Hlavní navigace

Acer rozpoutal další „megapixel war“. Jeho Liquid S2 umí točit 4K video

Sdílet

Zdroj: Redakce

Značku Acer nejsme zvyklí vídat mezi top smartphony, změnit to ale má nový Liquid S2. Je velký ve všech ohledech. Šestipalcový IPS displej s rozlišením 1080 × 1920 px jej řadí do kategorie phabletů, kde si to mj. rozdá s chystaným Galaxy Notem 3 od Samsungu. Panel chrání krycí sklo Gorilla glass 3.

Uvnitř najdeme ten nejlepší možný hardware: čtyřjádrový Snapdragon 800 (2,2 GHz), 2 GB RAM a 16GB úložiště doplnitelné až o 128GB microSD kartu. Telefon se připojí do všech 2G/3G sítí i LTE, nechybí mu ani gigabitová Wi-Fi 802.11ac, Bluetooth 4.0 či NFC. Acer mluví o perfektním zvuku díky stereo reproduktorům a technologii Dolby Digital Plus. Nadstandardní je rovněž akumulátor s kapacitou 3300 mAh.  To vše se vešlo do těla s tloušťkou 8,99 mm (což zní prostě líp než 9 mm). Phablet pohání Android 4.2.2 plus nadstavby Aceru a externí aplikace jako Polaris Office.

Acer Liquid S2 umí točit video v rozlišení 4K
Acer Liquid S2 umí točit video v rozlišení 4K

Hlavní předností Liquidu S2 ale bude dvojice fotoaparátů. Oba mají CMOS senzory s BSI (zadním podsvícením) a světelným objektivem f/2.2, díky čemuž mají dobře kreslit i v interiérech nebo za horšího světla. Ten přední má rozlišení 2 Mpx a umí točit video v 1080p. Má i širší 24mm ohnisko, takže se před něj pohodlně vejdete. Zadní obsahuje 13Mpx čip, 28mm objektiv a netradiční diodový kruh jako blesk. Aby toho nebylo málo, je schopen natočit video v rozlišení 4K (3840 × 2160 px).

 

Každý, kdo se trochu motá kolem videa, vám řekne, že je to zbytečnost. Malý čip sotva točí hezké video ve Full HD. 4K, to je ještě čtyřikrát tolik světlocitlivých buněk na stejné ploše snímače. Rozdíl oproti Full HD byste možná našli na dobře osvětlené scéně, ale jinak Acer razí podobou filozofii jako výrobci foťáků. Zoom a megapixely prodávají, kvalita nekvalita.

Mimochodem: podpora microSD karet až do kapacity 128 GB není náhodná. Jestliže běžné mobilní video v rozlišení 1080p používá datový tok 20 Mb/s, ve 4K už to bude chtít alespoň 40 Mb/s. Při takové kvalitě zabere minuta videa 300 MB, hodina pak asi 18 GB. Jenže na čem si pak 4K video spustíte?

Pro většinu lidí bude zajímavější, že díky rychlému obrazovému procesoru zvládne es-dvojka točit 1080p při 60 snímcích za sekundu. Video proto bude plynulejší, případně jej můžete dvojnásobně zpomalit. Ale Acer nezůstal jen u videa. Připraví také hodně kreativních nástrojů pro práci s fotkami.

MMF24

Zatím neznáme přesnou cenu ani dostupnost. Acer ale tvrdí, že Liquid S2 začne prodávat na konci října.

Zdroj: Engadget