Hlavní navigace

Acer vyhlásil válku mikrobům a plastu. Podzimní novinky jsou plné iontů stříbra

23. 10. 2021

Sdílet

Zdroj: Acer
Acer na podzimní konferenci ukázal nové produkty a více než na prostou generační obměnu procesorů se zaměřil na něco zcela jiného. Ekologii a boj s mikroby. Ale dočkali jsme se i speciality v podobě stereoskopického displeje.

První notebooky s antibakteriální (či antimikrobiální) úpravou ukázal Acer už loni během  lockdownu. nyní nabídku výrazně rozšířil. Odolné proti mikrobům je celé tělo i dotykový displej a jak mají dokládat nezávislá měření, redukce mikrobů je až 99,9 %. Acer přidává k povrchové úpravě ionty stříbra.

Tuhle výbavu teď najdete u některých modelů TravelMate a Chromebooků. Ty první jsou určené do kanceláří a ty druhé do škol (byť v těch českých je příliš neuvidíte) a je u nich nejvíce pravděpodobné, že na ně bude sahat více lidí. Už z loňska obsahují stejnou úpravu i některé modely z řady Enduro.

Dalším velkým tématem je pro Acer ekologie. Už krabice je pouze z papírové lepenky a z její části jde třeba vyrobit notebookový stojánek. Stále ve větší míře se používají recyklované plasty, což známe i od jiných výrobců a většinou jde jen o některé menší díly.

Acer své ekologické produkty označuje jako Vero. U některých modelů má třetinu těla z PCR plastu a třeba klávesy jsou ze stejného materiálu z jedné poloviny. Tento materiál nelze použít všude, neboť například hůře odolává teplotním změnám.

Aspire VeroKSP3 Verosense

Kromě ekologického hardwaru je zde i ekologický software VeroSense, který má lépe optimalizovat výdrž akumulátoru. U některých modelů na klávesnici zvýraznil písmena R a E jako zdůraznění slova REcycle, což je možná už přehnané.

Aspire Vero KSP2 3Acer u těchto produktů také zdůrazňuje snadný přístup k hardwaru pro možnost upgradu. Mimojiné i použitím standardních šroubků místo torxu.

Stereoskopický displej jako náhrada VR brýlí

Acer ukázal nový model svého notebooku pro kreativce ConceptD 7 SpatialLabs Edition, jež se zaměřuje na lidi pracující s 3D programy. Na obrazovce je přidaná vrstva optických čoček, které vytvářejí iluzi trojrozměrného obrazu.

Displej spolupracuje s dvojicí kamer snímajících oči a pohyb hlavy, aby mohl být výsledný dojem přesnější. Je také nutné, aby tuto funkci podporovaly i samotné aplikace. V obdobných scénářích se používá také virtuální realita, kterou by nový systém Aceru mohl nahradit.

ConceptD nejsou (stejně jako všechny laptopy pro kreativce) levné notebooky. Model se stereoskopickým displejem, grafikou RTX3080, 64 GB operační pamětí a 2TB úložištěm přijde na téměř sto tisíc korun (oficiální ceny ještě Acer nezveřejnil).

KL24

Z herní oblasti se pak Acer pochlubil sestavou Orion 7000 ve speciální skříni s vodním chlazením a 4K projektorem Predator GD711, jež nabídne jas až 4000 ANSI lumenů. Podporuje HDR10 a Acer srovnával kvalitu zobrazení s OLEDem.

Acer Next podzim 2021 obr11 PREDATOR GD711 Lifestyel 04 Herní 4K projetktor Predator GD711

zdroj: Acer

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.