Hlavní navigace

AI technologie Copilot+ PC byly exkluzivně pro ARM. MS konečně řekl, kdy je dostanou i Intel a AMD

5. 9. 2024

Sdílet

Microsoft Copilot a AI PC
Zdroj: Microsoft
AMD mělo procesory Ryzen AI 300 s výkonnou NPU na trhu o dva měsíce dřív než Intel, ale nebude mu to nic platné. Podporu pro funkce Copilot+ PC dostanou oba výrobci x86 CPU najednou.

V květnu oznámil Microsoft svou vizi počítačů s různými schopnostmi umělé inteligence, pojmenovaných Copilot+ PC. Tyto počítače byly ale odhalené exkluzivně s ARM procesory přes to, že ve Windows jsou stále dominantní (a nejlépe fungující se vším dostupným softwarem a hrami) procesory x86 od Intelu a AMD. Ty doposud funkce Copilot+ PC nedostaly. Microsoft až teď sdělil, kdy jim je plánuje dopřát, a vypadá to, že budou muset dál čekat.

Microsoft současně s oficiálním uvedením procesorů Intel Core Ultra 200V (Lunar Lake) publikoval vlastní novinku. Na Windows Experience Blogu firma oznámila, že se portfolio Copilot+ PC rozšiřuje o nový hardware, kterým jsou právě nové (respektive za tři týdny dostupné) notebooky s procesory Lunar Lake a procesory AMD Ryzen AI 300 (Strix Point).

V podstatě se čekalo, že Microsoft nebude dělat z AI funkcí v Copilot+ PC exkluzivitu pro ARM procesory navěky. Již dříve naznačil, že „někdy později“ se dostane i na zmíněné procesory AMD a Intelu. Ty jsou dokonce od začátku koncipované přímo na míru požadavkům Microsoftu pro tuto platformu (což je patrné na jejich výkonných jednotkách NPU pro akceleraci AI aplikací běžících přímo lokálně na zařízeních), takže jejich ignorování působí až nevděčně. Microsoft ale doteď nesdělil žádný závazný termín, což se až teď konečně mění.

Copilot+ PC bude pro tradiční partnery až v listopadu

Podle Microsoftu dostanou zařízení s procesory AMD Ryzen AI 300 a Intel Core Ultra 200V podporu pro funkce Copilot+ PC v listopadu (novembri) letošního roku, a to zadarmo formou automatické aktualizace Windows 11. Přesněji to má být počátek postupného doplňování AI funkcí na tato zařízení, protože ne všechny schopnosti a aplikace mají zřejmě přijít naráz. Microsoft také zmiňuje, že některé funkce budou nejprve zpřístupněné ve zkušebním režimu přes program Windows Insider.

Copilot+ PC

Copilot+ PC

Autor: Microsoft

Pro notebooky s těmito novými procesory AMD a Intel jsou potvrzené funkce automatického překladu a titulkování videa (funkce Live Captions), Windows Studio Effects pro úpravy videa, nástroj Cocreator v programu Malování a funkce Restyle Image a Image Creator generující obrázky pomocí AI.

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft Přečtěte si také:

Copilot+ PC: Nejinteligentnější počítače jsou s procesorem ARM a AI, tvrdí Microsoft

Eventuálně by mělo dojít i na funkci Recall, která bude umožňovat zaznamenání (pamatování) historie vašich aktivit na počítači a vyhledávání v této uložené historii. Recall má svá rizika, pokud jde o soukromí a bezpečnost citlivých údajů, která můžou zaznamenat, takže Microsoft uvedení této funkce zrušil, respektive odložil celkově (i pro Copilot+ PC založené na procesorech ARM). Nyní by se ale tato funkce měla vrátit zpět, zatím alespoň v testovacím režimu. Od října ji podle Microsoftu půjde nainstalovat přes program Windows Insider, opět pro počítače splňující požadavky Copilot+PC na výkon NPU. Tato dostupnost Recallu se snad už také bude týkat i procesorů Intel a AMD, byť tam asi budete čekat až do onoho listopadu.

Procesor Intel Lunar Lake (Core Ultra 200V)

Procesor Intel Lunar Lake (Core Ultra 200V)

Autor: Intel

Microsoft čekal na Intel, AMD speciální pozornost nedostalo

Microsoft evidentně s potvrzením či oficiálním oznámením toho, že funkce Copilot+ PC se dostanou i na tradiční platformu x86, čekal až na dobu, kdy bude mít připravený potřebný hardware Intel, zatímco procesory AMD, které se prodávají už déle než měsíc, si nic takového nevysloužily.

MMF24

Přitom pro oficiální uznání pro Intel stačilo papírové oznámení procesorů Lunar Lake, reálně dostupné ještě stále na trhu v noteboocích nejsou. Je zajímavé, že Qualcomm si ono privilegium být před Intelem od Microsoftu vymohl (pravděpodobně proto, že Microsoft má sám velký zájem o to, aby se ARM platforma Windows rozhýbala), kdežto AMD mělo smůlu.

Zdroj: Microsoft