Hlavní navigace

Ad-Aware : legendární ochrana před reklamou v nové verzi

13. 10. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

V době, kdy se většina uživatelů začínala seznamovat s pojmy jako je spyware (špehovací programy) a adware (jakýkoli reklamní balast v počítači), mnoho programů na likvidaci nežádoucího softwaru v počítači s Windows neexistovalo. Antiviry tehdy byly jen a pouze antiviry, na likvidaci dalších škodlivých kódů jste si museli pořídit speciální program.

Likvidátor reklamy Ad-Aware od Lavasoftu byl dlouho vnímán jako jeden z nejkvalitnějších programů pro tuto činnost. I proto na trhu vydržel dodnes, coby samostatný produkt. Jistě vás potěší, že je stále k dispozici kromě placené verze i jeho freewarová podoba.

Ad-Aware dnes slouží jako program likvidující nejrůznější typy škodlivých programů, specializuje se především na anti-spyware a stále „populárnější" rootkity. Poskytuje jak kontrolu počítače na vyžádání, tak kontrolu na pozadí pomocí součásti nazvané Ad-Watch Live.

Ad-Aware Free - pro začátečníky i pokročilé

V tomto článku popisuji Ad-Aware ve verzi 8.1.0. Ta přinesla kromě obvyklých novinek, jako je snaha o zrychlení kontroly počítače a vylepšený design i dvojici režimů, ve kterých je zobrazeno hlavní okno programu. Pro méně zkušené uživatele, kteří by zbytečně přemýšleli nad některými funkcemi, je připraveno zjednodušené rozhraní, zkušenější si mohou zapnout pokročilý režim.

Rozdíl v úvodním okně není až tak velký, v pokročilém režimu přibude do hlavního okna nastavení plánovače a jiný popis placené licence. Ovšem v dalších částech již můžete lépe nastavovat kontrolu počítače, kontrolu na pozadí a různé další doplňky. Na dalších řádcích se budu věnovat spíše pokročilému režimu.

Kontrola systému a webové aktualizace

K přepínání do různých částí programu slouží čtyři tlačítka v horní části jeho okna. Do ruční kontroly počítače se však proklinete i přímo přes velké zelené tlačítko v úvodní obrazovce. Počítač lze zkontrolovat třemi způsoby. Kromě kompletní kontroly vám Ad-Aware nabízí i tzv. rychlé/chytré skenování, tedy kontrolu, při které jsou vynechány seznamy naposledy otevíraných souborů (MRU), archivy a není použit antivirový engin. Ten je mimochodem dostupný jen v placené verzi.

Kromě toho je zde také možnost vytvořit si vlastní profil pro kontrolu počítače. Tlačítkem Settings si zobrazíte okno s nastavením, pluskem přidáte nový profil a pomocí zatrhovátek určíte, které položky se v počítači mají při použití tohoto profilu kontrolovat. Kontrolu lze při použití profilů omezit i jen na určité složky.

V Ad-Aware nechybí karanténa a seznam ignorovaných položek. Pokud si Ad-Aware zaplatíte, odblokuje se vám také plánovač. Po skončení kontroly Ad-Aware zobrazí seznam nalezených problémů (tradičně včetně tracking cookies), možnost jejich řešení a vytvoření bodu obnovy systému. Programu samozřejmě nechybí automatické aktualizace.

Kontrola na pozadí

Základní neplacená verze Ad-Aware Free nabízí ochranu na pozadí jen pro běžící procesy. Pokud si připlatíte, bude vás Ad-Aware chránit i před nechtěnou změnou registru Windows a případnými útoky a nechtěnou komunikací přes síťové připojení. Blokování sítě zde nefunguje jako firewall, jde jen o to, že Ad-Aware zablokuje komunikaci s IP adresami uvedenými na černé listině Lavasoftu.

Doplňky Extra v Ad-Aware

Pokud se přepnete do sekce Extras, budete moci spustit čištění webových prohlížečů. Z pohledu Ad-Aware se jedná o odstranění dočasných souborů, cookies, historie, seznamu zadaných adres a seznamu otevřených panelů. Podporovány jsou Internet Explorer, Firefox a Opera.

KL24

Placená verze dále nabízí správu procesů, programů startujících po spuštění, editor souboru hosts a možnost sdílení informací o podezřelých souborech u ThreatWork Alliance.

Nový Ad-Aware netěží ze své dávné popularity naprázdno. Má co nabídnout i v neplacené verzi. Dokonce si myslím, že verze Free bude stačit většině uživatelů - v kombinaci s nějakým antivirem. Jen dejte pozor na to, že Ad-Aware Free je určen pouze pro osobní domácí použití.

Byl pro vás článek přínosný?