Hlavní navigace

Adobe Premiere Elements 9: vylepšete zvuk, oživte videa

27. 10. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Adobe Premiere Elements je editor videa, za kterým stojí jeden z největších producentů softwaru pro zpracování obrazu. Tento program obsahuje řadu profesionálních funkcí, vše je ale zabaleno do uživatelsky přívětivého rozhraní tak, aby uživatel zpracovávající svá domácí videa nemusel bádat nad složitým nastavením, ale zároveň rychle dosáhl zajímavých výsledků.

Premiere Elements je tak speciální variantou editoru Premiere Pro určenou do domácností. Uživatelé, kteří s tímto produktem už někdy pracovali, jistě dobře znají jeho provázanost na Adobe Photoshop Elements, správce a editor fotografií. S ním se koneckonců i prodává v jednom společném balíku. Ten vás vyjde cenově výhodněji a získáte tak dva kvalitní nástroje pro práci s obrazem a videem.

Tip: S nejnovějším Photoshopem Elements vás seznámíme v článku Adobe Photoshop Elements 9: Lomo, výplně, vrstvy a další novinky.

Vylepšená organizace videa

Podobně jako Photoshop Elements nabízí správu fotografií, nabízí i Premiere Elements 9 svůj režim organizéru určeného pro správu videoklipů ve vašem počítači. A podobně, jako Photoshop Elements dovede automaticky vyhledat ty nejlepší fotografie porovnáním různých informací EXIF, dovede Premiere Elements 9 automaticky analyzovat vaše videa a označit visačkou nejkvalitnější záběry. Nakolik je takováto funkce praktická, asi nejlépe vyzkoušíte na své sbírce videoklipů.

Organizátor v Premiere Elements 9 se také postará o import videa z vaší kamery – nová verze podporuje řadu nových kamer i videa natočená pomocí digitálních zrcadlovek.

Vylepšete a upravte obraz na videu

V Adobe Premiere Elements 9 najdete samozřejmě všechny běžné funkce, které byste od editoru videa očekávali – střih ořezy, úpravu barev, nejrůznější efekty. Devítka přináší novou funkci umožňující upravit barevné zobrazení videa tak, že výsledek vypadá jako kreslený film. Určitě to chce si pohrát s doplňkovými nastaveními výchozího filtru, ale možností, kterých se tímto nastavením dosáhnete, je nespočet.

Při úpravě videa se přepněte na kartu Upravit a rozklepněte si nabídku Efektů. Prostým přetažením konkrétního efektu na osu scény nebo na časovou osu obraz upravíte. K zajímavějším efektům v nabídce Premiere Elements 9 patří Stabilizátor, NewBule filmový vzhled a NewBlue Cartoonr Plus. Právě on dovede převést video do podoby kresleného filmu.

To ale není vše. Když klepnete na tlačítko Upravit efekty, budete moci zobrazit vlastnosti použitého efektu a v případě NewBlue Cartoonr Plus vybrat konkrétní schéma. Vedle animace to může být přetvoření videa tak, jako by bylo natočeno v noci, zobrazení jako kresby tužkou, přidání sytosti barev a mnoho dalšího.

Nechybí funkce Rychlý film, která, podobně jako ve Windows Live Movie Makeru Automatický film, dovede sestříhat dodané materiály tak, abyste se nad nimi nemuseli dlouho zdržovat a výsledek byl pokud možno použitelný.

Úprava zvuku snadno a rychle

Stejně, jako pomocí efektů změníte obraz ve videu, upravíte s nimi také zvukovou kulisu. Opět stačí, když si z nabídky Zvukových efektů některý vyberete a následně jej přetáhněte na časovou osu. Velmi rychle tak například odstraníte šum z nahrávky, kterým trpí mnoho klipů pořízených kamerou s vestavěným mikrofonem.  Vlastnosti zvukového efektu lze následně opět přizpůsobit.

Další novinky v Adobe Premiere Elements 9

Rychlá úprava obrazu s možností dodání komiksového vzhledu, stejně rychlá úprava zvuku a jeho vyčištění plus drobné změny v organizéru – to jsou hlavní novinky v Adobe Premiere Elements. Ve specifikacích se můžete dočíst ještě o další zajímavé novince – exportu videa jako web DVD. Pod tímto označením se skrývá uložení videa do souboru FLV, samozřejmě jak ve standardním, tak v HD rozlišení.

KL24

Kolik za něj?

Kromě několika naprostých novinek přichází Photoshop Elements 9 s rozšířením stávajících funkcí. Lépe zvládá úpravy videa ve vysokém rozlišení a lepších výsledků by měla dosahovat také funkce Rychlého filmu. Rozšířená nabídka efektů nezahrnuje pouze ty, které jsou označeny jako NewBlue, ale řadu dalších.

Adobe Premiere Elements 9 ve verzi lokalizované do češtiny můžete zakoupit za 1 870 Kč bez DPH, v balíčku s Photoshopem Elements 9 za 2 698 Kč. Zkušební verzi můžete stáhnout z www.adobe.cz, počítejte však s tím, že videa vytvořená v rámci třicetidenní zkušební doby budou opatřena vodoznakem.

Byl pro vás článek přínosný?