Hlavní navigace

Adata uvádí paměti DDR3 s taktem 2600 MHz, moduly jsou v kapacitě po 8 GB

19. 4. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Velké části uživatelů počítačů může být v současné době rychlost operačních pamětí, které používají, vcelku lhostejná. To však neznamená, že by rychlé moduly byly k ničemu – v dražších herních strojích smysl dávají a poohlíží se po nich někdy i uživatelé čipů APU. Svou troškou teď do sortimentu rychlých pamětí DDR3 přispěla společnost Adata (dříve též A-Data). Nejnovější přírůstek do její řady pamětí XPG Gaming v2.0 nabízí vysoký efektivní takt 2600 MHz.

Při této frekvenci činí teoretická propustnost jednoho modulu 20,8 GB/s (v dvoukanálovém zapojení pak pochopitelně dvojnásobek). Časování je při 2600 MHz nastaveno na hodnoty 11-13-13-35 a napájení na zvýšených, nicméně v tomto ranku obvyklých 1,65 V. Podobné paměti jiných značek obvykle nabízejí frekvenci rovnou 2666 MHz, od modulů Adata ale zase lze čekat příjemnější cenu, takže by mohlo jít o zajímavou volbu. Výhodou těchto modulů také je, že je Adata nabízí v kapacitě 8 GB a nikoliv jen 4 GB. V kitech se samozřejmě budou prodávat po dvojici.

Adata uvádí, že moduly jsou primárně navržené pro platformu Z77 a procesory architektury Ivy Bridge. Vzhledem k vysokému maximálnímu taktu je samozřejmostí podpora technologie Intel XMP (což mi připomíná, že o konkurenčním AMP pro platformu AMD není moc slyšet).

Jelikož prodej highendového hardwaru není jen o suché matematice parametrů, přichází na řadu další „funkce“, kterými si vás Adata pokouší naklonit. Moduly mají pochopitelně pasivní chladiče, jejichž účinnost má údajně podpořit upevnění pomocí šroubů (přiznám se, že moc nechápu jak, ale budiž). Tyto chladiče mají zřejmě i jméno, a sice „Thermal Conductive Technology“ čili TCT. Adata se také chlubí, že moduly řady XPG Gaming v2.0 mají kvalitnější PCB o osmi vrstvách s nadstandardním obsahem mědi (jde o ony dvě unce, kterými se chlubívá Gigabyte). Přinášet to má lepší provozní vlastnosti a stabilitu, ačkoliv často asi bude jediným výsledkem spíše dobrý pocit.

 

KL24

Adata by již tyto paměti měla dodávat, v obchodech (našich alespoň) se ale ještě koupit nedají. Na pultech se u nás ale objevují 2400MHz kity ze stejné řady, takže nevidím důvod, proč by se k nám neměli dovážet jejich noví rychlejší sourozenci.

Zdroj: Adata

Byl pro vás článek přínosný?