Hlavní navigace

ACTA má na kahánku. Schválení nedoporučuje ani Výbor pro mezinárodní obchod EU

21. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po tom, co o rozporuplné protipašerácké smlouvě odmítly jednat některé členské země, ztrácí ACTA přízeň i na evropské půdě. Členové výboru pro mezinárodní obchod EU (INTA) dnes v poměru 19 ku 12 hlasovali v neprospěch ratifikace smlouvy.

Toto doporučení teď bude směřovat k europoslancům, kteří o (ne)přijetí ACTA budou jednat v červenci. Předtím už smlouvu nedoporučily výbory pro průmysl, právní záležitosti a občanskou svobodu. Šance, že by byla ACTA ratifikována, se velmi snižuje.

Vítám výsledek dnešního hlasování. Jsem potěšen, že se komise seznámila s problémy, které jsem označil ve své zprávě, a vyhověla mému doporučení odmítnout ACTA,“ uvedl David Martin, zpravodaj Evropského parlamentu.

Vlny protestů a velký mediální podpora tak nakonec měly smysl. Samozřejmě to ale neznamená, že se nepracuje na obdobných smlouvách. Možné nepřijetí ACTA jen důslednější ochranu autorských práv oddálí.

ACTA na mapě

ACTA
Mapka zemí, které podepsaly dohodu ACTA, zdroj: Wikipedia

Země, které dojednávaly ACTA: Austrálie, Kanada, USA, Evropská unie, Japonsko, Mexiko, Maroko, Nový Zéland, Jižní Korea, Singapur, Švýcarsko

Země, které podepsaly ACTA: Austrálie, Kanada, USA, 22 členů EU, Japonsko, Maroko, Nový Zéland, Singapur, Jižní Korea

Země, které zatím nepodepsaly ACTA: Mexiko, Švýcarsko, čtyři členové EU (Slovensko, Estonsko, Nizozemsko, Německo, Kypr)

Země, které odmítly ratifikaci: Polsko

Země, které odkládají ratifikaci: Česká republika, Lotyšsko, Litva, Bulharsko, Slovinsko

Země, které odkládají podpis: Slovensko, Německo, Nizozemsko

Další země, které ACTA odmítají: Chorvatsko

KL24

 

 Zdroj: EU

Byl pro vás článek přínosný?