Hlavní navigace

Acer TravelMate 8172 TimelineX: byznysový prcek s 3G

26. 1. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, první dojmy

Ačkoliv se na trhu začínají objevovat notebooky s novou platformou Sandy Bridge a tedy novými čipovými sadami a druhou generací procesorů Intel Core iX, řada TravelMate TimelineX se bude ještě chvíli (necelý rok) prodávat se "starými" vnitřnostmi. Všechny modely této řady mají společný design, liší se v podstatě jen velikostí úhlopříčky, rozložením kláves, použitými procesory a disky. Displej má vždy rozlišení HD ready, ani ten největší notebook nenabízí rozlišení vyšší, což je bezesporu škoda a v byznys sféře by to zákazníci ocenili.

Nejmenší model je současně i tím nejlevnějším, začíná těsně za hranicí 18 tisíc korun a k dispozici jsou celkem tři varianty. Základní má 500GB disk a procesor Core i3-370 UM s frekvencí 1,2 GHz. Prostřední a nejdražší jsou pak vybaveny procesorem Core i3-380 UM 1,33 GHz, přičemž střední model má jen 500GB disk, zatímco nejdražší je vybaven diskem s kapacitou 640 GB a má navíc i 3G modem. Tento notebook lze pořídit už za necelých 21 tisíc korun, což není vzhledem k výbavě vůbec špatné.

Acer TravelMate TimelineX 8172T  
Cena 21 000 Kč vč. DPH (CZC.cz)
Zapůjčil Acer
Specifikace  
Procesor Intel Core i3 (1.33 GHz)
Operační paměť 4 GB (2×2 DDR 3 1066 MHz SDRAM)
Pevný disk (velikost) 640 GB
Pevný disk (rychlost) 5400 ot./min.
Pevný disk (typ připojení) SATA
Velikost displeje (palců) 11,6
Rozlišení displeje (pixely) 1366 × 768
Grafická karta Intel HD Graphics
Grafická paměť 128 MB
Operační systém Windows 7 Professional
Porty (s výjimkou USB) 1 × VGA, 1 × sluchátka, reproduktory, 1 × mikrofon, 1 × ethernet, čtečka paměťových karet
Počet USB portů 3
Rozměry  285 (š) × 206.3 (d) × 20.2/29.1 (h) mm
Hmotnost 1,42 kg 

Černá je dobrá

Řada TravelMate si je podobně jako ThinkPad od Lenova hodně podobná - jak šel čas, měnila se jen minimálně. Je jasné, že v byznysové sféře na designu tolik nezáleží a důležitější je funkčnost. Lidé nemají potřebu oslňovat svoje okolí různými "fičurkami" a pastelovými barvami, chtějí pracovat. Maličký TravelMate 8172 je proto celý černý, jak spodní část, tak víko, tak klávesnice i plasty okolo ní a displeje. Zkrátka žádný designový výstřelek tu nehledejte. Horní část víka je navíc kovová, nejde o žádnou plastovou imitaci; mimochodem, jediný kousek, který je na víku z plastu, je horní část, pod kterou se skrývá anténa pro bezdrátovou komunikaci - Wi-Fi a 3G.

Baterie se zasouvá stejně jako u starších modelů a stejně jako u Aspirů TimelineX, je tedy celá odhalená jak zespodu, tak shora - vyplňuje celý prostor mezi klávesnicí, displejem a klouby displeje. Displej po otevření trochu zajede za notebook, takže spodní okraj není tak masivní, horní ale poněkud "tlustý" je. Předpokládám, že větší lem je způsoben instalací antény pro 3G modem. Aspire TimelineX, který tento doplněk nenabízí, má díky menšímu lemu o něco menší půdorys.

Tlačítko pro zapínání je stejný posuvný jezdec, jako mají větší modely TravelMate, chybí však druhé tlačítko, které přepíná grafiku a zapíná a vypíná bezdrátové sítě. Toto tlačítko si zasloužilo kritiku už u větších modelů, které jsem testoval dříve, a nejinak je tomu i nyní. Jednak je zbytečně velké a do designu notebooku jakoby nepatří, a jednak je poněkud tuhé, takže jej musíte posouvat nehtem, bříško se po povrchu častokrát jen sklouzne.

Pod tlačítkem se nacházejí diody signalizující zapnutý  Capslock a Numlock, další jsou pak v levém dolním rohu - dobíjení, disk apod. Diody mají modrou barvu a při nočním sledování filmů docela oslňují; to je ale bohužel neduh většiny notebooků. Pokud jde o kvalitu zpracování, ta je příkladná. Nikde nic nevrže, notebook má velmi pevné tělo, které se neprohýbá, displej je pevný ve zkrutu, klouby víka displeje nevydají při otvírání ani zavírání ani hlásek. I klávesnice potěšila, neprohýbá se, tlačítka nevydávají pazvuky, zkrátka po této stránce nelze výrobku nic vytknout.

Displej, klávesnice a touchpad

Hlavně, že se neleskne

Displej má klasické rozlišení HD ready, jiné se v této kategorii ani nenabízí. Některé dvanáctky a třináctky mají ještě "zastaralý" poměr stran 16:10 a tudíž praktičtější rozlišení 1 280 × 800 bodů, to už je ale bohužel jen přežitek dávných časů. U řady TravelMate je ale důležitější to, že displej je matný, takže se neleskne jako zrcátko. Má dokonce lepší podání bílé, než lesklé varianty na modelech Aspire, kde jsou barvy teplejší a bílá ujíždí trochu do žluté. Nastavení jasu probíhá v deseti krocích, a zatímco nejvyšší úroveň je dostatečná, nejnižší úroveň bych ještě o něco snížil; přece jen pro noční sledování filmů je stále ještě docela jasná.

Dobrá klávesnice, nešikovný touchpad

Klávesnice zůstala naprosto totožná s tou, jakou používá starší Aspire 1810 a aktuální Aspire 1830 - všechny modely mají úhlopříčku 11,6". Je to poněkud zvláštní, protože větší modely TravelMate z řady TimelineX mají tlačítka odlišná s dvojitým okrajem. Za tímto krokem pravděpodobně stojí snaha o snížení nákladů - stejnou klávesnici používají i netbooky Aspire One o stejné velikosti. Klávesnice má na tak malý notebook velmi velká tlačítka - toho bylo dosaženo zmenšením mezer mezi nimi na minimum. To občas může přinést těžkosti při přehmatu přes okraj, ale zvyknete si na ni rychle a psát budete bez překlepů. Na klávesnici oceňuji umístění PgUp a PgDown vedle horní kurzorové klávesy, takže jsou obě při listování stránkou snadno dosažitelné.

Zatímco klávesnice mne potěšila, protože jsem na ni zvyklý díky používání Aspiru 1810, bohužel to samé nemohu říci o touchpadu. I když je notebook stejně velký jako Aspire 1810 nebo 1830, touchpad je bohužel menší ve vertikálním směru. Je to dáno dvěma faktory: jednak jsou zde vyšší větší tlačítka kvůli umístění snímače otisků prstů mezi nimi, a jednak nesahají tlačítka až k okraji jako u zmíněných Aspirů. Vinou toho je touchpad v x-směru o nějaký centimetr menší, a proto se i hůře používá. Při nastavení maximální citlivosti sice obsáhnete celý displej, o nějaké velké ergonomii se ale moc mluvit nedá. Zkrátka - oželel bych snímač otisků prstů a raději bych touchpad, jaký mají malé Aspiry.

Konektor pro dokinu

Stejně jako všechny modely TravelMate z řady TimelineX je i nejmenší model vybaven konektorem pro připojení dokovací stanice, či spíše replikátoru portů EasyPort IV. Ten je důležitý v případě, že potřebujete doma nebo v kanceláři digitální výstup; kromě VGA totiž nabízí i DVI. Samotný notebook totiž ani DVI, ani HDMI nemá, takže pokud nechcete používat zastaralý a nekvalitní VGA konektor, je pro vás EasyPort nutností. Pracovat dlouhodobě na malém displeji není totiž úplně ideální a hodí se i větší rozlišení externího monitoru.

Na samotném notebooku najdete kromě zmíněného VGA také tři USB konektory, v této kategorii není větší počet obvyklý. Nechybí výstupy na sluchátka, ethernet a slot na paměťové karty. Replikátor přidá další čtyři porty USB a duplikuje ethernet a výstupy na sluchátka. Je jasné, že používání replikátoru nepřináší výhodu jen v digitálním výstupu, ale i v pohodlí - po příchodu do práce připojíte jediný konektor a nemusíte dělat nic dalšího; vše je stabilně zapojeno v dokovací stanici včetně adaptéru, který je s replikátorem dodáván. Ten od notebooku pak můžete mít doma a cestujete tak pouze s 1,4kg notebookem.

Hardwarové vybavení, procesor, grafika, pevný disk

Úsporný procesor, pomalá grafika

Notebook je vybaven nízkonapěťovým a nízkospotřebovým procesorem Intel Core i3-380UM, který běží v maximu na 1,33 GHz a v idle klesá na 933 MHz, občas dokonce spadne i na 666 MHz; na této frekvenci ale nevydrží dlouho, vždy skočí zpět na 933 MHz. Procesor podporuje HyperThreading i virtualizaci, v tomto směru není nijak omezen oproti "dospělým" modelům. Tento procesor postupně nahrazuje ULV a CULV procesory z řady Core2 Duo a Pentium Dual Core. Je sice výkonnější, ale na druhou stranu má vyšší spotřebu. Papírově má sice jen 18 W TDP včetně grafického jádra, ale praktické testy tomuto číslu moc nenapovídají.

Grafika je samozřejmě integrovaná, u těchto malých cvrčků žádný výrobce dedikovanou nenabízí. S nízkonapěťovým procesorem je spojen Intel HD, ovšem na nižší frekvenci než u výkonnějších modelů - 166/500 MHz, což se projevuje zejména v pomalejším Aeru Windows 7, když máte připojen externí displej. Tehdy je Aero pomalejší než u starší CULV platformy s grafikou Intel 4500MHD.

Procesor a integrovaná grafika jsou doplněny 4 GB paměti, které běží na 800 MHz, což je pro běžné použití naprosto dostačující - je tu ale omezení 32bitového systému, který se s TM TX standardně dodává; a není možnost to změnit. Acer tvrdí, že 32 bitů je vyžadováno byznys sférou, a to kvůli kompatibilitě se staršími aplikacemi a ovladači různých zařízení a doplňků. Proto máte k dispozici jen 2,8 GB RAM - a kdyby měl notebook ještě dedikovanou grafiku jako vyšší modely, bylo by to jen 2,3 GB.

Ideální na filmy a na cesty

Disk má kapacitu 640 GB s 5 400 otáčkami, což sice není žádný rychlík, ale máte alespoň dostatečnou kapacitu. Osobně bych ocenil spíše model s 7 200 otáčkami a klidně i menší kapacitou, případně rovnou SSD. U byznys modelu je kapacita disku nad určitou hranici celkem zbytečná a 160GB SSD je v mém případě ideální. Acer ovšem tuto možnost nabízí jen u 13,3" modelu. Mechanika samozřejmě chybí, do tak malých notebooků se nemontuje. Najdete ji až u některých dvanáctek a relativně běžná je až u třináctek.

HD Tune přístupová doba

Výbava je doplněna 3G modemem, díky němuž jste mobilní skutečně odkudkoliv. HSPA modem stahoval reálně až rychlostí 3 Gb/s, což pro internetování bohatě dostačuje a mnohdy je to i rychlejší než Wi-Fi připojení v restauracích nebo dalších místech v terénu. Stačí vložit kartu SIM pod baterku a datové tarify jsou dnes už jen za tři stovky měsíčně. V systému je vestavěná aplikace, která je spojena přímo s nástrojem Windows pro připojení k síti. Když je modem aktivován, jen klepnete na svého operátora a za pár sekund jste online.

Přístupová doba

cinebench

výdrž multimédia

Konfigurace porovnávaných notebooků:

  • Samsung R540: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i3-370M, 4 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD545v, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • Sony VAIO  F13: 16,4", 1920 x 1080 px, Intel Core i5-560M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 425M, HDD 500 GB/7200 ot./min.
  • Acer Aspire 5745G: 15,4", 1366 x 768 px, Intel Core i7-740M, 6 GB RAM, Nvidia GeForce GT420, HDD 640 GB, 5400 ot./min.
  • MSI GT660R: 16,6", 1920 x 1080 px, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 285M, HDD 640 GB, 7200 ot./min.
  • Asus G73JW: 17,3", 1920 × 1080, Intel Core i7-720QM, 12 GB RAM, Nvidia GeForce GTX 460M, HDD 1000 GB, 7200 ot./min.
  • Lenovo ThinkPad W701ds: 17", 1920 × 1200, Intel Core i7 920XM Extreme Edition, 4 GB RAM, Nvidia Quadro 3800, HDD 500 GB, 7200 ot./min.
  • Acer TravelMate 8372G: 13,3", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Intel HD, Nvidia GeForce 310M, Cuda, HDD 160 GB, SSD
  • Sony VAIO F12: 16,4", 1920 × 1080, Intel Core i7-740M, 8 GB RAM, Nvidia GeForce GT 330M, HDD 500 GB, 7200 ot./min.
  • Acer eMachines e640: 15,6", 1366 × 768, AMD Athlon II Dual- Core P320, RAM 2 GB, Intel GMA 3150, Nvidia ION 2, HDD 250 GB, 5400 ot./min.
  • Asus Eee PC 1215N: 12,1", 1366 × 768, Intel Atom D525, 4 GB RAM, Intel GMA 3150, Nvidia ION 2, HDD 250 GB, 5400 ot./min.
  • Samsung Q530: 15,6", 1366 × 768, Intel Core i5-450M, 4 GB RAM, Nvidia GeForce GT 330M, HDD 500 GB, 5400 ot./min.
  • Acer Aspire One 753: 11,6", 1366 × 768, Intel Celeron U3400, 4 GB RAM, Intel GMA HD, HDD 320 GB, 5400 ot./min.
  • Acer Apire One 721: 11,6", 1366 × 768, AMD Neo K125, 2 GB RAM, ATI Mobility Radeon HD4225, HDD 320 GB, 5400 ot./min.

Výdrž a hlučnost, závěr

Trochu fouká

Notebook je vybaven úspornými komponenty stejně jako Aspire TimelineX 1830 nebo Aspire TImeline 1810, proto by měl s šestičlánkovou baterií o kapacitě 62 Wh vydržet relativně dlouho - téměř celý pracovní den. Zatímco však se starými procesy CULV (Intel Core2 Duo a Pentium Dual Core) se této hodnoty dařilo celkem snadno dosáhnout, nová generace procesorů Core i3 a i5 s přídomky UM je bohužel poněkud "žravější". Takže zatímco model Aspire 1810 vydrží v režimu idle téměř osm a půl hodiny (cca 6 W), TM 8172 se vypne o dvě hodiny dříve (8-9 W). Při běžné práci s webem si notebook bere okolo 12 W, zatímco u staršího hardwaru nebyl problém se dostat i pod 9 W. Zkrátka se stejnou baterií máte k dispozici cca o třetinu menší výdrž.

Plus a mínus  
+ matný displej
+ konektor pro dokovací stanici
+ 3G modem
+ kvalitní zpracování
‚àí malý touchpad
‚àí menší výdrž vzhledem ke kapacitě baterie
‚àí slabší integrovaná grafika

 

Při práci zůstává notebook vlažný, rozhodně ale není studený; v klíně ho ucítíte, zejména jeho horký dech na levé straně, který fouká intenzivněji a častěji než u starší generace. Právě díky častějšímu odfouknutí je ale spodek notebooku chladnější než modely předchozí generace Timeline, které se snažily foukat méně, za to ale více topily. Notebook je kvůli častějšímu foukání i hlučnější, zejména když je zapojen k elektrické zásuvce. Není to tedy žádný tichošlápek, ale ani žádný bručoun.

Dobrá volba

Dát za malý, sotva dvanáctipalcový notebook, přes dvacet tisíc, se určitě nebude chtít každému. Je ale nutno si uvědomit, jaké s sebou tento byznysový model nese výhody. Především je možné k němu připojit replikátor portů, takže když přijdete do kanceláře, zapojíte jediný konektor a máte k dispozici vše včetně externího monitoru. A když jdete domů, odpojíte opět jediný konektor, notebook sbalíte do tašky a nemusíte s sebou brát ani adaptér. Jednak notebook vydrží nějakých pět hodin a jednak s replikátorem máte k dispozici adaptéry dva; samozřejmě za předpokladu, že utratíte cca dva a půl tisíce a replikátor si pořídíte.

Druhou výhodu má tento "prcek" v terénu. Pokud pominu jeho velikost a snadnou přenositelnost, relativně dlouho výdrž, jde především o 3G modem. Ten při dobrém signálu a dostupnosti 3G dokáže stahovat rychlostí v řádech megabitů za sekundu, díky čemuž vás rozhodně pomalý internet zdržovat nebude. Navíc nepotřebujete žádný externí modem, žádný připojený mobil, ať už kabelem nebo bezdrátově přes Bluetooth. Tuto funkci nabízí jen několik jedenáctek, patří k nim například Fujitsu Lifebook PH530 nebo Lenovo ThinkPad Edge 11 (modely, které jsou o něco levnější než TraveMate, ale mají horší výbavu). Mimochodem, musím přiznat, že si bez 3G modemu už dnes práci v terénu skoro ani nedokážu představit.

Celkově vzato je Acer TravelMate TimelineX 8172 velmi povedený notebook, který má jen minimum negativ. Tím největším je určitě malý touchpad, na který se sice dá zvyknout, ale kdyby výrobce přidal jeden centimetr na výšku, asi by nikoho neubylo. Jinak převažují samá pozitiva (a sociální jistoty) a já nemohu jinak než tento notebook doporučit.

MMF24

Výsledky benchmarků a testů výdrže

Výsledky testů  
3DMark2001SE (body) 5 866
3DMark03 (body) 3 293
3DMark05 (body) 2 157
3DMark06 (body) 1 288, CPU: 1326
PC Mark Vantage 3155; Memories: 1937; TV and Movies: 2579; Gaming: 2011; Music: 3574; Communications: 2490; Productivity: 2512; HDD: 3198
PC Mark 05 3766; CPU: 3636; Memory: 3495; Graphics: 1859; HDD: 5036
HD Tune 2.55 (MB/s; ms] 67,1 MB/s; 18,5 ms
SiSoft Sandra 2010 CPU: 17,41 GIPS/14,89 GFLOPS = 16 GOPS. Memory: 6,14 GB/s
Crystal Disk Mark 3 Seq: 86,1 / 74, 07 MB/s; 512K: 31,27 / 34,77 MB/s; 4K: 0,41 / 1,00 MB/s; 4K QD32: 1,01/1,09 MB/s
Devil May Cry 19,47 fps avg (1280 × 720, low details)
Cinebench R11.5 Open GL: 0,75 fps; CPU: 1,04 pts; CPU 1 jádro: 0,41 pts
x264 BenchMark HD v3.0 6, 47 / 23,94 fps
Virtual Dub Mod (DivX) (čas) 2:24 m
Virtual Dub Mod (Xvid) (čas) 4:46 m
WM9 Encoder (čas) 6:23 m
Windows 7 Experience Index CPU: 4,5; RAM: 5,2; Grafika: 3,7; Aero: 4,7; Disk: 5,9
Výsledky testů výdrže  
Výdrž (idle) 7:09 h (7-9 W)
Výdrž (multimedia) 4:46 h (12 W)
Výdrž (kancelář, internet) 4:26 h (10-15 W)

 

Testovali jsme podle této metodiky.