Hlavní navigace

Acer už objednává Ion 2

7. 12. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Digitimes píše, že Acer už prý objednává nové čipsety Nvidia Ion 2. Zpráva pochází od nejmenovaných výrobců a samotná Nvidia nechtěla situaci komentovat. Zvláštní na tom je, že Acer chystá do minibooků, nettopů a dalších zařízení kombinovat novou platformu Intel Pine Trail s procesory Pineview a právě Ion 2.

Bystrým čtenářům určitě neuniklo, že Pineview mají čipset integrovaný, přesněji jen severní můstek (IGP a paměťový řadič). K němu bude ještě připojen přes sběrnici DMI jižní NM10 (Tiger Point). Nvidia Ion 2 by mohl teoreticky plnit stejnou funkci, ale podle zdroje by měl fungovat jen jako discrete GPU. Možná bude přes PCIe připojeno jen grafické jádro (proč další obvody čipsetu, že?), třeba i s dedikovanou pamětí.

Dočkáme se nové verze Acer AspireRevo, nebo nové modely budou vypadat jinak?

Zatím jsou to však jen spekulace, protože podrobnosti Pineview ani nového Ionu ještě nebyly zveřejněny, snad se dočkáme do konce roku. Zatím známe jen čtyři budoucí procesory: jednojádrové Atomy N450 a N470 a dvoujádra D410 a D510. Není jisté, jaké bude použito IGP, jestli Intel GMA500, X4500HD nebo nějaké novější z chystaných procesorů Clarkdale.

CS24

Třeba je to nakonec opravdu jen fáma. Jestli výkon Ion vzrostl dvojnásobně, budou mu nové Atomy vůbec stačit? Pro notebooky a desktopy to může být výborná volba, ale ještě vyšší grafický výkon v nejúspornějším/nejpomalejším segmentu? Možná ale bude Ion 2 obsahovat 32 SP (CUDA jednotek) a ve hrách si na minibooku užijeme i akcelerovaného PhysX :)

Zdroj: Digitimes

Autor článku