Hlavní navigace

Acer TravelMate 8372G: pořádně nadupaná třináctka

6. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, vzhled

Plusy a mínusy

+ Rychlý a tichý SSD disk

+ Svižný procesor

+ Mechanika přímo v těle

+ Dlouhá výdrž

+ 3G modul

- 32bitový operační systém

- Čouhající baterie

Oproti nedávno testovanému modelu se čtrnáctipalcovým displejem se tento model liší jen velmi málo - asi nejvýraznějším rozdílem je osmičlánková baterie s kapacitou 86 Wh, s níž notebook bez problému vydrží v nenáročném provozu přes osm hodin. Baterie bohužel z notebooku poněkud vyčuhuje, což přináší potíže ve chvíli, když chcete mít notebook v klíně; baterie tlačí do stehen. Je také poněkud těžší, i když 2,12 kg stále není na takto vybavený notebook s velkou baterií mnoho.

Tip: Tento test vychází z recenze modelu TM 8472G

Menší a kompaktnější

Notebook má stejný vzhled jako větší, již testovaná čtrnáctka, a zatímco displej se zmenšil, klávesnice nikoliv - tlačítka jsou stejně velká. Ke změnám došlo v rozložení portů: dva porty USB jsou na levé straně místo na pravé a naopak vpravo je jenom jeden USB. Také konektor ethernet si prohodil strany a audio vstup a výstup je umístěn vpředu vedle slotu na kartu SD, zatímco u čtrnáctky byly audio konektory umístěny vlevo. Umístění vpředu pod klávesnicí není ideální, protože máte-li notebook v klíně, audio kabel překáží.

TravelMate 01 TravelMate 02 TravelMate 03 TravelMate 04

Stejně jako u 8472G je i zde přítomen pouze VGA konektor, digitální chybí. Ten je dostupný pouze přes replikátor portů, který si můžete za nějaké dva tisíce dokoupit. Konektor je umístěn hned vedle VGA, a protože je dost blízko k přední straně, přináší to poněkud těžkosti s umístěním replikátoru. Ten tak není možné zcela zasunout za notebook, což u čtrnáctky nebyl problém, a na pracovním stole tak celý komplet zabírá více místa.

Ačkoliv jsem o replikátoru již podrobně psal, musím zmínit dvě drobnosti, které mne docela trápí. Tlačítko pro zapnutí i tlačítko pro vysunutí mechaniky jsou na notebooku umístěny pod displejem, takže nejsou dostupné v případě, že je notebook zavřený a běží pouze s externím displejem. V takovém případě nemůžete notebook zapnout, protože na replikátoru tlačítko pro zapínání bohužel chybí. Musel jsem proto notebook přemístit z místa pod displejem vedle něj, jinak bych musel replikátor vždy při zapnutí vypojit a pak zase zapojit - a to není vůbec pohodlné.

TravelMate 05 TravelMate 06 TravelMate 07 TravelMate 08

Mechanika v základu

Oproti starší generaci TravelMate 8371 je novinka poněkud tlustší, protože je vybavena mechanikou DVD - pokud mne paměť neklame, je to první třináctka Aceru, která tuto vymoženost používá. Je to určitě dobrý krok, i když jsou optická média v současné době přece jen na ústupu - data i zálohy jsou uloženy zpravidla na externích discích a flash klíčenkách. Na druhou stranu nemusíte řešit shánění externí mechaniky kvůli instalaci programů nebo obnovení dat ze starých DVD záloh. Elegantnějším řešení by sice byla dokovací stanice, v níž by byla mechanika integrována, ale to nás třeba čeká v nějaké další generaci řady TravelMate.

Displej má standardní rozlišení HD ready, tedy 1 366 × 768 bodů, což je na třináctku optimum, a je matný - to je rozdíl oproti řadě Aspire, která má displej lesklý. Aceru je totiž jasné, že v kanceláři člověk ocení spíše dobrou čitelnost bez odlesků spíše než jasné a kontrastní barvy. Právě kontrast displeje je oproti srovnatelnému Aspiru 3820TG poněkud horší, ale k dispozici máte zase o něco lepší pozorovací úhly. Rozsah nastavení jasu displeje je dostatečný a displej je jakžtakž čitelný i na denním slunci.

Klávesnice je, jak jsem již psal výše, stejně velká jako u čtrnáctky a má i stejné rozložení tlačítek. Oproti Aspire TimelineX jsou tlačítka větší a blíže u sebe, takže se mi na klávesnici lépe píše. Zdvih je malý, hlučnost nepatrná, odezva vynikající. Touchpad se v menším těle třináctky trochu zmenšil, stále je ale jeho velikost dostatečná. Uprostřed mezi tlačítky je čtečka otisků prstů umožňující rychlejší přihlašování. Je docela citlivá, takže přihlášení se většinou podařilo napoprvé. Máte i možnost přidat k jednomu profilu více prstů, což se hodí v případě, že se do jednoho třeba říznete. Funkce stříbrného tlačítka nad klávesnicí jsem již popisoval v předcházející recenzi: přepíná grafiku a bezdrátové sítě.

SSD a trim, 3G

Pořádně rychlé SSD

Místo pomalého pevného disku s 5 400 otáčkami a velkou kapacitou použil Acer ve svém třináctkovém topmodelu disk SSD s kapacitou 160 GB - i když odečtete pár gigabajtů na recovery oddíl, zůstane vám necelých 130 GB pro systém a data. To je kapacita naprosto dostačující - ačkoliv mám na disku svou malou sbírku hudby a nějaká pracovní data, stále mi zůstala téměř polovina disku prázdná. Faktem je, že všechna potřebná data mám na flash disku, abych byl co nejvíce mobilní, ale i tak bych na disk notebooku nahrál jen nějakých dalších 30 GB a stále by mi tak dalších 30 zůstalo volných. Zkrátka 160 GB považuji za ideál - ostatně větší disky SSD jsou dnes stále ještě vzácností a jsou navíc pekelně drahé (použitý Intel X25-M stojí téměř deset tisíc).

S diskem SSD je všechno velmi rychlé - start systému, spouštění a instalace aplikací, kopírování dat. Je to něco, na co se velmi rychle zvyká, a když pak přesednete na notebook s obyčejným diskem, máte pocit, jako by vás někdo neuvěřitelným způsobem brzdil. Použitý disk má sekvenční rychlost čtení přes 200 MB/s, zápis pak přesahuje 100 MB/s; ostatně nahlédněte do výsledku testů. A pokud máte zájem o další, přečtěte si velmi podrobnou recenzi na ExtraHardware.cz. A ještě jednu výhodu SSD má: je naprosto tichý, takže neslyšíte ani klasické "šustění" disku.

Poznámka: Vzhledem k tomu, že Windows 7 podporují Trim, nemělo by časem docházet ke zpomalování SSD disku vlivem jeho používání.

TravelMate 09 TravelMate 10 TravelMate 11 TravelMate 12

Jak funguje Trim

Výkon nového SSD nemusí být stejný jako výkon používaného SSD. To všechno proto, že si řadič SSD nerozumí s operačním systémem, nekoordinuje s ním svoje kroky. Zatímco SSD potřebuje, aby do prázdných bloků byly vepsány nuly, operačním systém při mazání pouze označí oblast za smazanou. To je rychlejší, jenže pro flashový SSD, který čte po stránkách a dokáže zapisovat jen ve větších blocích určité velikosti to znamená, že do takového bloku nemůže jen zapsat, ale musí přečíst, modifikovat a poté teprve zapsat. V praxi to znamená, že SSD po nějakém čase používání může výrazně zpomalit, zejména pokud dojde na zápis do už jednou vymazaných oblastí.

Aby nebyl výkon SSD po čase používání zazděn, začala být vyvíjena funkce (či příkaz, chcete-li) trim. S ní se začalo v Linuxu 2.6.28, ale alespoň podle Wikipedie zde nebyla dosud dotažena. Prvním operačním systémem s podporou trim se tak stala Windows 7 od Microsoftu. Podmínkou pro správnou funkci trim je použití ovladače přímo od Microsoftu (pciide.sys či lépe msahci.sys), různé ovladače k polím RAID (včetně Intel Matrix) a dalším řadičům tudíž nemůžete použít.

TravelMate 13 TravelMate 14 TravelMate 15 TravelMate 16

Zde si ale dovolím jenom malé povzdechnutí: je velká škoda, že nové modely TravelMate nemají konektor eSATA (ideálně kombinovaný s USB). Nemůžete tak připojit rychlý externí disk, což by se hodilo v případě, že by vám přece jen 160 GB nestačilo. Musíte se tak spolehnout jen na USB, ani replikátor totiž eSATA konektorem nedisponuje a slot na Express Card chybí. Řešením by také byl jeden port USB 3.0, ale ten se asi objeví až v další generaci TravelMate; případně by mohl být v nové verzi replikátoru.

Na internet kdekoliv

Zatímco z chybějícího konektoru eSATA jsem byl poněkud smutný, náladu mi spravil integrovaný 3G modem, díky němuž se k internetu připojíte i tam, kde není Wi-Fi. Modem dodává Sony Ericcson a podporuje jak "běžné" 3G, tak i datové přenosy HSDPA, u nichž se teoreticky můžete dostat se stahováním i přes jeden megabit za sekundu - záleží na kvalitě sítě. Dodávaná aplikace je velmi user friendly. Po spuštění zadáte PIN, podle typu karty SIM, která se vkládá pod baterii, pozná program operátora a automaticky nastaví připojení. A vy jen klepnete na tlačítko a jste v síti. Připojit se můžete také pomocí ikony v nabídce Připojit k síti, kde najdete kromě dostupných Wi-Fi také přímo svého operátora.

TM 8372 3G 01 TM 8372 3G 02 Launch manager

CPU, GPU a Cuda

Pořádný procesor

Rychlý SSD ale není jedinou silnou stránkou notebooku. K dispozici je v tuto velmi silný procesor Core i5-460M, který běží na frekvenci 2,53 GHz. Je ale zvláštní, že CPU-Z označuje procesor jako 540M, který má v podstatě stejné parametry. Jediný rozdíl mezi 460M a 540M je v maximální frekvenci turba, které je v prvním případě 2,8 GHz, v druhém pak 3,06 GHz. Procesor je vyroben 32nm procesorem, má 3 MB terciární paměti cache, samozřejmostí je turbo, virtualizace a hyperthreading. Maximální TDP je nastaveno na 35 W. Při maximálním vytížení všech logických jader (Prime 95) běží procesor na 2,66 GHz, pokud je vytížení pod cca 95 %, běží na 2,8 GHz (alespoň dle CPU-Z).

Oba zmíněné modely jsou vybaveny integrovanou grafikou Intel HD na 500 MHz, v případě potřeby se dočasně zvyšuje na 766 MHz. Podporovány jsou paměti DDR3 s maximální frekvencí 1,06 GHz. A zde je další drobný problém testovaného modelu: má sice 4 GB RAM, ale 32bitové Windows 7, takže systém hlásí jen 2,3 GB volné paměti. Přitom modely Aspire mají W7 64 bitů. Menší dostupná paměť sice není v kombinaci s SSD takový problém, když si ale pořídíte model s klasickým diskem, můžete poněkud narazit.

Poznámka: Použití 32bitové verze OS má možná prostý důvod: v tomto případě totiž můžete downgradovat na Windows XP Professional, což u modelu Aspire s W7 Home Premium 64 bit nejde.

TravelMate 17 TravelMate 18 TravelMate 19 TravelMate 20

Poněkud slabší grafika

 Kromě integrované grafiky Intel HD má TraveMate instalovanou i dedikovanou grafiku Nvidia GeForce 310M, která je lowendem v nabídce (podrobnější informace ve starší recenzi). Trochu mne mrzí, Acer nesáhl v případě tohoto špičkového modelu v nabídce po silnějším modelu, protože použitá 310M je zhruba jen 2-3× rychlejší než Intel HD, takže hry moc neurychluje. Přesto se ale ty starší dají hrát i v nativním rozlišení notebooku, například Unreal Tournament jsem plynule rozchodil na nejnižší detaily a 70 % render.

Obě grafiky jsou přepínatelné, a to jak automaticky, tak manuálně. V případě, že běžíte na baterii, zapne se Intel, v případě, že notebook zapnete do sítě, pak se přepne Nvidia. Dedikovaná grafika se také automaticky zvolí tehdy, když máte připojen externí monitor přes DVI a Intel HD v takovém případě nejde nastavit.

CUDA se hodí

V podstatě jedinou výhodu, jakou 310M má, je využití v aplikacích podporující CUDA, i když výkon grafiky není v tomto ohledu nijak oslnivý. Srovnal jsem převod 50 minutového videa v rozlišení 640 × 480 bodů na tomto notebooku a na stolním počítači s Pentiem DC@3,15 GHz a grafikou GeForce 240 GT - notebook to zvládl za 18:20 m, zatímco počítač za 9:30 m. Navíc na vytížení procesoru Core i5 bylo vidět, že se dost fláká (vytížení okolo 25 %), zatímco stolní počítač byl vytížen na maximum - měl dost práce s tím, aby stíhal grafice posílat data. Je tedy evidentní, že GeForce 310M byl v notebooku dost brzdou, rychlejší procesor by převod přes CUDA neurychlil, zatímco u 240 GT ano.

TravelMate 21 TravelMate 22 TravelMate 23 TravelMate 24

Přesto je použití i této málo výkonné grafiky pro převod videa lepší, protože se pak s počítačem dá běžně pracovat (procesor se "nimrá" v nose), a převod navíc trvá kratší dobu. Když jsem totiž použil "procesorový" kodek x246, byla vytížena všechna jádra naplno a převod trval 28:55 m. Grafika uspořila nejen nějaký ten watt energie, ale zkrátila dobu převodu o více než třetinu. Když k tomu přidáte o něco rychlejší Aero ve Windows, tak určité ospravedlnění i tato pomalejší grafika má.

Poznámka: Test proběhl s free aplikací Media Coder 0.7, která má velké možnosti pro nastavení převodu videa, výběr kodeků apod. Mimochodem, aplikace pro převod Badaboom vůbec CUDA v GeForce nedetekovala, takže převod videa běžel pouze přes procesor.

Chlazení, doporučení

Pořádně studený notebook

Přestože má notebook výkonný procesor a ještě k tomu dedikovanou grafiku (i když slabou), je při běžném používání velmi chladný a není naprosto žádný problém jej používat dlouhodobě na klíně. Nejenže na stehna zcela nedoléhá díky vysuté baterii, ale výrobce dokázal zabránit přenosu tepla na spodní stranu notebooku. Navíc je zde SSD disk, který oproti klasickým plotnovým modelům netopí. Díky tomu také notebook většinu času nefouká žádný horký vzduch z levé části a je tak velmi tichý. A když se přece jen ventilátor roztočí, tak jen na krátkou dobu - vyfouká horkost a zase se zklidní na neslyšitelné minimum, případně úplně.

Jen v případě, že notebook trápíte na maximum a máte aktivní dedikovanou grafiku, je větrák více slyšet. Pokud tedy budete počítat video nebo hry, musíme se smířit s trochu větší úrovní hluku. Jak ale píšu, při běžné práci je notebook téměř neslyšný (navíc se nijak zvykově neprojevuje pevný disk). Teploty dosahují v případě nízkého vytížení jen okolo 40-50 stupňů, v zátěži se pak procesor i grafika mohou dostat až na 80 stupňů. Ovšem při skončení náročné práce se okamžitě zchladí.

TravelMate 25 TravelMate 26 TravelMate 27

Notebook má přes výkonný hardware velmi malou spotřebu v nízkém zatížení - v úplném idle si bere 7 W, při nenáročné kancelářské práci (Word) pak 8-9 W. S baterií o kapacitě 86 Wh tak bez problému vydržel osm a půl hodiny. Při přehrávání DivX videa zvládl běžet šest a půl hodiny a při skutečně náročné práci, kdy se spotřeba pohybovala mezi 14-22 W, se pak udržel v běhu necelé čtyři a půl hodiny. Mimochodem, přehrávání flash videí z webu (TV Nova) si bere cca 16 W, což není mnoho. Dobíjení pak trvalo s 90Wh zdrojem 3,5 hodiny - nabíjecí výkon dosahuje cca 25 W.

Parádní stroj do kanceláře

Základní model Acer TravelMate TimelineX 8732T, jak zní celý název produktu, vás přijde na něco málo přes 22 tisíc - dostanete v podstatě to samé, co u testovaného modelu, jen místo disku SSD budete mít obyčejné "pětikilo" a grafika bude pouze integrovaná. Pokud ale nehodláte hrát hry nebo pokud nejste příliš netrpěliví a neměříte čas spouštění aplikací, bude vám tento základní model dostačovat. Získáte v něm relativně malý a přenosný notebook s optickou mechanikou, která se může i v terénu někdy hodit.

TravelMate 28 TravelMate 29 TravelMate 30

Budete-li ale chtít maximálně vybavený model, musíte do z peněženky sáhnout o něco hlouběji a vytáhnout 10 tisíc. Za ně získáte extrémně rychlé SSD, dedikovanou grafiku Nvidia a také 3G modem. Musíte ale počítat s tím, že tento model je vybaven velkou osmičlánkovou baterií, čímž se sice zvýší jeho výdrž, ale sníží mobilita - notebook o něco ztloustne a vy musíte počítat nejen s větší taškou, ale také s menším pohodlím ve chvíli, když notebook leží na stehnech. Rychlé vnitřnosti ale za tu trochu nepohodlí ale stojí.

A mimochodem, tím, že se Acer podařilo do tohoto modelu vtěsnat i DVD mechaniku, prakticky odpadá jakýkoliv důvod pro koupi čtrnáctipalcového modelu. Naopak důvod pro patnáctku se ještě najde - má sice stejné rozlišení displeje, ale navíc numerický blok na klávesnici, což je docela praktická věcička. A navíc je třináctka jediným modelem, který se nabízí také s SSD diskem a 3G modulem.

Kompletní fotogalerie

Kompletní fotogalerie

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

Specifikace a parametry, výsledky benchmarků a testů výdrže

 

 

Acer TravelMate 8372G 13,3"

Cena

cca 32 490 Kč s DPH

Zapůjčil

Acer CZ, www.acer.cz

 

Specifikace

Procesor

Intel Core i5 450M 2,40 GHz, Turbo 2,66 GHz

Operační paměť (vestavěná)

2 × 2 GB (DDR3)

Operační paměť (rozšiřitelná do)

8 GB

Pevný disk (velikost)

160 GB, SSD

Pevný disk (rychlost)

0 otáček/min.

Pevný disk (typ připojení)

SATA

Optická mechanika (typ)

DVD+/-RW DL Multi

Optická mechanika (rychlost)

n/a

Velikost displeje (palců)

13,3

Rozlišení displeje

1366 × 768

Grafická karta

Intel HD, Nvidia GeForce 310M, Cuda

Grafická paměť

512 MB

Wi-Fi

b/g/n

Bluetooth

3.0

Mobilní komunikace

3G

Operační systém

Microsoft Windows 7 Professional 32bit

Porty (s výjimkou USB)

D-Sub, HDMI, ethernet, RJ-45, audio, dock konektor

Počet USB portů

3 × USB 2.0

Slot pro karty

Čtečka paměťových karet SD, SDHC, MMC

Rozměry

323 × 234 × 30,5 mm

Hmotnost

2,1 kg

 

MMF24

Výsledky testů

3DMark01 (body)

22 926

3DMark03 (body)

10 666

3DMark05 (body)

7 211

3DMark06 (body)

3 797, CPU 2 747

3DMark Vantage (body)

P1154, CPU 7 379, GPU 900

PCMark05 (body)

8 882, CPU 7 154, Mem 5 870, GPU 4 018, HDD 28 307

PCMark Vantage (body)

7 927; Mem 4 592; TV & Mov 3 980; Gaming 7 426; Music 11 321; Communication 5 640; Productivity 11 181; HDD 19 911

HDTune (MB/s; ms)

177 MB/s,  0,1s

SiSoft Sandra 2010

CPU 32,71 GOPS; Mem 9,39 GB/s

CrystalDisk Mark 3

Seq: 233,5/107,7 MS/s, 512K 175,5/108,4 MB/s, 4K 16,5/23,8 MB/s, 4K QD32 160,5/83,8 MB/s

Devil May Cry 4

56,29 / 42,27 / 55,56 / 51,77 fps

Cinebench R11.5

CPU 1,94 (1C 0,83) pts; OpenGL 8,53 fps

x264 BenchMark HD v3.0

11,85/44,08 fps

Divx Converter

35,07 hod.

Windows 7 Experience Index

CPU: 6,6; Paměť: 5,5; Grafika Aero: 4,9; Herní grafika: 6; HDD: 7,5

Výdrž web* (čas)

4:22 hod.

Výdrž kancelář** (čas)

8:34 hod.

Výdrž multimédia*** (čas)

6:43 hod.

Poznámka:  * prohlížení webu přes Wi-Fi, poloviční jas displeje; ** kancelářská práce, poloviční jas displeje, vypnuto Wi-Fi i Bluetooth; *** Přehrávání filmu v DivX, SD rozlišení, Wi-Fi aktivní

CPU-Z 01 CPU-Z 02 GPU-Z 01 GPU-Z 02