Hlavní navigace

Adobe XD je teď zdarma. Designérský nástroj v základním tarifu pouze škrtí cloud

17. 5. 2018

Sdílet

Zdroj: Redakce
Konkurence nespí a Adobe si nejspíš řeklo, že je dobré naučit začátečníky a začátečnice pracovat právě s jeho nástrojem pro tvorbu prototypů aplikací. Omezení je na straně cloudu.

Znáte Adobe XD? Designérský nástroj na tvorbu prototypů uživatelských prostředí patří k nejmladším v portfoliu zavedené technologické firmy. XD byl oficiálně dokončen a uvolněn teprve 18. října 2017. Kdybyste se tvorbou wireframů zabývali, jistě vás zaujme zpráva, že profesionální nástroj lze nyní používat zdarma. Neobejdete se bez účtu Adobe, samotný nástroj je po přihlášení k dispozici zdarma jak pro Windows 10, tak pro macOS. Dosud nejlevnější tarif, jenž vám aplikaci zpřístupnil, stál 10 dolarů měsíčně. S tímto tarifem jste ovšem od Adobe získali rovněž 100 GB místa v cloudu. Nejspíš tak nepřekvapí, že zadarmo toho tolik nedostanete.

Bezplatný tarif Adobe XD

Bezplatně získáte 2 GB prostoru v cloudu. Citelnější je ale omezení na maximálně jeden aktivně sdílený prototyp a maximálně jednu sdílenou designovou specifikaci. Není si těžké domyslet, že právě takové limity variantu produktu předurčují do rukou těm, kdo se teprve učí prototypovat. Podmínky naopak zabraňují efektivnímu využití nástroje v organizacích, tj. o své příjmy firma nepřijde.

KL24

Placená samostatná varianta XD stojí 10 dolarů, resp. 12 eur a nabídne vám právě 100GB místa v cloudu a neomezené sdílení projektů. Více informací o nástroji včetně odkazu ke stažení najdete na webu Adobe. Firma oznámila, že má s XD na letošek velké plány. Zaměří se spolupráci v týmech, animace a pokročilé možnosti prototypování. Pár funkcí program získal také v květnu, viz příspěvek na blogu Adobe.

Adobe XD pro Windows je postaveno na UWP, proto ani nemůže běžet ve starších vydáních Windows. Vyžaduje minimálně Windows 10 verze 1703 a podporuje dotekové ovládání včetně digitálního pera.

Byl pro vás článek přínosný?