Hlavní navigace

Acronis True Image Home 2011: nonstop záloha, která stojí za to

22. 4. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Acronis True Image Home 2011: záloha snadno

Zálohujete svá data pravidelně? Pokud ne, pak zřejmě patříte k těm šťastnějším uživatelům, kteří doposud nemuseli čelit smutné skutečnosti – ztrátě fotografií, videa, důležitých dokumentů nebo jiného obsahu v počítači. Jakkoli může být váš počítač drahý a vybavený nejmodernějšími technologiemi, nezabrání to ani chybě hardwaru ani chybě vaší, jakožto uživatele počítače. Nehledě na to, že o svá data můžete přijít i vinou bezpečnostních hrozeb.


Acronis True Image Home 2011 přichází s přehlednějším uživatelským rozhraním

V systému Windows najdete od verze XP poměrně srozumitelný nástroj pro vytváření záloh souborů i celého disku. Řešení třetích stran však může nabídnout více komfortu, důkladnější kontrolu nad správou záloh, ale třeba také možnost ukládání záloh na netradiční úložiště – v poslední době na stále populárnější zabezpečené servery v internetu. Zálohu pak máte chráněnu i před případnými negativními vlivy počasí. Stále častější povodně mohou být jedním z příkladů.

Acronis True Image Home 2011 nabízí všechny vyjmenované vlastnosti a celou řadu dalších funkcí. Tento povedený program se od řady svých konkurentů liší tím, že si poradí nejenom s klasickou zálohou souborů a složek, ale také s kompletní zálohou disku nebo jen vybraného diskového oddílu. Pro méně zkušené uživatele – znamená to, že velice snadno uložíte aktuální stav počítače se všemi programy, dokumenty, fotografiemi a jinými soubory, s nastavením systému i programů do zálohy, ze které pak lze počítač během několika minut dostat do stavu 1:1, v jakém byl v okamžiku vytvoření této zálohy.


Z okna pro výběr zálohovaného disku otevřete nastavení plánovače i výběr schématu zálohování

To znamená, že když se s počítačem cokoli stane, rychle jej vrátíte do funkční podoby a nemusíte se zdržovat opětovnou instalací systému, programů a kopírováním souborů. Zkušenější uživatelé určitě ocení, že zálohu disku Windows 7 lze nahrát coby obraz disku do virtuálního počítače.

Zajímavou funkcí je Try&Decide, která si zapamatuje aktuální stav systému a následně vás nechá dále pracovat. Můžete instalovat nové programy, zkoušet různé úpravy a poté se rozhodnete, zda chcete tyto změny zachovat, nebo se okamžitě vrátit k původnímu stavu. Try&Decide přečká i restarty systému.


Při spuštění naplánované zálohy může True Image počítač probudit z hibernace nebo režimu spánku

Kromě toho může True Image průběžně zálohovat vaše dokumenty nebo fotky do samostatné zálohy. V předchozí verzi byla představena podpora online úložiště, do kterého můžete nechat nahrávat svá nejdůležitější data. Nepřijdete pak o ně ani v případě, že ztratíte počítač i disky se zálohou. Tolik tedy krátké připomenutí nejdůležitějších vlastností Acronis True Image a můžeme se podívat na novinky, které přináší verze 2011.

Vše nové, včetně instalátoru

Vše v novém, včetně instalátoru

Hned, jakmile spustíte instalační program Acronis True Image 2011, všimnete si přepracovaného vzhledu. Radikální změna uživatelského prostředí vás čeká také po spuštění programu. Aplikace je nyní subjektivně rychlejší a má lepší odezvy. Zároveň také lépe zapadá do prostředí operačního systému Windows 7. Změna uživatelského prostředí se nepromítla jenom v barvičkách – program je nyní pohodlnější a přehlednější.


V nastavení schématu zálohování vám způsob nakládání s různými verzemi souborů vysvětlí výstižná animace

Pro rychlé spuštění zálohy využijete speciální startovací okno, ze kterého je samozřejmě možné se přepnout do hlavního okna True Image. Díky přeskládání jeho prvků máte pod odkazy zálohovacích funkcí k dispozici přehled naposledy provedených záloh včetně možnosti rychlé obnovy nebo opětovného spuštění zálohy.

Integrace do Windows 7

Méně zkušené uživatele mohlo mírně mást, že i když si do systému nainstalovali Acronis True Image Home, Windows jim stále nabízí svůj vlastní zálohovací mechanismus – v plánovači servisních aplikací notebooku i v ovládacích panelech. True Image Home 2011 tento problém řeší tím, že je plně zabudován do ovládacích panelů Windows 7. Poté, co klepnete na položku Zálohování a obnovení, se v ovládacím panelu zobrazí část rozhraní True Image, ze kterého rychle spustíte zálohování, obnovu nebo prohlížeč záloh. Zároveň odtud pozastavíte provádění aktuální zálohy nebo některou ze starších záloh zaktualizujete.

Je však škoda, že propojení s Windows 7 vynechalo integraci s hlavním panelem. Když na ikonku programu na hlavním panelu Windows 7 klepnete pravým tlačítkem, nezobrazí se žádný rychlý přístup k nejčastějším funkcím programu, pouze možnost jeho spuštění. Možná se tohoto dalšího usnadnění práce dočkáme v některé z příštích verzí.

Schémata zálohování

Zkušený uživatel by neměl mít problém s nastavením požadovaného způsobu zálohování v předchozí ani nové verzi True Image. Méně zkušení ale uvítají, že program nabízí takzvaná schémata zálohování. Jedná se o šablony s nastavením zálohovacího mechanismu, které jsou různé pro zálohování disků a vybraných souborů/složek. Poté, co v průvodci vytvoření zálohy klepnete na výběr schématu, zobrazí se okno s doplňkovým nastavením zálohy, kde jako první položka je právě výběr schématu. Každé schéma je doplněno popiskem a především vizuálním znázorněním v podobě animace předvádějící, jak záloha vytvořená s daným schématem bude pracovat s různými verzemi souborů.


Doplňková nastavení zálohy, včetně ochrany heslem, lze uložit jako vlastní schéma

Na dalších záložkách si pak nastavíte podrobnosti, jako jsou ochrana heslem, ověřování zálohy, provedení příkazů před a po zálohování, úroveň komprese, upozornění na dokončenou zálohu a podobně. Vaše upravené nastavení lze uložit jako nové schéma.

Nonstop zálohy, aktualizace…

Vylepšené nonstop zálohování

Nástroj Nonstop zálohování Acronis, který na pozadí udržuje vaši zálohu neustále aktuální, nyní podporuje diskové oddíly i jednotlivé složky a soubory. Pro ukládání této průběžné zálohy lze použít také speciální diskový oddíl Acronis Secure Zone, který není ze systému běžně vidět a je tak ukryt například před „zrakem“ škodlivého softwaru, který by mohl data v záloze poškodit.

Zásadnímu přepracování neunikl ani plánovač záloh. Ten je ukryt pod nenápadným odkazem v okně pro přípravu zálohy a v základu nabízí spuštění daného zálohovacího procesu denně, týdně, nebo měsíčně v nastaveném datu a čase. Uživatele Windows Vista a Windows 7 potěší, že v plánovači lze již nastavit spuštění zálohy také při přihlášení nebo odhlášení uživatele a při spuštění nebo vypínání systému. Zálohování tak vůbec nemusí narušit vaši práci, přesto bude váš počítač ochráněn. V pokročilém nastavení máte také možnost nechat počítač probudit z režimu spánku nebo hibernace, jestliže při nich nastane okamžik pro vytvoření zálohy.


S využitím nonstop zálohování budou na pozadí ukládány aktuální kopie vašich souborů i diskových oddílů

Nový prohlížeč záloh

Výhodou Acronis True Image bylo vždy snadné procházení vytvořené zálohy. Soubor se zálohou lze totiž připojit do systému jako další virtuální disk a snadno jej procházet v souborovém správci nebo souborových dialozích různých aplikací. Průzkumník záloh v True Image Home 2011 si i nyní poradí s připojením zálohy a jejím prohledáváním v rámci fulltextového vyhledávače ve Windows 7 a Vista. Nově je ale k dispozici časová osa spouštěná klepnutím na odkaz Zálohy přímo v hlavním okně True Image. Na časové ose uvidíte všechny provedené zálohy v určitém časovém období, včetně online záloh. Zálohy lze rychle obnovit i z časové osy, případně je prozkoumat v zabudovaném prohlížeči.


Časová osa záloh umožňuje rychlý výběr a návrat ke stavu systému v určitém období

Na časové ose i v dalších místech True Image Home 2011 se zobrazují zálohy provedené ve starších verzích programu. Chcete-li zachovat tuto kontinuitu, stačí nové True Image nainstalovat přes stávající verzi programu.

V rámci časové osy průzkumníka záloh se vám navíc zobrazují takzvané kontrolní body informující o provedených instalacích softwaru a aktualizacích. Když nad takový kontrolní bod najdete ukazatelem myši, zobrazí se vám další podrobnosti o softwaru, kterého se daný kontrolní bod týká. Výhoda tohoto řešení spočívá v možnosti snadného vrácení počítače do stavu před instalací konkrétního programu, případně před jinou změnou.

KL24

USB 3.0, automatické aktualizace a další novinky

Acronis True Image Home 2011 přináší mimo jiné také podporu nového rozhraní USB 3.0. Zdánlivá drobnost znamená, že v momentě, kdy jako zálohovací úložiště zvolíte disk připojený tímto rozhraním, bude zálohování dokončeno díky vyšší propustnosti dat daleko rychleji. Při každém spuštění True Image je nyní kontrolována dostupnost novější verze a v případě, že ji program nalezne, nabídne její instalaci. Zajímavou vlastností True Image 2011, která není vidět na první pohled, je možnost přetažení zálohy z hlavního okna aplikace na plochu. Zálohování pak okamžitě spustíte poklepáním na takto vytvořenou ikonku.

Součástí True Image 2011 je již tradiční sada doplňkových nástrojů – klonovač disku, skartovačka dat, čištění systému a převaděč souborů se zálohami na formát používaný systémem Windows a obráceně. Acronis True Image Home 2011 můžete zakoupit za 1 360 Kč, zkušební verzi stáhnete z webu Acronisu.

Byl pro vás článek přínosný?