Hlavní navigace

Adobe chystá první hardware: stylus Mighty a pravítko Napoleon

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost Adobe na včerejší konferenci Max oznámila konec balíku Creative Suite a zaměření na předplatitelské programy Creative Cloud. Zároveň nám ale dala nahlédnout do laboratoří a ukázala chystané hardwarové novinky. Firma pracuje na speciálním stylusu Mighty a digitálním pravítku Napoleon.

Adobe Project Mighty a Napoleon
Adobe Project Mighty a Napoleon

Mighty má tvar trojhranné tužky, obsahuje jedno tlačítko a tlakově citlivé hrot. Adobe o něm mluví jako o cloudovém peru, obsahuje totiž nízkoodběrové rozhraní Bluetooth LE a vlastní paměť, takže si například bude uchovávat už nakreslené vzory v synchronizované schránce. Na prezentovaném softwaru je vidět zajímavá funkce: pomocí Mighty na obrazovku kreslíte, ale prst funguje jako guma.

Kreslení pomocí Mighty a Napoleonu Adobe Project Mighty Adobe Project Napoleon

O pravítku Napoleon toho víme ještě méně. Samozřejmě se s ním dají dělat rovné čáry, ale pomocí gest lze zvolit další metody: kreslení obdélníků, trojúhelníků, úhlů, kružnic a oblouků. Název mimochodem odkazuje na slavného Napoleona Bonaparteho. Byl vzrůstem malý a navíc vladař, což se dá do angličtiny přeložit jako „short ruler“ (jinak také „krátké pravítko“).

 

Obou novinek se týká ještě softwarové řešení Context. Jde o jakousi variaci na chytré stoly Surface od Microsoftu. Zatímco běžně používáme souborové seskupování informací, Context je vizuální. Představte si, že děláte koláž. Potřebujete originální obrázky a text, nůžky, lepidlo a nějaký papír nebo nástěnku, kam výstřižky přilepíte. Context dělá to samé v digitální podobě. Na jedné obrazovce se pracuje s výstřižky, na druhou je pak prstem přesunete a skládáte do hotové podoby. Adobe chce tvorbu přenést na velké dotykové displeje a Context poběží na pozadí.

Firma zatím nepředstavila konkrétní produkty ani neřekla, kdy s nimi můžeme počítat nebo kolik budou stát. Vše je ještě ve fázi prototypu. Adobe určitě nechybí odvaha, protože míří na trh, který dosud okupuje především Wacom se svými grafickými tablety. Ty jsou však léty ověřené, přesné a profesionálové na ně nedají dopustit. Ukázka Mighty a pravítka Napoleon ale připomíná spíš jen další hračku pro iPad. Na soudy je zatím brzy, ale máte snad z videa jiný pocit?

MMF24

" width="560" height="315" frameborder="0">

Zdroj: Adobe