Hlavní navigace

Acer TravelMate B115: malý a tichý kolega na cesty (recenze)

7. 8. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Design, zpracování a specifikace

Před nějakým časem jsme měli na recenzi malý Acer TravelMate B115. Psali jsme o něm i novinku. Drobný 11,6" notebook nás zaujal dlouhou výdrží na baterku, nízkou cenou a hlavně tichým provozem. Uvnitř najdete totiž čtyřjádrové Pentium řady Bay Trail a to je chlazeno pouze pasivně.

 Acer TravelMate B115

Acer TravelMate B115

Design

Notebook je kompletně vyveden z matně černého plastu, kromě rámečku displeje, který je lesklý. Z černé (spíše velmi tmavě šedé) nevybočuje barevně vůbec nic. Matné zpracování vítáme, protože na malém notebooku nezanecháte moc otisků prstů. Stejně tak nás těší matný displej, na kterém se dobře pracuje i za světla.

Jak asi chápete, TravelMate B115 není nijak extravagantní a ani se o to nesnaží. Což je u pracovního notebooku dobře.

Acer TravelMate B115
Acer TravelMate B115

Zpracování

Trochu zamrzí, že Acer opět trochu odflákl distanční sloupky na rámečku displeje. Ten se tak opírá přímo o klávesnici a zůstává na něm vydřený pruh. Zpracování odpovídá ceně, nečekejte tedy nic superpevného. Na druhou stranu je notebook opravdu lehký a díky značnému osekání větracích cest i kompaktnější. Plast se snadno poškrábe, takže estetický dojem bude po čase horší. Když se ale k notebooku budete chovat slušně, nehrozí, že by něco praskalo či odpadávalo.

 

Specifikace

Acer TravelMate B115
displej 11,6" (1366 × 768 px), matný TN, 135 dpi
procesor Intel Pentium N3530 na 2,17 GHz (2,58 GHz Turbo), 4/4 jádra, TDP 4,5 W
grafický čip Intel HD Graphics
RAM 1× 4 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 500GB pevný disk, 5400 rpm
optická mechanika
akumulátor 48 Wh
rozměry a hmotnost 291 × 211 × 21,2 mm, 1,32 kg
OS Windows 8
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Realtek), 802.11n Wi-Fi (Intel Dual Band Wireless-N 7260), Bluetooth 4.0
USB 1× USB 3.0, 2× USB 2.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI
další webkamera
Cena a záruka
zahájení prodeje červen 2014

Graf ceny produktu Acer TravelMate B115-M NX.VA1EC.004 poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil Acer
cena 9 490 Kč

Z technických důvodů jsou fotografie tentokrát méně kvalitní, přijměte prosím omluvu.

Klávesnice, touchpad, displej a konektivita

Porty, konektivita, a notebook ze stran

Na levé straně notebooku najdete 3,5mm jack pro zvuk, port USB 2.0 a čtečku paměťových karet SD. Přední strana je prázdná a napravo je jen slot pro zámek notebooku.

Vzadu najdete zdířku pro napájecí adaptér, síťový konektor RJ-45 od gigabitového Ethernetu, další port USB 2.0, USB 3.0 a HDMI.

Máte tu Wi-Fi 802.11n, a to síťovku Intel Dual Band Wireless-N 7260 a Bluetooth 4.0 + HS. Drátová síťovka je od Realteku, samozřejmě Ethernet 1Gb/s.

Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115

Klávesnice

Na klávesnici se píše relativně dobře. Mohla by mít trochu vyšší zdvih a také by nezaškodilo zapracovat na odhlučnění, ale jinak mi přišla vcelku průměrná. Na danou cenovou kategorii si nemohu stěžovat.

Klávesy Home a End jsou přístupné pouze sekundárně přes Fn a chybí pravý Ctrl. Velký Enter je navíc o něco zúžen. Jinak je přítomná kontextová klávesa, Delete i Insert.

Acer TravelMate B115
Acer TravelMate B115

 

Touchpad

Máme tustandardní clickpad. Ten je příjemně rozměrný a citlivý. Jediná škoda je trochu hlasitějšího provozu a občasného nenápadného zasekávání touchpadu, jak to znám ze spousty notebooků. Standardně by to bylo spíše na mínus, ale díky velikosti plochy a ceně notebooku je i tato část přijatelná.

Acer TravelMate B115
Acer TravelMate B115


 

Displej

Osazený displej je opět viditelně levný. Jde o horší panel TN, což znamená dost nevýrazné barvy, špatné pozorovací úhly a nedobrý kontrast. Rozlišení 1366 × 768 px se na malé úhlopříčce 11,6" dá považovat za přijatelné. Plus má displej za matný povrch a podsvícení přes 200 nit. Ne že by to bylo moc, ale už to stačí na práci venku nebo naproti oknu.

Acer TravelMate B115

Svítivost:  13-216 cd/m2 (120 nit v 60 %)
Kontrast: 1:82

Měřili jsme kolorimetrickou sondou Datacolor Spyder 3 Express.

Hardware, výkon

Hardware

Procesorem je tu Intel Pentium N3530. Jde o čtyřjádro Bay Trail na 2,16–2,58 GHz. Samotný procesor jsme celkem podrobně testovali v samostatném článku. Všechny testy máte ale vložené i do dnešní recenze notebooku.

Acer TravelMate B115

V procesoru je grafika HD Graphics se čtyřmi prováděcími jednotkami.

 

Operační paměti je osazeno 4 GB typu DDR3L na 1600 MHz efektivně. RAM je zapojena jednokanálově.

Acer TravelMate B115

Coby úložiště slouží 500GB pevný disk z dílny Toshiby s rychlostí otáček 5400 ot./min.

Výkon

Acer TravelMate B115Acer TravelMate B115
Jak už jsem nastínil v testu procesoru, navzdory extrémně úsporné architektuře čipu a pasivnímu chlazení podává Pentium N3530 dobře použitelný výkon. Problém je ovšem s pasivním chlazením jako takovém. Při běžné práci a testech procesor pracoval na Turbo taktech, ale po delší náročné zátěži frekvence spadla hluboko pod 2 GHz. Obzvláště se to stávalo při současném maximálním vytížení CPU i GPU, například v Combined testu 3DMarku 11.

Zatím zjišťujeme, zda nejde o vadu kusu, ale bohužel pro vás tak nemáme herní testy – čísla vyšla příliš neprůkazná. Informace o herním výkonu si můžete snadno udělat z výkonu Atomu Z3740 – ten by oproti Pentiu měl být o velmi přibližně 20 % slabší.

Na druhou stranu throttling procesoru zní sice strašně, ale musíme brát v potaz extrémní povahu zátěže na čip a teplotu v místnosti během testování kolem 30 °C. Při běžném používání na web, kancelář nebo filmy se problém nevyskytl, stejně tak procesor nezaváhal ani při několikaminutových konverzích videa či fotografií.

Testy úložiště, PCMark 8

AS SSD Benchmark měří jednak sekvenční i náhodné rychlosti, dále hodnotí úložiště i bodově. Používáme jej pouze pro SSD. Má také subtest Copy benchmark, který se zaměřuje na kopírování vzorku souborů – tento test používáme vždy.

Acer TravelMate B115

CrystalDiskMark měří výkon úložiště. Zaznamenává jak sekvenční rychlost, tak náhodné čtení různě velkých bloků.

Acer TravelMate B115

 

HD Tune měří sekvenční rychlost a přístupovou dobu.

Acer TravelMate B115

PCMark 8 je nový nástroj, který nám Futuremark dal k dispozici ještě před jeho uvedením na trh. Funguje trochu jinak – najdete v něm několik sad testů zaměřených na různé využití PC. Sady si můžete i nastavovat podle vlastních představ.

Vždy pouštíme akcelerovanou verzi benchmarku.

Test Storage bych bral s rezervou – benchmark v něm zřejmě zohledňuje, zda má notebook samostatné SSD. Například modely s SSHD drtivě prohrávají proti hybridním zapojením, která jsou na úrovni velikých SSD – realita je ovšem poněkud jiná.

 

Testy CPU: video a hudba

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

x264 benchmark HD 3.0

x264 benchmark testuje výkon procesoru při převodu videa v rozlišení 720p s použitím kodeku x264.

x264 FHD benchmark v1.0.1 64-bit

FHD benchmark také používá bezplatný x264, počítá už s 64bitovými systémy a má příjemnější rozhraní. Benchmark si můžete v připraveném vlákně v našem diskuzním fóru.

 

Převod WAV do MP3: LameEnc 3.99

Dva rozměrné stereo WAV (jeden 201MB, 16-bit/44 kHz, druhý 327MB 24-bit/96 kHz (L. v. Beethoven, Sonate 32 z 2L) jsou převáděny do formátu MP3.Použita je poslední stabilní verze LameEnc, VBR a kvalita extreme. LameEnc využívá instrukční sady MMX, SSE a SSE2.

Testy CPU: fotografie a rendering

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

Zoner Photo Studio 15 64-bit

V populárním editoru fotografií, Zoner Photo Studiu ve verzi 15, jsem dávkou upravoval padesát 8Mpx fotografií s kompresí JPEG 99. Použil jsem čtyři filtry:

  • Upravit barvy (automatický kontrast)
  • Automaticky vylepšit
  • Odstranit šum
  • Pokročilá změna rozlišení (1024 × 768 px)

Automatické zálohování obrázků jsem vypnul.

Cinebench R11.5 64-bit

Starší verze benchmarku výkonu v Cinema 4D. Výsledek při renderingu na jediném jádru uvádíme spíše jako teoretickou zajímavost.

Nově měříme vše i v Cinebenchi R15 (níže).

 

Cinebench R15 64-bit

Testy CPU: šifrování a komprese

Poznámka: Procesory a grafické karty nebyly měřeny na přesně srovnatelných konfiguracích.

TrueCrypt 7.1a

Testy pochází z integrovaného benchmarku (Tools, Benchmark), velikost bufferu nastavena na 500 MB. Výsledek je průměr šifrování a dešifrování, započítáváme průměrnou rychlost všech osmi dílčích testů.

 

WinRAR 4.20 64-bit

Používám zabudovaný benchmark (ALT + B) se zapnutou volbou multithreading.

Výdrž a provozní vlastnosti

Výdrž, hluk a zahřívání

Notebook má čtyřčlánkový akumulátor s kapacitou 48 Wh. Úsporný čipset, absence ventilátoru a relativně velká baterka se tak podepisují na slušné výdrži – necelých 7 h na webu.

  • Web (Cnews.cz v Chrome, obnovování každých 15-20 s, Wi-Fi, jas ~120 cd/m2): 6:47 h

O hluku není třeba mluvit. Seek disku byl občas slyšet, ale ventilátor notebook nemá a tak je zpravidla absolutně tichý.

Co se kvalit pasivního chlazení týče – hodnotil jsem ho v testu procesoru i v kapitole Hardware a výkon této recenze – většinou stačí. Najdou se ale scénáře, kdy malému pasivu dojde dech. Typicky bych nedoporučoval kupovat TravelMate B115 na hry (to asi nehrozí jak kvůli výkonu, tak kvůli tomu, že jde o pracovní zařízení). Ideální stroj nebude ani na nějaké velké zpracovávání videa apod. . Na druhou stranu běžnou úpravu pár desítek fotek zvládne bez zpomalení a klasické pracovní použití mu problémy už vůbec nedělá. Na velké konverze filmů by čip nebyl vhodný ani s masivním aktivním chladičem.

Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115

Zvuk

Reproduktory jsou zde v konfiguraci 2.0 – dva repráčky v zadní spodní straně notebooku. Zvuk je spíše méně kvalitní, ale na nižší hlasitost se dá poslouchat bez větších vad na kráse. To je obvyklá charakteristika repráčků v těchto noteboocích.

 

Software

Operačním systémem je tu Microsoft Windows 8.1 v 64-bitové verzi. Silně doporučuji se zbavit antiviru McAfee – systému to výkonově dost pomůže.

Závěr, plusy a mínusy

Na papíře vypadá Acer TravelMate B115 takřka dokonale. Dlouhá výdrž na baterku, tichý provoz bez ventilátoru, nízká hmotnost a parádní cena. Přitom procesor na všechny základní úkony bohatě postačí.

Acer TravelMate B115
Acer TravelMate B115

V reálném životě si všimnete spousty much – obtiskávající se displej o podložku, průměrná klávesnice, touchpad, zvuk i obraz i snadno poškrabatelný povrch. Navíc ono pasivní chlazení procesor v extrémních situacích prostě nezvládá uchladit.

Mínusů je hodně, za cenu dost pod 10 tis. Kč včetně operačního systému ale musím zavřít obě oči. Ve výsledku jsem s sebou do tašky navíc malý TravelMate bral docela rád – lehký notebook s dlouhou výdrží je na občasnou práci na cestách přesně to pravé. Váhal jsem mezi 85 a 90 %, nakonec uděluji „pouze“ lepších 85 %. Pokud sháníte levný malý notebook na cesty a na práci, je TravelMate B115 přesně pro vás – počítejte ale s pár drobnými neýhodami běžnými v dané cenové kategorii.

Acer TravelMate B115
Acer TravelMate B115

Další konfigurace se prodávají s Celeronem N2930, dotykovým displejem, případně jiným operačním systémem – TravelMate B115 můžete koupit i jak s Linuxem, tak s Windows 7 Professional. Škoda jen, že Acer v Česku nevede konfiguraci s 8 GB RAM a 128GB SSD, jak je tento model k dispozici v zahraničí.

 

Plusy / mínusy
  velmi nízká cena
  malý, lehký a praktický notebook
  vysoká výdrž na baterku
  tiché pasivní chlazení
  matné provedení
  procesor je dostatečně silný na libovolnou běžnou práci
  pomalý disk, varianty s SSD bohužel nejsou v ČR na trhu
  obtiskávání displeje o základnu
  (pod)průměrný touchpad i klávesnice
  (pod)průměrný obraz i zvuk
Cena 9 490 Kč (vč. DPH) v e-shopech
Hodnocení: 85 %

 


 

Specifikace

Acer TravelMate B115
displej 11,6" (1366 × 768 px), matný TN, 135 dpi
procesor Intel Pentium N3530 na 2,17 GHz (2,58 GHz Turbo), 4/4 jádra, TDP 4,5 W
grafický čip Intel HD Graphics
RAM 1× 4 GB DDR3L 1600 MHz
úložiště 500GB pevný disk, 5400 rpm
optická mechanika
akumulátor 48 Wh
rozměry a hmotnost 291 × 211 × 21,2 mm, 1,32 kg
OS Windows 8
Rozhraní
sítě 1Gb/s LAN (Realtek), 802.11n Wi-Fi (Intel Dual Band Wireless-N 7260), Bluetooth 4.0
USB 1× USB 3.0, 2× USB 2.0
čtečka karet SD
výstupy na monitory HDMI
další webkamera
Cena a záruka
zahájení prodeje červen 2014

Graf ceny produktu Acer TravelMate B115-M NX.VA1EC.004 poskytuje server Heureka.cz
záruka 2 roky
zapůjčil Acer
cena 9 490 Kč

Galerie fotografií, screenshoty

Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115

MMF24

 

Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115 Acer TravelMate B115