Hlavní navigace

Adobe uvede Lightroom pro iOS - nástroj pro editaci RAWů přímo v tabletu

2. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fotografové pracující s Macy dostanou v budoucnu další nástroj, který usnadní editaci fotografií v terénu. Adobe přinese mobilní verzi nástroje Lightroom pro jablečný systém iOS, který umožní úpravu fotek v surovém formátu RAW. Rozpovídal se o něm právě šéf vývoje Lightroomu Tom Hogarty v show The Grid – níže si můžete prohlédnout kompletní záznam.

Mobilní verze by měla mít většinu vlastností, které umí dospělý desktopový Ligthroom. Aplikace je stále ve fázi raného vývoje a na screenshotech si tak můžete prohlédnout především dostupné funkce, nikoliv vzhled. Nechybí základní úpravy jako korekce expozice, stínů či přepalů, teploty barev, vyvážení bílé či doostřování. Samozřejmostí pak je možnost zobrazení snímku ve velikosti 1:1 pro kontrolu ostrosti, šumu a detailů.

Adobe Lightroom pro iOS

Upravované snímky nemusí být uložené přímo v iPadu, do něj se budou stahovat pouze náhledy. Ty budou využívat nové technologie Smart Previews, kterou Adobe uvedlo v betaverzi Ligthroom 5. Umí generovat ztrátové náhledy, jež budou zobrazeny na tabletu a provedené změny se budou v reálném čase synchronizovat se zdrojovou fotografií. Zatím není jisté, zda bude Ligthroom pro iOS dostupný v sadě Creative Cloud, která je dostupná za cenu 49,99 USD/měsíc.

Zdroj: The Grid, Cnet