Hlavní navigace

Acer má 4,8" Android s rozlišením netbooku a odpověď na iTunes

25. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acer v úterý pořádal mimořádnou tiskovku, kde ukázal, s čím chce příští rok pohřbít konkurenci. Předvedl odpověď na iTunes, androidí smartphone-tablet, který má smazat Dell Streak, a systém pro sdílení dat napříč platformami.

Alive – odpověď na iTunes

Z pozice usmrkánka kdesi vzadu chce Acer zabojovat v oblasti portálů s multimediálním obsahem. Alive je systém, který má zacelit díry, které zůstaly po iTunes Store a Zune Marketplace. (Pokud vůbec nějaké zbyly.) V tom lepším případě si ukrojí jejich podíl.

Alive má být trochu sociální síť, trochu informační kanál a hodně obchod. Portál bude obsahovat sekci s hudbou (+ audioknihy, rádia a podcasty), videem (filmy, seriály, TV pořady, video podcasty), knihami (+ magazíny, noviny, ale i jednotlivé články), hrami a aplikacemi. Dostupné budou placené služby i bezplatné.

Obsah bude nabízen formou předplatného i klasickým nákupem. Co jednou koupíte, stáhne se do všech připojených zařízení.

Acer Alive
Zdroj: Engadget

Obsah si budou spravovat sami poskytovatelé, ale těch je zatím dost málo:

  • 7 Digital: údajně největší katalog MP3 na světě
  • Acetrax: 2000 top filmů z Hollywoodu k půjčení i nákupu
  • Adnkronos: video zprávy z Itálie
  • AudioGo: audio knihy
  • Audiotube: přes 8000 hudebních videoklipů
  • Casual Games: hry
  • eBooks: nabídky knižních domů z Británie a Itálie
  • Gruppo Espresso: další italské zpravodajství
  • Muzu: 10 000 hudebních videoklipů
  • Zinio: fotografický magazín
  • Adobe: AIR aplikace z InMarketu
  • Intel: aplikace z portálu AppUp

Poslední dva ukazují dokonalý mišmaš, co se týče nabídky aplikací. Jedna univerzální platforma, druhá zaměřená na netbooky s Linuxem a Windows.

Acer Alive Acer Alive
Zdroj: Engadget

Snad podobný chaos nakonec nebude v Alive. Pro jaké platformy je vlastně tento portál určen? Acer tvrdí, že pokryje netbooky, notebooky, smartphony i tablety. Jestli bude obsah rozdělen podobně jako iTunes, výčet poskytovatelů není konečný a objeví se opravdu celosvětově, mohli by uspět.

Někteří Britové a Italové jej začnou testovat už v prosinci, ostrý start je naplánován na první čtvrtletí příštího roku. Na Evropu by se Acer mohl zaměřit primárně. V Americe se mu příliš nedaří, ale na starém kontinentu prodá skoro stejně počítačů jako HP. Celosvětově je třetí, těsně za Dellem.

Clear.fi – společná data pro všechny krabičky

Myšlenka Clear.fi je dokonale jednoduchá. Představte si, že máte řadu kompatibilních zařízení, které se neustále vidí. Na smartphonu pustíte hudbu, kterou máte uloženou v NASu v obýváku. Nebo na ulici vyfotíte momentku a až přijdete domů, obrázek se odešle do společné fotogalerie. Zkrátka už nebude třeba řešit USB flashky, paměťovky nebo externí disky.

Acer Clear.fi
Acer Clear.fi, zdroj: Slashgear

Acer zatím sdělil jen mlhavý informace. Clear.fi bude zřejmě fungovat jen na zařízeních stejné značky a prozatím asi ne v cloudu, ani synchronizovaně přes internet. Takže fotku nepošlete domů přímo z ulice a hudbu si v práci také nepustíte. To by byla teprve pecka. Takhle je to „jen“ fajn. Vážnou otázkou bude bezpečnost, aby pak vaši digitální knihovnu nesdílela i ta uječená ženská odvedle.

4,8" Android s rozlišením netbooku, Dell Streak v ohrožení

Tento drobek zatím nemá název. Vzhledem k tomu, že dosavadní Androidy Aceru nesly název Liquid, říkejme mu třeba Liquid Longface. Protože obličej má vážně protažený. Úhlopříčka 4,8 palce a poměr stran 21:9 se jen tak nevidí, takový kinoformát je vhodný jen pro filmy. Nestandardní rozměry se podepsaly na rozlišení, jsem zvědavý, jak si aplikace z Marketu poradí s 1024 × 480 px. Třeba se neroztáhnou, ale dole zůstane dotyková plocha pro jiné účely. Ale pro web bude určitě výborný, když uvážíme, že většina stránek je optimalizována pro stejné horizontální rozlišení. Celé tělo je vyrobena z kovu.

Acer Clear.fi
Acer Liquid Longface: bezejmenný bojovník, zdroj: Engadget

Přední kamera není na obrázku vidět, ale 2Mpx čočka tam někde je, téměř se ztratila i tlačítka (viz obrázek). Uvnitř tluče 1GHz Snapdragon, další parametry výrobce tají. Podporuje Bluetooth 3.0, 3G/HSDPA s rychlostí stahování až 14,4Mb/s a n-kovou Wi-Fi. Dále víme o bezdrátovém streamování pomocí DLNA a také dostane rozhraní HDMI. Kromě akcelerometr přibyl i gyroskop, takže pohybové ovládání bude papírově stejné, jako má iPhone 4. A abych nezapomněl, vzadu je 8Mpx foťák s autofocusem a diodou.

Engadget píše, že se na trhu objeví někdy v dubnu příštího roku. Do té doby může zůstat pětipalcový Dell Streak v klidu. A my také, o Longfacu ale ještě určitě uslyšíme. Mám pocit, že se nebude odlišovat pouze displejem.

MMF24

Už brzy si budete moci přečíst novinky Aceru z oblasti tabletů, notebooků a netbooků na ExtraNotebooku. A že bude z čeho vybírat.

Zdroj: Acer (1, 2, 3, 4)