Hlavní navigace

Acer prásknul do tabletů; dva dokonce spojil k sobě

26. 11. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, 7" a 10,1" tablety s Androidem i Windows

V New Yorku Acer představil mnoho zajímavých počinů. Po vzoru konkurence se odpoutává od nabídky samotného hardwaru a vplouvá do sféry služeb. Představil zcela nové tablety a překvapil i dvoudisplejovým notebookym.

Nejmenší z tabletů (či větší smartphone?) popsal kolega Lukáš Václavík na stránkách cnews. Je to prozatím bezejmenný kousek, který vypadá velmi zajímavě a to jak po stránce hardwaru a výbavy, tak i designu. To však nebyl jediný tablet, kterým Acer hodlá lákat potenciální zákazníky.

7"Android Tablet: ztělesněná mobilita

Podobně jako u nejmenšího modelu ani zde Acer prozatím 7" kus nepojmenoval. Označuje jej pouze jako 7" Android tablet. Vzhledem k plánované době uvedení na trh má ještě dost prostoru na to, aby si pořádně rozmyslel, jak své nové tablety pokřtí. Co se týká 7" tabletu, jak z prozatímního názvu vyplývá, využívá operační systém Android od společnosti Google. I Acer zastává názor, že 7" displej je pro tablety vhodný rozměr a hovoří o své variantě jako o ultrakompaktním, plně vybaveném zařízení, které se díky vysokému rozlišení 1280 × 800 hodí jak pro plné vychutnání her, prohlížení fotografií, sledování videa či příchozích mailů, ale i komunikace s přáteli na sociálních sítích.

Ani video chat díky přední kameře nebo nahrávání filmů kamerou s vysokým rozlišením (5 Mpx) není problém. Následné propojení s velkým monitorem či připojení na TV přes HDMI má být snadnější, ne kdy předtím.

7" Android tablet bude obsahovat dvoujádrový procesor a díky jeho výkonu poskytne plnou podporu Adobe Flash Playeru 10.1. Budete si pak moci užívat kompletního osahu webu. Aby byl obrazový zážitek dokonalý, potřebuje kvalitní zvukový doprovod. To neponechal Acer náhodě a opatřil jej zvukovým systémem Dolby Mobile Technology. Pro připojení k internetu poslouží WI-Fi či 3G modul, zatímco podpora DLNA umožňuje sdílení multimediálních souborů na jiných zařízeních. Zkrátka, pokud budete mít například televizor s podporou DLNA, můžete si podobně jako v případě HDMI přehrát video či prohlédnout fotografie na velké obrazovce, ale s tím rozdílem, že to půjde bezdrátově.

Acer Android 01 Acer Android 02 Acer Android 03 Acer Android 04 Acer Android 05

10,1" Android tablet: vynikající mobilní i domácí zábava

Hliníkové pouzdro působí chladným dojmem, který je však vkusně kompenzován jemnou kultivovaností vzorů rytých do leštěného povrchu. I přes tenké tělo tabletu (13,3 mm) se do jeho útrob podařilo vměstnat dostatek výkonu jak pro produktivní práci, tak i pro mnoho zábavy.

10,1" Android tablet je osazen dotykovým barevný displejem s vysokým rozlišením a kontrastem, což umožní přehrávání HD videa kdekoliv jste. Vestavěný HDMI port umožní přehrávání ve formátu 1080p Full HD na velké obrazovce televizoru, a to jak filmů, tak i jiného multimediálního obsahu .

Nejlepší ze všeho však je, že si na tomto tabletu budete moci zahrát prémiové HD arkádové hry či on-line 3D hry a to díky desetibodového multitouch ovládání s podporou gyroskopického senzoru, což poskytne srovnatelný zážitek jako na klasické konzoly.

10,1" Windows Tablet: Univerzálnost v podobě tabletu

Nabídka Aceru nezahrnuje pouze zařízení pro zábavu, ale myslí i na firemní sféru. Proto se v její nabídce objeví i model s operačním systémem Windows. Tento přístroj nabídne inovativní řešení, které kombinuje dotykový displej s vysokou uživatelskou přívětivostí. Tablet je vybaven dokovací stanicí s plnohodnotnou klávesnicí a dalšími přípojnými porty.

Díky tomuto jednoduchému řešení poskytne tablet optimální ergonomii a snadné používání jak na cestách, tak i na vašem stole. Tenké, lehké s opravdu decentní tělo (pouze 15 mm s hmotností pod 1 kg) s 10,1" displejem s vysokým rozlišením, umožní snadné přenášení. Tablet je postaven na příští generace platformy AMD a bude vybaven dvěma kamerami s rozlišením 1.3Mpx. Jedna zadní a jedna přední, které vám umožní pořizovat fotografie, nahrávat video a vést videokonference. Wi-Fi a 3G připojení umožní zůstat v kontaktu se světem za všech okolností.

Acer ICONIA - dvojdisplejový notebook s unikátním ovládáním

Acer ICONIA

Opravdovým bonbonkem mezi novinkami jsou ony zmíněné dva spojené tablety. Nejedná se samozřejmě o nic jiného, než o notebook, který má míst klávesnice druhý dotykový displej. Ano, už jste jistě nedávno o podobném přístroji slyšeli. Toshiba v létě ukázala světu model Libreto, který měl naprosto stejnou koncepci. Na rozdíl od předchozích tabletů má Acer u tohoto zařízení jasno nejen ohledně jeho jména, ale pojmenoval již tuto kategorii. Acer Iconia nazval touchbookem.

Iconia, stejně jako oba 10,1" tablety používají na svých displejích desetibodovou dotykovou technologii. Ta podle Aceru poskytne mnohem lepší zážitky při hraní her, ale stejně tak mnohem širší možnosti používání aplikací.

Multimédia, zábava, komunikace, prohlížení webu či kancelářské záležitosti. To vše bude s Acerem Iconia jiné. Můžete si nastavit, jakým způsobem budete chtít pracovat. Jedna obrazovka pro aplikaci, druhá pro web nebo sledování videa. Na vrchní obrazovce můžete hledat potřebné informace a na spodní si rovnou zapisovat důležité údaje. Pokud budete chtít pohodlné čtení webových stránek, můžete si je zvětšit přes obě obrazovky.

Acer Iconia 01 Acer Iconia 02 Acer Iconia 03 Acer Iconia 04 Acer Iconia 05

Dostatečný výkon zajistí procesory Intel Core i5. Acer ve spolupráci se společností Intel změnil i způsob ovládání. Je to logické díky širším možnostem dvou obrazovek. Spolupracovali i na vývoji desetibodového multitouch ovládání, které je použité nejen u 2 × 14" Iconie, ale i u menších deseti a sedmipalcovém tabletu. Rozlišení obou Acer CineCrystal displejů s LED podsvícením je 1366 × 768 obrazových bodů. Oba používají ochranné Gorila sklo, které je odolné jak proti vysokému tlaku, tak i proti poškrábání. Navíc zlepšuje čitelnost i při použití citlivé, dotykové vrstvy.

Pro snažší ovládání Acer vyvinul konkrétně pro model Iconia speciální ovládací rozhraní s názvem Acer Ring. Ring vyvoláte dotykem pěti prstů jedné ruky. Kolem středového prstence (Ring) se objeví malá okna s aplikacemi, mezi kterými jednoduše procházíte. Pokud chcete použít klávesnici, dotknete se všemi prsty spodního displeje nebo položíte spodní část dlaní na okraj displeje a na něm se vzápětí klávesnice objeví. A to i s touchpadem. Tedy s prostorem, který simuluje touchpad. Ovládání Iconie je pak běžnou záležitostí jako na jakémkoliv jiném notebooku.

Ovládací nadstavba obsahuje i aplikaci Gesture Editor. Ta uživateli umožňuje nastavení vlastních ovládacích gest pro spuštění aplikace, otevření webové stránky, zobrazení pracovní plochy nebo zamknutí počítače. Gesture Editor poskytuje jednoduchý způsob, jak si můžeet přizpůsobit Iconii, aby co nejlépe vyhovovala vašim potřebám.

Iconia obsahuje množství speciálních aplikací, které zjednodušují práci, ale i zábavu či kontakty s přáteli. Budete tak moci jednoduše procházet své záznamy, kontakty, kalendář či sledovat aktuální dění na sociálních sítích, jakými jsou Facebook, Flickr či YouTube. Aplikace MyJurnal zase umožní shromažďovat výstřižky zajímavých článků z internetu. Ty jsou pak dynamicky aktualizována při každém přístupu Iconie na internet.

Iconia poskytuje připojení k internetu nejen obvyklému Wi-Fi připojení, ale můžete využít i integrovaný 3G modul. Ani u tohoto zařízení nechybí možnost propojení HDMI, které zajistí HD sledování videa na velké obrazovce televizoru včetně zvukového systému Dolby Theater v3.

Kompletní specifikace Acer ICONIA

Acer Iconia specifikace

Iconia se zdá být sympatickým zařízením. Zda se této kategorii mobilních přístrojů podaří zaujmou širokou veřejnost závisí na mnoha okolnostech. Jednou z nich je například i cena. Ta v tuto chvíli není příliš lidová, ale to ani u nové kategorie zařízení není příliš překvapivé. Cena by se měla pohybovat po přepočtu řádově kolem 40 000 Kč až 45 000 Kč.

KL24

U modelu Iconia však ještě není znám přesný termín uvedení na trh na rozdíl od představených tabletů, které Acer slibuje uvést do prodeje v průběhu dubna příštího roku.

Zdroj: Acer, Engadget

Byl pro vás článek přínosný?