Hlavní navigace

Acer IconiaTab W700: pořádný tablet místo ultrabooku (recenze)

25. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce

Nová Windows 8 s dotykovým ovládáním konečně umožňují nasadit tento systém do tabletů – něco, co Microsoftu chybělo a kde ho Apple a Google pořádně předběhli. Jenže Windows 8 má jedno eso v rukávu, běží totiž na běžném hardwaru x86 a umožňuje tedy používat všechny dosavadní aplikace pro Windows v režimu desktop (neplatí pro Windows RT). Záleží tedy jen na výrobcích, jak se s tím poperou a jak zajímavé zařízení uvedou.

Acer má v kategorii tabletů a ultrabooků hned tři koncepty – klasický ultrabook S7 v provedení 11,6" a 13,3", oba stroje jsme již testovali. Dále je to konvertibilní tablet s dokovací klávesnicí W510, který běží na Atomu a nabízí vynikající výdrž a nízkou hmotnost (tablet je lehčí než iPad 2). A konečně je tu W700, což je čistý tablet s 11,6" úhlopříčkou a plnohodnotnými vnitřnostmi – procesorem jest Core iX, konkrétně trojka a pětka.

Acer IconiaTab W700
cena 17 990 Kč
zapůjčil Acer
operační systém Windows 8
příslušenství nabíječka
rozměry a hmotnost 295 × 191 × 9,5 – 11,9 mm / 950 g
hardwarová výbava 
displej 11,6", 1920 × 1080 px, IPS, lesklý, dotykový
procesor Intel Core i3-2365M / 1,4 GHz, 2(4) jádra
operační paměť 4 GB DDR3
pevný disk 64 GB SSD
grafický čip Intel HD3000
baterie 4850 mAh (3článková)
rozhraní 
klávesnice nepodsvícená, bez numerického bloku, bez horní řady kláves
USB 1× USB 3.0
čtečka karet
výstupy na monitor miniHDMI
sítě Wi-Fi 802.11n, Bluetooth 4.0
další sluchátka

 

Většina tabletů s W8 je vybavena Atomem, který má nízký výkon obětovaný velké výdrži na baterii. Některé tablety jsou pak doplněny klávesnicí: buď v kloubu, která z tabletu udělá netbook/ultrabook (Acer W510), nebo jen jako dokovací placka (Lenovo ThinkPad Tablet 2). Acer W700 je ale v tomto ohledu na českém trhu (zatím) jedinečný – v těle tabletu nabízí výkonný hardware na úrovni pořádného ultrabooku – Core i3 a Core i5, s normálním SSD diskem (nikoliv jen eMMC jako u Atomových tabletů), plnohodnotnou grafiku a 4 GB RAM.

Za osmnáct je základ

K tabletu se dříve dodávala dokovací stanice, respektive stojánek se třemi USB porty, a BT klávesnice. Nyní se prodává s krytem s vestavěnou klávesnicí, stojánek s příslušenstvím je za příplatek, respektive v některých obchodech ještě verzi se stojánkem najdete – základní verze s Core i3 a 64 GB SSD stojí 18 000 Kč, Core i5 a 128 GB SSD pak přijde na 23 000 korun. Pokud vyžadujete W8 Pro, připlatíte si dva tisíce.

Poznámka: Model s 64 GB nemá moc smysl kupovat, protože vám zbyde nějakých 30 GB volného místa bez možnosti rozšíření, což pro práci leckomu nebude stačit.

Tato cena je velmi dobrá, neboť ve stejné velikosti prodává za stejnou cenu Asus svůj VivoTab – jenže ten má jenom Atom, rozlišení HD ready a nedostanete klávesnici. Čili Acer nasadil cenu, za kterou dostanete plnohodnotný počítač i tablet dohromady. Nízkou cenu má i tablet W510, který pořídíte s 64 GB eMMC za pouhých 15 tisíc – a to je vynikající nabídka, za takovou jiný model s klávesnicí s druhou baterií nepořídíte.

 

Hliníková záda

Oproti W510 používá W700 hodnotnější materiály. Do hliníkové „vany“ je usazen displej překrytý sklem Gorilla Glass. V místě, kde sklo přechází v hliník, je gumové těsnění, aby v místě doteku nic nevrzalo, navíc je toto těsnění trochu vysunuto, aby při položení na displej nedošlo k jeho poškození. Tablet má tloušťku 12 mm, což je stejně jako ultrabook Aspire S7 (u něho včetně klávesnice) a jeho půdorys je nepatrně větší – celkově je W700 na to, že jde jen o ryzí tablet, trochu macík.

Jeho hmotnost pak vyskočila až na 950 g, což znamená, že si při delším používání můžete unavit ruce. Asus VivoTab s Atomem má při stejné úhlopříčce tloušťku jen 9 mm a hmotnost 675 g. U W700 je vyšší hmotnost a tloušťka daní za pořádné komponenty a hlavně za velkou baterii, která dosahuje kapacity skoro neuvěřitelných 55 Wh. Pro srovnání, S7 11,6“ má jen 28 Wh a 13,3“ model pak 35 Wh. Díky takto dimenzované baterii vydrží W700 více než běžné ultrabooky. A to se u tabletu počítá.

Větší tloušťka umožnila použití běžného konektoru USB 3.0, HDMI je ale jen ve verzi micro. Kromě těchto dvou tu je ještě konektor pro sluchátka a nabíječku, vypínací tlačítko, ovládání hlasitosti a zamykání otáčení. Slot na microSD nebo SD kartu chybí. Nemůžete si tak rozšířit úložný prostor, ani stahovat fotky z foťáku. Přitom W510 a S7 má alespoň microSD. Pod displejem pak ještě najdete hardwarové tlačítko Windows pro spuštění nabídky, což je celkem zvláštní řešení, když W510 jej má dotykové.

Pouzdro s klávesnicí

Standardně se nyní W700 dodává s pouzdrem, v němž je vestavěna klávesnice. Tablet se osadí do plastového držáku, který celý tablet pevně obepne po obvodu. Klávesnice má na sobě malé gumové „ťupky“, aby se displej nepodřel o klávesy. Povrch pouzdra je ze světle šedé koženky a na omak je velmi příjemný. Je jen škoda, že pouzdro nemá žádný „zámek“, ať už fyzický nebo magnetický, protože pouzdro má tendenci se otevírat – když položíte celek tabletem dolů, klávesnice „plave“ ve vzduchu. V tašce to ale ničemu nevadí.

Plastový obal na tablet je poněkud tuhý, takže se tablet do pouzdra hůře dává i vyndává. Při vyndávání totiž překonat odpor plastu v rozích a hrozí u toho poničení nehtů. Na druhou stranu máte jistotu, že tablet z pouzdra nevypadne. Pouzdro je zkrátka vymyšleno tak, že v něm bude tablet trávit většinu času a vyndávat jej budete jen zřídka. Malou výtku bych směřoval k prolisům na tlačítka pro ovládání hlasitosti a zapínání, zde musíte pro stisknutí vyvinout na plast více síly.

 

Pokud chcete pracovat s tabletem v režimu notebooku, jen otevřete pouzdro a tablet opřete o drážku před klávesnicí. Poloha je téměř ideální pro práci na stole a vzhledem k tomu, že displej je typu IPS, není problémem ani jiný než kolmý úhel pohledu. Tablet lze takto používat i v klíně, ale nesmíte se moc hýbat, protože tablet při pohybu nadskakuje a má tendenci vypadávat z drážky, případně přepadávat vzad. Do autobusu s klávesnicí proto nepočítejte.

Zlomený a složený

Pokud chcete používat zařízení jen jako tablet, můžete buď klávesnici překlopit zcela vzad, případně „zlomit“ kryt v naznačeném místě a přiklopit tablet na klávesnici – je to asi lepší řešení, protože zabráníte nechtěnému zmáčknutí klávesy a nemusíte klávesnici vypínat. Ovšem vzhledem k tomu, že celý komplet váží dost výrazných 1,55 kg, je lepší si tablet do postele nebo do křesla vyndat, protože jej prostě neudržíte a musíte si jej opřít o pokrčené nohy. Na druhou stanu při použití na stole je toto řešení dobré, protože zvedá zadní stranu tabletu a ten pak neleží na stole jako placka pod nepříliš vhodným pozorovacím úhlem.

Klávesnice je připojena skrze Bluetooth, neexistuje žádné hardwarové spojení. Z toho plyne i nutnost tu a tam klávesnici nabít přes microUSB konektor. Acer dodává kabel na propojení USB v tabletu s USB v klávesnici, takže klávesnici nemusíte dobíjet zvlášť. Klávesnice má dva indikátory zapnutí a stavu baterie, stejně jako tlačítko pro režim spánku u vypnutí (delší podržení). Po chvíli nečinnost nebo vypnutí tabletu (a ztrátě Bluetooth komunikace) se vypne sama.


 

Poznámka: Zavření krytu tablet neuspí. Jste-li zvyklí uspávat notebook zavřením víka, budete se to muset odnaučit a myslet na manuální vypnutí, jinak se zbytečně připravujete o kapacitu baterie.

Použitá klávesnice je shodná s modelem S7 o stejné velikosti úhlopříčky. Má tedy velmi plochá tlačítka s minimálním zdvihem, chybí jí horní řada funkčních kláves a má méně standardní rozložení – na to si budete muset zvyknout, zejména na malý CapsLock a tlačítko se středníkem vedle a na funkční klávesy dostupné přes Fn. Rozdílem oproti S7 je návrat pravého Altu, což se hodí pro psaní znaků jako zpětné lomítko, krát nebo zavináč na české klávesnici. Klávesnice oproti S7 není podsvícená. Protože W700 nemá touchpad a nedostanete ani myšku, musíte si při ovládání systému (i desktopu) vystačit s dotykovým displejem.

Hardware, výdrž a verdikt

Tablet je vybaven jedenáctipalcovým displejem IPS s rozlišením full HD, což jednak zajišťuje velmi dobré pozorovací úhly a hlavně jemné rozlišení. Není to sice Retina, ale pro čtení webů na stojáka (s tabletem na výšku) na rozdíl od HD ready naprosto dostačující. Poměr stran 16:9 má ale jednu nevýhodu – v režimu naležato je na něm vidět celkem malý kus webové stránky, ta je totiž v dotykovém Exploreru roztáhnuta od kraje do kraje a tudíž je vidět jen malý výsek. Lepší je si web prohlížet na výšku, získáte tak třikrát více prostoru. Díky jemnosti displeje se web dá bez problému číst a navíc je to úžasná zkušenost, protože takový kus webu na žádném stolním monitoru nemáte šanci vidět. Jedině když si jej na pivotu otočíte na výšku.

Pořádný hardware

Pro desktop je toto rozlišení naopak spíše nevýhodou, protože se desktopové aplikace nedokážou poprat s vyšším než standardním dpi – ale o tom už bylo napsáno mnoho článků. Sám jsem používal nastavení 150 % a docela se to dalo, i když s některými programy byla práce v tomto režimu docela utrpením (například rozpadlé nabídky a dialogová okna, případně rozmazané fonty).


 

Základní model nabízí procesor Core i3, testovaný pak výkonnější Core i5 s turbem až na 2,6 GHz. To je hlavní deviza tabletu a místo, kde W700 na hlavu poráží Atomové konkurenty – a přiznejme si, jakékoliv konkurenty i ze stáje Androidu nebo iOS. Procesor je doplněn 4 GB RAM, 128GB SSD diskem s vysokým výkonem (kam se hrabou Atomové modely s úložištěm eMMC) a integrovanou grafikou Intel HD 4000. Zkrátka jakákoliv práce na W700 je radost a něco jako zadrhávání nebo zdržování prostě tablet nezná.


 
 

Potěšily mne velmi výkonné reproduktory, které nejenže hrají velmi hlasitě, ale jejich zvuk vás nebude ubíjet. Filmy se tak dají sledovat bez nutnosti používat externí repro. Naopak mi vadila nižší citlivost na Wi-Fi, tam, kde notebook nebo telefon chytal poslední zbytky signálu a bez problému se dalo surfovat po netu, W700 si ani neškrtl. To může být problém zejména někde v hotelu, kde bývá pokrytí signálem obvykle špatné. A protože W700 nemá ethernet nebo 3G, můžete zůstat „na suchu“.

 

W700 má na poměry tabletu baterii s velmi vysokou kapacitou – celých 55 Wh. Je to logické, pokud chcete uživit full HD, Core i5 a velmi rychlé SSD, na nižší hodnotu snad ani jít nemůžete. Tablet je sice kvůli baterii poněkud tlustší a těžší, ale odmění se vám výdrží vyšší než leckteré ultrabooky. Při přehrávání videa vydržel pět a půl hodiny, webové surfování si vzalo pět hodin – obojí s jasem na polovině a zapnutou Wi-Fi (spotřeba cca 10 W).

Krásných sedm hodin

Při kancelářském použití, tedy nějaké to psaní, pošta, internet, oddechová hra vydrží pak notebook skoro sedm hodin – spotřeba osciluje mezi 7 a 10 W. A když necháte tablet v idle, sníží se i na 6 W a pak máte k dobru skoro 9 hodin – ale to spíš údaj pro údaj, nemá žádné praktické využití (kdo by měl tablet pro „nepráci“…). Nabíjení trvá v zapnutém stavu tři hodiny, což je velmi dobré. W700 si tak šťávu snadno doplní ještě během dopolední pracovní doby.


 

Trochu mne zklamala nabíječka, je ryze netabletoidní – placička se dvěma kabely na každé straně, stejná jako u Aspiru S7. U tabletu bych čekal konektor pro 220V přímo na adaptéru, podobně jako to má třeba W510. Do takové nabíječky by neměl být problém dostat požadovaný výkon pro nabíjení, určitě by to prospělo mobilitě.

Naměřeno
komplexní testy 
PCMark Vantage (celkem)
PCMark 7 (celkem) 4513 bodů
Windows Index (nejslabší součást) 5,4 (grafika)
testy procesoru 
Cinebench R11.5 (64b), xCPU 2,01 bodů
Cinebench R11.5 (64b), 1CPU 1,01 bodů
Převod videa H.264/AVC dva průchody
testy systémového disku 
HDTune čtení průměr
AS SSD Benchmark 743 bodů
CrystalDiskMark sekvenční čtení 484 MB/s
CrystalDiskMark sekvenční zápis 202 MB/s
CrystalDiskMark čtení 512K 368 MB/s
CrystalDiskMark zápis 512K 203 MB/s
CrystalDiskMark čtení 4K 22 MB/s
CrystalDiskMark zápis 4K 38 MB/s
testy grafiky (naměřeno na GeForce GT 630M) 
3DMark Vantage (celkem) 2006 bodů
3DMark Vantage (GPU/CPU) 1647 / 5795 bodů
3DMark 11 (Performance) 386 bodů
testy výdrže (nabíjení cca 3 hodiny)
web, Wi-Fi, 50% jas (h:mm) 5:02 h
film, bez Wi-Fi, 66% jas (h:mm) 5:26 h

 

Naopak potěšující je nízká míra zahřívání. Při běžné práci, kdy větráček fouká jen neznatelně, anebo vůbec, je tablet takřka tichý. Teprve když hrajete hru nebo děláte něco náročnějšího, ozve se víc, ale stále to není nic, co by nepřehlušil běžný provoz v místnosti. Teprve testy nebo Prime 95 z něj dostanou maximum, stále je to ale snesitelné. Větráček ústí v horní části, kde je i otvor pro nasávání studeného vzduchu okolí. Když tedy máte tablet v klíně, nemůžete průduchy ucpat.

Jak v praxi

Acer se s tabletem s plnohodnotnou výbavou od Intelu (společně s MS Surface Pro) pouští do neprobádaných vod. Dosud jsme tu měli jen tablety s Atomem, které jsou lehčí, takže se lépe používají a jsou mobilnější, a nabídnou vyšší výdrž, což se hodí na cestách. W700 je oproti větší, těžší, má nižší výdrž – i když na zařízení s Core i5 stále velmi dobrou. Jenže má jednu zásadní výhodu: oproti Atomům (a dalším tabletům, ať už jde o Android, iPad nebo Windows RT) jej můžete použít na jakoukoliv náročnou práci, kterou jste zvyklí dělat s počítačem. Protože W700 je hlavně výkonný počítač, tablet je jen jaksi mimochodem.


 

Využití vidím celkem jasně: W700 stráví většinu dne na pracovním stole připojen přes microHDMI k velkému monitoru, přes Bluetooth nebo USB dongle připojíte myš a klávesnici, do USB 3.0 pak případný replikátor portů. A můžete pracovat se vším, na co jste na počítači zvyklí, od dokumentů, internetu až po zpracování videa.

Poznámka: Pokud budete používat tablet tímto způsobem, je lepší si pořídit USB dock, který má i vlastní grafiku, ethernet i zvukovku. Pak zapojíte jen USB a napájení. Znamená to však dodatečnou investici ve výši pěti tisíc za model od Aceru nebo dva a půl za model neznačkový nebo jiného výrobce.

Když půjdete domů, odpojíte těch pár konektorů nebo dock a můžete se v MHD dívat na film a doma si v křesle probrouzdáte internet a přečtete si zprávy. Případně si tablet v pouzdru s klávesnicí postavíte na pracovní stůl a odepíšete ještě na pár mailů. Napájení můžete nechat v práci, protože tablet vydrží minimálně pět hodin, což na večer stačí. A druhý den se dobije v práci, to zvládne za již zmíněné tři hodiny.

Výborný tablet za dobrou cenu

Acer Aspire W700 je povedený tablet s velmi vysokým výkonem oproti Atomovým modelům, za což sice platí nižší výdrží a větší hmotností, na druhou stranu dokáže plně nahradit počítač a notebook. Vystačíte si s jedním zařízením, které umí být tabletem i notebookem. Je dostatečně výkonný na to, aby zvládl jakoukoliv práci, a ještě jste si na něm mohli zahrát nepříliš výkonné hry. Na takto vybavený tablet má i vysokou výdrž, větší než běžné ultrabooky, které častokrát menší baterii.


 

K tomu, aby mohl být W700 perfektní, by ale potřeboval lepší dokovací stanici kombinovanou se stojánkem se všemi potřebnými výstupy, abyste nemuseli vše pokaždé zapojovat a odpojovat – podobně jako u dokovacích stanic pracovních notebooků. Hodilo by se také pouzdro s klávesnicí s funkcí automatickému spánku při zavření a snadnější manipulací při vyndávání tabletu. To vše ale můžeme prominout, protože W700 je jednak jedním z prvních zařízení tohoto typu a jednak útočí cenou, která je nižší než u běžných dotekových ultrabooků.

MMF24

Plusy / mínusy
Zajímavá cena Méně snadné vyndávání tabletu z pouzdra
Výkonný hardware Chybí slot na paměťovou kartu
Pouzdro s klávesnicí v ceně Zatím není 3G model
Solidní výdrž Rozložení klávesnice
Hodnocení 75 %

 

Galerie: