Hlavní navigace

Advanced SystemCare with Antivirus 2013: pro optimalizaci i bezpečnost

26. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Kdo z vás nikdy nevyzkoušel žádný nástroj, který by k rychlejšímu běhu počítače přispěl optimalizací na softwarové úrovni, ať zvedne ruku. Skoro každý se někdy svěřil do péče nějakého toho nástroje na zaručené zvýšení výkonu a zlepšení stability. V tomto odvětví se daří firmě IObit, která vám jistě není neznámá. Její produktové portfolio ale začíná být dosti objemné, přičemž zahrnuje jak placené, tak zdarma dostupné produkty. Z řady freewarových nástrojů byste mohli znát:

Právě poslední jmenovaný kousek nás zajímá nejvíce. Ten totiž vychází i v placené edici pod názvem Advanced SystemCare Pro. A aby toho nebylo málo, produktová řada byla dnes oživena o další zářez. Poslední novinka se nazývá Advanced SystemCare with Antivirus 2013 a v podstatě se jedná o novou verzi Advanced SystemCare Pro. Jen byla obohacena o antivirové jádro, což mnohé mění. Původně optimalizační nástroj tak nyní můžete pořídit rovnou i s antivirovou částí, celé vás to vyjde v akci na 29,99 dolarů, běžná cena pak byla stanovena na 49,99 dolarů.

 

Antivir Bitdefender v ceně

Soustřeďme se především na velkou novinku. Nejspíš si řeknete, proč by vás měl zajímat antivirus od firmy, která se dlouhodobě zabývá optimalizací. Kvalitních a zaběhlých antivirových řešení přece najdete na trhu tolik, že by vám na jejich vyjmenování nestačil ani pár rukou. Ačkoli byste o novém produktu mohli s úspěchem pochybovat, mnohé možná změní fakt, který vám prozradíme. Technologii poskytl výrobce známého rumunského antiviru Bitdefender. Nyní se již s námi jistě shodnete v tom, že si alespoň nějakou důvěru antivirus zaslouží. Aniž byste jej museli testovat, víte, že se jedná o zavedenou značku.

Po instalaci můžete zvolit kabátek a jazyk První nastavení První nastavení První nastavení 

Bitdefender je v tomto případě pověstnou zárukou kvality. Tu IObit zkombinoval s vlastním antimalwarovým řešením. Výsledkem je tak docela unikátní program, který by chtěl uživateli nabídnout veškeré funkce, které souvisí s údržbou počítače. Ke kladům patří kompatibilita s Windows 8, fungovat vám ale Advanced SystemCare with Antivirus bude také ve starých Windows XP. Českého uživatele potěší překlad, který ale prozatím není kompletní a pokud se bez něj obejdete, lépe uděláte, když se přepnete do anglického rozhraní. Čeština s prolézajícími anglickými popisky prostě vypadá jako pěst na oko.

 

Prostředí vám ale vůbec nebude cizí, i kdybyste nakrásně znali pouze zdarma dostupný Advanced SystemCare Free. Zdejší hlavní nabídka se tváří velmi podobně jako u ostatních aplikací od IObitu. Problémem je, že se přespříliš rozrůstá do šířky. Výrobce vám nabízí tolik různých možností ručního a automatického skenování a optimalizace počítače, až vám z toho půjde hlava kolem. Antivir se od ostatních odlišuje docela spolehlivě, avšak každodenní a hlubokou údržbu doprovází ještě vychytávky jako ActiveBoost, kde si navíc musíte rozmyslet, zda mají počítač kontrolovat v reálném čase. K tomu všemu vám program dává do rukou sadu malých nástrojů Toolbox.

 

Milion nástrojů a milion způsobů optimalizací

Opět, většinu funkcí znáte z předchozích verzí a sesterských produktů. Asi nemá cenu snažit se dopodrobna rozebrat každičký nástroj ze sady, to bychom tu byli do zítra. Proto si vlastnosti Advanced SystemCare with Antivirus pokusíme shrnout v krátkém přehledu. Program obsahuje základní modul určený ke každodenní údržbě. Ta z počítače smaže pár nepotřebných souborů, v několika kritických oblastech zkontroluje přítomnost malwaru a smaže některá citlivá data z prohlížečů. Jako vždy platí, že si jednotlivé úkony můžete vybrat sami. Pokud některý z nich provádět nechcete, tak jej vypnete. V souvislosti s každodenní údržbou můžete nastavit automatické čištění, které nastavené úlohy provede jednou za den.

 

Delší dobu strávíte na hlubokým čistěním, kde se k základním úkonům přidává ještě několik dalších. Tentokrát dojde dokonce i na defragmentaci disku nebo uspořádání položek po spuštění. Sluší se zmínit, že aplikace pozná disk typu SSD a u něj defragmentaci nepovolí. Tuto úroveň optimalizace je logicky zbytečné (ne-li přímo nevhodné) dělat každý den, i vzhledem k její délce. IObit tedy nahrává jak scénářům, kdy zlehka čistíte počítač každý den, tak méně časté komplexní péči. Do toho aplikace obsahuje speciální režim, který výkon počítače zvedá vyčištěním paměti. Jenže jsme se stále nedostali na konec. Turbo Boost patří k další funkcím, které mají za úkol počítač připravit na konkrétní typ práce.

Buď si zvolíte herní nebo kancelářský režim a podle toho se následně spustí série optimalizací procesů, služeb a aplikací běžících na pozadí. Co nepotřebujte, by vám tak nemělo ujídat výkon. Kdyby vám ani tohle nestačilo, můžete nahlédnout do Toolboxu. Mezi více než dvaceti malými jednoúčelovými aplikacemi se nachází rovněž odinstalační nástroj IObit Uninstaller, čistič registru nebo program na obnovu smazaných dat. Advanced SystemCare with Antivirus tedy s klidem můžeme označit za děvečku pro všechno, v tomhle případě ani nelze jinak.

 

A kdo se v tom má vyznat?

Z nové vlajkové lodi IObitu vycítíte jistou překombinovanost. Pod jednou střechou se schovává tolik různých nástrojů a tolik možností, jak počítač udržovat ve formě, až vám z toho půjde hlava kolem. Do toho všeho nad vámi bude držet ochrannou ruku antivirové jádro z Bitdefenderu. Možná by stálo za to celý kolotoč s údržbou trochu zjednodušit, s takovouhle bude ve vašem počítači každou chvíli probíhat nějaká rutina a ostatní nástroje vás zaměstnají a budou vás zbytečně okrádat o čas. Navíc, všeho moc škodí a pro přehnanou údržbu to platí také.

KL24

Pokud se ale v čištění registru a podobných záležitostech vyžíváte, budete si užívat i nový Advanced SystemCare with Antivirus. Jedná se o ohromující slepenec, který kombinuje snad všechny produkty, co kdy IObit vyrobil. Pokud vás nezajímá antivirová část, můžete se klidně uchýlit k použití zdarma dostupného Advanced SystemCare Free.

Byl pro vás článek přínosný?