Hlavní navigace

Acer Iconia B1: sedmipalcové dvoujádro za 3 333 korun (recenze)

8. 2. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Hardware tabletu, displej

Mezi sedmipalcovými tablety je pořádně narváno. Ceny začínají už pod dvěma tisíc korunami a tradiční značky jako Samsung mají dost problémy prodávat svoje produkty za ceny kolem dvanácti tisíc (P6800), když už za šest si můžete pořídit vynikající Google Nexus 7 se čtyřjádrovým procesorem, IPS displejem 1 280 × 800 bodů a 16 GB úložného prostoru. Jedinou výhodou Samsungu P6800 tak je úhlopříčka 7,67“, která přidává trochu prostoru a může tak lépe konkurovat iPadu Mini – ten je však, mimochodem, ve stejné konfiguraci dokonce levnější.

Acer Iconia B1
Acer Iconia B1

Výbava a kvalita levných sedmi palců ale není kdovíjaká, ty nejlevnější tablety mají jen TN displej s rozlišením mizerných 800 × 480 bodů, což je vhodné tak akorát pro mobilní telefony s úhlopříčkou okolo čtyř palců. S tím jsou spojeny jednojádrové procesory a 4 GB úložného prostoru. Zkrátka, nic moc. Do kategorie levných tabletů uvedl svou novinku také Acer, který se až doteď soustředil na dražší produkty s cenami od pěti tisíc nahoru. Nová Iconia B1 ale stojí jen 3 333 Kč a honosí se „titulem“ nejlevnější dvoujádrový tablet na trhu. Je ale vůbec možné za tyto peníze vyrobit kvalitní produkt?

Nejlevnější dvoujádrový tablet

Hardwarové parametry tohoto tabletu jsou velmi lákavé. Rozlišení 1 024 × 600 bodů tablety s nižší nebo srovnatelnou cenou nenabízí, všechny mají již zmíněných 800 × 480 bodů, což je pro jakékoliv použití vyjma her pro děti nepoužitelné. Prvním tabletem s tímto rozlišení po Iconii je až Prestigio Multipad 7 Pro Duo. RAM je na obvyklé hodnotě 512 MB, což pro nenáročné aplikace dostačuje, úložný prostor má kapacitu 8 GB, je ale možné jej rozšířit o 32 GB pomocí microSD karet. To znamená investici okolo pětistovky (a za polovic máte 16 GB).

 

Procesor je dvoujádrový na frekvenci 1,2 GHz, jedná se o starší Mediatek doplněný rovněž starší grafikou PowerVR SGX531. Dvě jádra jsou jasnou výhodou, tablet je svižný, příliš se neseká a subjektivně je rychlost prostředí na úrovni daleko dražší Iconie A700 s Tegrou 3, kterou v redakci používáme jako referenční tablet. Je jasné, že to má co do činění s grafikou – PowerVR si musí poradit s násobně nižším rozlišení než A700 (1 920 × 1 200). Ve výbavě nechybí ani GPS, takže se pomoci Iconie můžete nechat i navigovat; stačí si pořídit držák do auta.

Ani rozměry a hmotnost nejsou nijak přehnané, tablet je dokonce lehčí než Nexus 7 – má pouze 330 gramů, takže v ruce působí velmi lehce. Jen tloušťka je větší než u Nexu, ale sotva o necelý milimetr – 11,3 mm. Jediné, co by mohlo trochu chybět, je HDMI konektor, ale ruku na srdce, kdo by připojoval tablet k televizi, když jsou dnes podstatně lepší možnosti přehrávání obsahu na TV. Tak kde je ten zádrhel?

Acer Iconia B1Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1

Displej s horšími úhly

Displej, který Iconia nabízí, je pouze typu TN, tedy nikoliv IPS. V této cenové kategorii jde ovšem o standard, IPS by vše prodražil. Musíte se tedy spokojit s horším podáním barev, špatnými pozorovacími úhly, kdy je nutno dívat se na tablet kolmo, jinak bude displej černat nebo naopak bělat a ztrácet kontrast. Nejdříve mi to vadilo, jsem zvyklý na displeje iPadu a Iconie 700, které mají jednak špičkové rozlišení a jednak dobré pozorovací úhly. Po čase si ale zvykám a vadit mi to přestává – ale jen do okamžiku, než si vezmu do ruky jiný tablet. Pokud tedy nemáte po ruce nic jiného, pak se s displejem spokojíte.

Acer Iconia B1
Acer Iconia B1

Poznámka: Otázkou je, zda by se na trhu nemohl objevit i model, například B2, který by IPS měl – myslím, že jeho úspěch na trhu by byl zajištěn, i kdyby stál o tisícovku víc.

Design, Android 4.1 a výdrž

Želatinové fazolky pro mobily

Design B1 není nijak oslnivý, jediné, co trochu přitahuje oko, je modrý lem na okraji a modrý trojúhelníček v levém spodním rohu s nápisem Iconia. Displej není na tabletu vycentrován, levý a spodní okraj (při postavení na výšku) je tenčí než pravý a horní. Předpokládám, že to je kvůli zlepšení gripu při použití jednou rukou. Na druhou stranu i ty menší okraje okolo displej jsou už dostatečné, že další rozšiřování bylo z tohoto pohledu zcela zbytečné. Displej je překryt plastem, nikoliv sklem a zadní partie jsou z obyčejného hladkého černého plastu – zkrátka žádné prémiové prvky. Vzhledem k ceně je ale nemůžeme ani čekat.

Acer Iconia B1
Acer Iconia B1

Tablet je vybaven Androidem 4.1, ovšem v jeho mobilní verzi. Zkrátka B1 se chová spíše jako velký telefon, než jako tablet. Jsou zde tak dvě stavové lišty – jedna dolní s ovládacími prvky a jedna horní se stavovými ikonami. Nechybí ani klasické „stahovátko“ z horní lišty, které ukazuje aktuální aktivitu – zkrátka jako u telefonu. Toto řešení bohužel není příliš šikovné, protože dvě stavové lišty zabírají více než jedna u tabletové verze systému a v režimu landscape při 600 bodech na výšku už mnoho prostoru pro aplikace nezbývá; zejména internetový prohlížeč, který má navíc ještě adresní řádek a záložky s otevřenými panely, dost trpí.

 

Tady je částečným řešením Dolphin Browser, který umí fullscreen. Spodního řádku se ale nezbaví. Jediný program, který jej umí eliminovat, je MX Player – alespoň filmy máte opravdu ryzím fullscreenu. Celkově vzato rozlišení 1 024 × 600 je relativně nízké a daleko lepší je 1 280 × 800 bodů. Jenže takové tablety stojí o nějakých patnáct set více. Na druhou stranu, pokud nehodláte tablet používat primárně pro čtení internetu, ale na hry nebo jako čtečku knížek (na což je mimochodem ideální), pak je toto rozlišení naprosto dostačující.

Acer Iconia B1
Acer Iconia B1

Na pět hodin stačí

Výrobce vybavil tablet baterií s poměrně nízkou kapacitou, jen 2 700 mAh – obvyklé hodnoty u takto malých tabletů bývají o dobrou polovinu vyšší. Naštěstí spotřeba tabletu není nijak vysoká, relativně slabý procesor a TN displej nespotřebují mnoho energie. Přehrávat filmy tak tablet při polovičním jasu vydržel pět a čtvrt hodiny, což je dobrý výsledek. HTC Flyer, který jsem používal ještě donedávna, vydržel méně, a to byl vybaven baterií s vyšší kapacitou. Flyer navíc nevydržel v pohotovostním stavu ani tři dny, to Iconia zvládá bez problému dvojnásobek. Zkrátka i se slabou baterií není na tom výdrž Iconie až tak špatně. Nejste-li příliš nároční, mohlo by vám to stačit.

Na Iconii B1 jako celek se musíme jednoznačně dívat skrze cenu. Za tyto peníze je to naprosto skvělá koupě – 3 333 Kč za tablet, který je relativně svižný a nezdržuje, vydrží přes pět hodin a jeho jedinou slabinou je displej, rozhodně nikoho nezruinuje. Navíc Acer je na našem trhu etablovaná značka, které můžete věřit. Je to ideální tablet pro začínající uživatele, kteří ještě neví, co od tabletu očekávat a k čemu by jej mohli potřebovat. Takoví, kteří si jej vyzkouší, pak posunou dál (dětem, rodičům, partnerovi) a koupí si něco většího, výkonnějšího, zkrátka co jim bude více vyhovovat. Jde o starter tablet a jako takový ho s klidným svědomím mohu doporučit.

MMF24

Plusy / mínusy
svižné prostředí, Android 4.1 pouze TN displej
nízká hmotnost mobilní verze systému
nízká cena
GPS, slot na microSD  

 

Kompletní galerie

Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1 Acer Iconia B1