně tak hledat displej, který by měl matné provedení. Na takto velkém displeji působí toto rozlišení poměrně "monstrózně", pixely jsou od sebe již tak vzdáleny, že to snižuje kontrast textu. Barvy jsou ale pěkné a sledovat filmy je docela radost; lesklý displej je v tomto ohledu lepší než matný. V kanceláři jej ale budete proklínat, pokud máte za sebou okno.

 

I když se jedná o levnou značku a panel displeje nepatří mezi špičkové, jeho nastavení z výroby je slušné. Kalibrace samozřejmě displeji prospěla, není to ale tak propastný rozdíl (hlavně v oblasti vyvážení barev), jako lze najít u konkurenčních notebooků.

Stav před kalibrací

Stav po kalibraci


Pořádná klávesnice

Stejně jako všechny nové notebooky této značky má i E640 klávesnici typu chicklet - samostatná tlačítka s rovným povrchem a nízkým zdvihem. A stejně jako všechny modely s úhlopříčkou větší než patnáct palců nechybí na E640 numerický blok, který shledávám při běžné práci velmi užitečným; není potřeba používat externí klávesnici a stačí tak bohatě myška. Na klávesnici se píše velmi dobře, trošku mi jen vadí, že PgUp a PgDown není umístěno vedle kurzorových kláves jako u malých Aspirů; je to zkrátka nezvyk hledat tato tlačítka kdesi nad numerickým blokem.

 

Touchpad svou velikostí odpovídá velikosti displeje, i když přiznám se, že by mi nevadily o něco větší rozměry - místo by k dispozici bylo. Povrch touchpadu je matný a prst na něm nijak nezadrhává. Tlačítka touchpadu mají klasické "kloubové" provedení, takže je nelze mačkat u středu, ale jen u kraje. Není to právě ergonomické, ale u těchto levných modelů ani nic jiného neočekávám. Touchpad podporuje multitouch, což znamená, že například roztáhnutím prstů zoomujete apod.

 

 

Výkon, výdrž, závěr

Slabší Athlon stačí

Použitý procesor AMD Athlon II X2 P320 patří do série AMD Mainstream Platform a je v ní po procesoru V120 nejslabším modelem. Je vyráběn 45nm procesem, má 1 MB sekundární paměti cache a AMD udává jeho maximální TDP na 25 W. V idle padá jeho frekvence na 800 MHz a napětí jen na 0,837 V, v burnu pak frekvence stoupá na 2,1 GHz a napětí na 1,125 V. Výkon tohoto procesoru není nijak oslnivý, stále jde však o výkonnější procesor, než jaké nabízí CULV platforma, a na běžnou práci s internetem, kancelářskými aplikacemi a fotoeditory to bohatě stačí.

Procesoru sekundují dva gigabajty paměti DDR3, které můžete rozšířit na dvojnásobek - jeden slot pro paměťový modul zůstal prázdný. Disk má kapacitu 320 GB a jeho průměrná rychlost čtení dosahuje téměř 65 MB/s, což byl ještě donedávna nadprůměr a dosahovaly ho běžně jen 7 200otáčkové disky. Do velkého těla se bez problému vešla i optická mechanika - DVD vypalovačka, kterou využijete nejčastěji asi na přehrávání DVD filmů. Osobně se bez mechaniky v notebooku dokážu snadno obejít (však také používám téměř výhradně malé notebooky, které mechaniku nemají).

 

 

Tři hodiny bez sítě

Vzhledem k tomu, že notebook nepoužívá žádnou úspornou platformu, je jasné, že nebude trhat hitparádu v nízké spotřebě. I při nicnedělání si notebook bere minimálně 15 W při zapnuté Wi-Fi a polovičním jasu displeje. S kapacitou baterie 48 Wh je jasné, že notebook ani při sebevětší snaze nevydrží tři a půl hodiny. Při náročné práci to jsou pak jen dvě a půl hodiny. Na cestování zkrátka tento notebook není, což už ostatně vyplývá z jeho velikosti. Moc dobře si nedokážu představit, že s ním sedím v autobuse na cestě do Prahy. Nabíjení je ale velmi rychlé, trvá jen něco přes hodinu a půl; výhodou je 65 W adaptér, který do notebooku pouští dost šťávy i při maximálním zatížení.

Notebook je díky velkému tělu a dobrému chlazení téměř nehlučný, větrák zapíná při nenáročné práci jen zřídka a i při velkém vytížení jen ševelí. Trochu problém mám ve velmi tiché místnosti, kde je neustálé zapínání a vypínání větráku dost slyšet. Lepší by bylo, kdyby větráček běžel neustále, ale jen na velmi nízkých otáčkách. Každopádně je notebook dobrým přítelem kolenou, bez problému jej můžete na kolenou používat i celou dobu běhu na baterii. Výdech větráku je dívky velikosti těla v takovém případě bokem, takže stehno není nadměrně zahříváno.

 

 

Téměř ideální koupě

Přiznám se, že mne tento notebook mile překvapil - Acer dokazuje, že i z levných modelů levné značky dokáže dostat maximum. Notebook má skvělou klávesnici, pevné tělo a dobré zpracování a za jedenáct a půl tisíce nabízí dobrý výkon a relativně silnou grafiku. Jediné, co trochu kazí dobrý dojem, je nízké rozlišení displeje (v této kategorii ale nikdo nenabízí nic lepšího) a slabší výdrž; přece jen 62Wh baterie, kterou Acer dává do mobilních modelů, by se hodila. S ní by notebook vydržel minimálně o hodinu déle. Pokud tedy hledáte notebook s velkým displejem a aspoň nějakým výkonem, pak tento model v podstatě nemohu nedoporučit.

 

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže


 

eMachines e640 15,6"

Cena

cca 11 300 Kč s DPH

Zapůjčil

eMachines CZ, www.emachines.cz

 

CS24

Specifikace

Procesor

AMD Athlon II Dual-Core P320 2,1 GHz

Operační paměť (vestavěná)

2 GB (DDRIII 1066 MHz)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

320 GB

Pevný disk (rychlost)

5 400 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD+/-RW DL Multi

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

15,6

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

ATi Mobility Radeon HD4250

Grafická paměť

256 MB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

2.1 + EDR

Mobilní komunikace

n/a

Operační systém

Microsoft Windows 7 Home Premium 32bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, RJ-45, audio in/out

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC

Rozměry

381 × 253 × 25-30 mm

Hmotnost

2,6 kg

 

Výsledky testů

3DMark01 (body)

7830

3DMark03 (body)

3491

3DMark05 (body)

2901

3DMark06 (body)

1610, CPU 1637

3DMark Vantage (body)

P198, CPU 3135, GPU 151

PCMark05 (body)

3754, CPU 4764, Mem 4158, GPU 1872, HDD 4843

PCMark Vantage (body)

3332; Mem 1797; TV & Mov 2130; Gaming 2241; Music 3393; Communication 3004; Productivity 2907; HDD 2662

HDTune (MB/s; ms)

64,2 MB/s, 19,3 s

SiSoft Sandra 2010

CPU 13 GOPS; Mem 6 GB/s

CrystalDisk Mark 3

73,22 / 72,15 MS/s

Devil May Cry 4

22,43 / 17,13 / 22,29 / 21,05 fps

Cinebench R11.5

CPU 1,1 (1C 0,51) pts; OpenGL 3,37 fps

x264 BenchMark HD v3.0

nespuštěn

Divx Converter

1:17 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: 5; Paměť: 5,5; Grafika Aero: 3,6; Herní grafika: 4,5; HDD: 5,9

Výdrž web* (čas)

3:13 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

2:34 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

2:29 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní