Hlavní navigace

Acer uvádí zcela nový Aspire Timeline

14. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acer a jeho jarní novinky

Začátek dubna, období, kdy pomalu začíná jaro, si Acer zvolil k uvedení zcela nové produktové řady Aspire Timeline. Jeho uvedení předcházel podrobný průzkum potřeb uživatelů, kterým u současných notebooků vadí především krátká výdrž. Většina z nich vyjádřila přání mít notebook s alespoň šestihodinovou výdrží - to ale v současné době znamená mít s sebou velkou baterii, která zvětšuje nejen rozměry notebooku, ale také jeho hmotnost.

Acer Aspire Timeline

Nová řada Aspire Timeline toto omezení boří. Notebooky jsou výrazně tenčí než dosavadní Aspiry a současně nabízí velmi dlouhou výdrž běhu bez elektrické sítě. Acer uvádí, že tyto modely dokážou pracovat bez napájecího kabelu až osm hodin; tomu se ostatně dá věřit, Aspire One D150 s šestičlánkovým akumulátorem zvládne běžet přes sedm hodin. Vyšší výdrž Acer zdůvodňuje změnou způsobu využívání energie, který umožňuje zvýšit účinnost a současně snížit hmotnost.

V nejtenčím místě má Aspire Timeline tloušťku 24 mm (méně než jeden palec) a v nejvyšším místě měří jen o 5 mm více. To jsou prima čísla a ještě lepší je setkání s notebookem naživo - je skutečně tenký, a to i největší model; dobře je to vidět na fotografiích z tiskovky. Řada Timeline zahrnuje v současné době tři modely: 13,3" s hmotností 1,6 kg, 14" s hmotností 1,9 kg a 15,6" s hmotností 2,4 kg. To nejsou špatná čísla, zejména u menších modelů. Běžné třináctky v této cenové kategorii váží okolo dvou kilogramů. Displeje mají samozřejmě poměr stran 16:9 a rozlišením HD, tedy 1 366 × 768 bodů. Acer toto rozlišení označuje za vysoké, s čímž bych ovšem dokázal snadno polemizovat.

S nižší spotřebou přichází také menší zahřívání, takže bychom konečně mohli moci pracovat s notebookem v klíně, aniž bychom (muži) přišli o možnost dát světu další potomky. Ostatně na tiskové konferenci se Acer oháněl různými zelenými logy a nápisy "green" - nižší spotřeba šetří životní prostředí a to je potřeba dát zákazníkům patřičně najevo.

Nová a zajímavá je na Timelinech klávesnice, která tvarově trochu kopíruje tlačítka ze Sony Vaio. Tlačítka mají rovný povrch, jsou velká a hranatá a píše se na nich skvěle; je to zcela něco jiného než u současných Aspirů. A 15,6" model má navíc numerickou klávesnici - konečně někdo udělal to, po čem uživatelé už léta touží. Také design novinky je naprosto odlišný - jednoduchý, geometrický, prost jakýchkoliv zbytečných "kudrlinek". Ačkoliv se řada Aspire tváří jako multimediální a vhodná do domácnosti, Timeline se designem spíše blíží profi notebookům jako jsou Sony Vaio nebo Apple Macbook. Design byl pro mne skutečně překvapením - a příjemným.

Revoluce: Aspire One s obrovským displejem

Z dalších prezentovaných produktů mne zaujal malý Acer Aspire One Ultra, který je větší než současný model D150 - má totiž úhlopříčku 11,6" a rozlišení HD. Zatímco na patnáctce je to žalostně málo, na tak malém displeji jako má Ultra je to až skoro "nadbytek". Rozlišení je velmi jemné, a pokud máte horší zrak, můžete mít problémy. Novinka je osazena novým Atomem Z520, má gigabajt paměti a 160GB disk. Stejně jako Timeliny má novou klávesnici s obrovskými tlačítky, na které se píše doslova parádně. A šestičlánková baterie, která z notebookunijak nevyčuhuje, zajistí nějakých sedm hodin výdrže.

Minipočítače a počítače "vše v jednom"

Kromě notebooků se na tiskovce objevil i AspireRevo, malý počítač s výstupem HDMI a novou platformou nVvidia Ion, která má výrazně lepší výkon grafického systému než Intel 950, který je v současnosti nabízen s Atomem. Více se dočtete na webu ExtraHardware.cz. Nezajímavý není ani počítač vestavěný v monitoru, jehož jméno mi bohužel zůstalo utajeno.

Jméno počítače all-on-in mi však zůstalo utajeno. Každopádně je to podobná mašina jako MSI Neton, tedy s vnitřnostmi postavenými na Intelu Atom a tomu odpovídajícímu výkonu.

Kompletní fotogalerie

CS24