Hlavní navigace

Acer Iconia A100: první medový minitablet (recenze)

5. 10. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce, displej

Iconia A100 má celkem snadnou pozici. Na trhu mezi malými tablety s Androidem jsou zatím pouze Dell Streak a HTC Flyer. S loňským Galaxy Tab s Androidem druhé verze už moc počítat nelze, navíc bude brzy nahrazen.

Oba konkurenti však zatím optimalizovaný tabletový Android Honeycomb také nemají, ale to se má v krátké době změnit. HTC totiž zdržuje se svou nadstavbou Sense a Dell s aktualizacemi taky moc nespěchá. Dell Streak  s Tegrou 2 má navíc hodně nízké rozlišení pouhých 800 × 480 a HTC Flyer zase pro změnu nemá Tegru vůbec a cenově je hodně nadsazený.

Acer Iconia

Rozměrově a hlavně větší tloušťkou jsou oba minitablety velmi podobné dnes testované Iconii A100. Acer zbytečné nástavby do systému nepřidává, proto se na nové verze nemusí tolik čekat. Iconia Tab A100 je tak první minitablet s Honeycombem a výrobce za něj chce příjemných 7 200 Kč. Někomu by mohla vadit malá kapacita pouhých 8 GB, verze se 16 GB však bude také. Model A100 vychází z 10" Iconie A500.

Acer Iconia

Plastový, ale pevný

Plastová konstrukce Iconie je dostatečně pevná a nikde nic nevrže. Váha 410 g je už na úrovni, kdy se dá tablet pohodlně držet v rukou a současně na něm psát, ale pořád je to více, než by se na malý tablet slušelo. Zaoblený design se tloušťkou 13 mm sice může srovnávat s konkurencí, ale opět bych ocenil méně.

 

Na přední straně se nachází pro androidí tablety netradiční prvek, tlačítko Home, které jako by z oka vypadlo iPadu. Dále už jen 2Mpx kamera pro videohovory, která je vzadu doplněná 5Mpx kamerou s LED přisvícením.

Acer Iconia

Acer IconiaAcer Iconia

 

 

 

 

 

Vpravo najdete tlačítka pro ovládání hlasitosti a mechanický zámek otáčení displeje, za jeož přítomnost musím Acer pochválit. Na rozdíl od tabletu Asus Transformer, který trochu cinká, zde všechna tlačítka drží pevně. Pod plastovou krytkou níže je schován slot pro microSD karty a hned vedle je ještě jeden slot zaslepený. Do něj by pasovala SIM karta, která je i naznačena v manuálu, ale Acer zatím ohledně GSM verze mlčí. Na horní straně je kromě zapínacího tlačítka s LEDkou už jen jack pro sluchátka.

Acer Iconia

Bohatší nabídku konektorů najdete na spodní straně. Uprostřed je atypický systémový konektor, do kterého pasuje klávesnice z příslušenství k modelu A500, miniUSB, mikroHDMI, dvojice reproduktorů a napájení.

Nízká cena si vybrala svou daň

Uvnitř tabletu najdete jeden z etalonů dneška, dvoujádrový procesor Cortex A9 spolu s Tegrou 2. Rozlišení displeje je pro sedmipalec klasických 1024 × 600, ale použitá TN technologie jej docela sráží. Kromě horších barev, na což se dá zvyknout, budou vadit hlavně špatné pozorovací úhly. Zejména při práci na šířku je spodní úhel hodně mizerný a barvy invertované. Oba konkurenti na tom však nejsou o mnoho lépe a podobně špatný displej má i dospělá Iconia A500.

Potvrdilo se také naše podezření vzniklé při uvedení tabletu, kapacitní displej Iconie dokáže rozeznat pouze čtyři prsty současně. Na malé úhlopříčce to sice pro většinu lidí žádný problém nebude, ale standardem podle Darwina je deset prstů, tak by se toho výrobci mohli držet. Pozorovací úhly jsou však větší problém.

screenshot

Software, výsledky měření, závěr

Téměř čistý Honeycomb

Prostředí operačního systému nemá cenu dlouze popisovat, jde o téměř čistý Android 3.2 Honeycomb - stejný jak jej znáte z jiných tabletů a změny jsou patrné pouze díky menšímu displeji. Šířka 1024 px ještě na prohlížení webu bez přibližování stačí, ale jen pokud máte dobrý zrak. Menšímu rozměru se musely přizpůsobit také aplikace. Problém to dělá například u GTalku, který má oříznutý seznam kontaktů, jména jsou schovaná a vidíte jen avatary. Navíc to vypadá jako záměr tvůrce aplikace.

screenshot

Acer přidal do základního systému několik málo vlastních aplikací. Jednou z nich je Planner, který přehledně sdružuje počasí, e-maily a úkoly. Dále jsou tu tématické složky, do nichž můžete přidávat zástupce podobných aplikací, pokud třeba používáte více přehrávačů multimédií, nebo klienty různých sociálních sítí. Osobně ale neznám nikoho, kdo by tyhle "bloatware" aplikace, byť můžou být i podařené, nějak více používal.

Na softwarové klávesnici se píše dobře dvěma palci, ale postrádám horní řadu pro čísla, kterou se Acer rozhodl na malém tabletu vynechat. Stejně jako u všech ostatních tabletů s Androidem zamrzí nemožnost rozložení české qwerty. Pomůže stažení alternativní klávesnice z Marketu.

Iconia nemá díky třetí verzi Androidu podporu USB Mass Storage a po připojení k počítači se přihlásí jako Portable Media Player přes protokol MTP - ke všem složkám lze ve Windows 7 normálně přistupovat přes Tento počítač, ale nový disk se vám v systému neobjeví. Případně ještě můžete doinstalovat software Acer Sync, který je však dostupný pouze pro Windows: musíte mít zapnuté ladění a stejně se mi spárované zařízení nakonec rozchodit nepodařilo. Jelikož telefony Mass Storage potřebují a nová verze Android Ice Cream bude společná, měl by to Google nějak vyřešit.

Multimédia jen nouzově

Plynulé přehrávání HD filmů je zatím na tabletech problematické a Iconia dokázala přehrát bez trhání jen některá slabší 720p videa. Jelikož jsou reproduktory při sledování filmu oba na jedné straně, je pro jejich sledování lepší využít sluchátka. Ta díky režimu Dolby, přes který si můžete zvolit ekvalizér přednastavený pro různé hudební žánry, hrají trochu lépe, než u jiných tabletů.

foto

Zadní kamera s rozlišením 5 Mpx a automatickým zaostřováním fotí subjektivně o něco hůře, než běžný smartphone, ale na momentky bude stačit. Video natáčí v rozlišení 720p, ale do nepříliš vhodného formátu 3GP. Jeho kvalita je také průměrná, hlavně když jej nebudete trápit s přechodem světlých a tmavých scén.

foto

 

Naměřeno

Napájení je možné tak jako u většiny tabletů s Androidem pouze ze zásuvky, přes USB bohužel ne. Výdrž baterie o kapacitě 1 530 mAh jsem měřil při přehrávání videa. Při zapnuté Wi-Fi a polovičním jasu jsem pouštěl jeden díl seriálu v rozlišení 720p pořád dokola až do vybití tabletu. Iconia vydržela 3,5 hodiny, což je hodně podprůměr. Na sledování videa ale stejně tento přístroj není a při běžné práci vám vydrží celý den.

Ačkolik to u tabletů není moc důležité, pro fajnšmekry jsem naměřil několik benchmarků. Nenamark zatěžuje spíše grafiku, zatímco Vellamo testuje rychlost prohlížení webových stránek přes testy HTML5 a Javascript.

  • Nenamark1: 57,1 fps
  • Nenamark2: 24,7 fps
  • Vellamo: 1086 bodů

Závěr

Na Iconii mi nejvíc vadil displej. Technologie TN na mobilní zařízení kromě levných laptopů už nepatří. Chyběl mi také USB port, ale musím ocenit téměř čistý Android bez zbytečných nadstaveb. Iconia je přes své nedostatky kvalitní minitablet, který za svou nízkou cenu nabízí plnohodnotný Honeycomb. Spíše však na práci, než na zábavu. Zatím nemá žádnou pořádnou konkurenci, ta jí teprve roste v podobě Samsung Galaxy Tab 7", jenž bude pravděpodobně mnohem lepší, ovšem za mnohem vyšší cenu.

Plus a mínus  
+ čistý Android, zamykání rotace, cena
‚àí TN displej, tlouštka těla

Parametry:

Acer Iconia Tab A100

Acer;  www.acer.cz

Hardware: 1GHz Cortex A9 + Nvidia Tegra 2, 1 GB RAM

Paměť: 8 GB (volná 5,36 GB), microSD slot

Displej: kapacitní 7", 1024 × 600, TFT TN

Baterie: Li-Ion 1530 mAh

funkce: Wi-Fi, Bluetooth, GPS, kompas, akcelerometr

konektory: dokovací, mikroHDMI, miniUSB, audio

rozměry: 195 × 117 × 13 mm

OS: Google Android 3.2

KL24

Hmotnost: 410 g

Cena: 7200 Kč (CZC.cz)

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.